Haberler

Kiralarda 'Euro dönüşü' Bağdat Caddesi'ni tıkadı

Tarih: 6 Mart 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Ebru Erdoğan


Tüm markaların bulunmak istediği Bağdat Caddesi'nde kiralar Euro'ya dönünce bazı dükkanlar boş kaldı. Emlakçılar, bu durumun geçici olduğu konusunda aynı fikirde.

Uluslararası markaların Türkiye'ye giriş kapısı olarak görülen, markanın "tutup tutmayacağının" oradaki satışlara bağlı olduğu Bağdat Caddesi, bu ünüyle İstanbul'un en pahalı bölgelerinin de başında geliyor. Dünyaca ünlü giyim markaları ile kafe ve restoran zincirlerine ev sahipliği yapan Bağdat Caddesi, Avrupalı markaların kiralarını Euro cinsinden ödemek istemesiyle bir anda dolardan Euro'ya dönüp, rakamlarda oynama yapılmayınca, fiyatlar da kendiliğinden artmış oldu. Buna dünyadaki ekonomik belirsizlik ortamı da eklenince, bazı dükkanlar boş kaldı. Bölgedeki emlakçılar, bu durumun geçici olduğu ve Cadde'de dükkanların uzun süre boş kalmayacağı konusunda hemfikir.

'Kiracı kontrat yenilemedi'
Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner'in de belirttiği gibi eskiden dolarlı kiraların konuşulduğu Bağdat Caddesi'nde Euro'ya geçiş olunca bazı dükkanlar, mal sahipleriyle kontrat yenilemek istemedi. Kiracı çıktıktan sonra aynı fiyattan başka bir kiracı bulamayan mal sahipleri de, fiyatları düşürmek yerine, beklemeyi tercih etti. Bu nedenle boş kalan kimi dükkanlarla ilgili olarak Soner, şunları söylüyor: "Tüm bu fiyatlara hava parasını da eklemek gerekiyor. Çünkü, Bağdat Caddesi'nde hava parası olmayan dükkan ve mağaza bulmak çok zor. Tabii bu durumun iki tarafa da zararı var. Bir yandan, kiracı yer değiştirme masrafını göze almak zorunda kalıyor. Diğer yandan, mal sahibi kira gelirinden oluyor. Ben önümüzdeki aylarda mal sahiplerinin dükkan kiralarını uzlaşmacı fiyatlara çekeceğini düşünüyorum."

'Markalar reklam için Bağdat Caddesi'nde yer tutuyor'
Bölgede faaliyet gösteren Yıldız Emlak'ın sahibi Şahin Yıldız, dünyadaki durgunluğa bağlı olarak Türkiye'de de piyasaların durduğunu dile getirerek son 6 aydır, bazı dükkanların bir süreliğine boş kaldığını ifade ediyor. En küçük dükkanların 6 bin Euro'dan kiralandığını dile getiren Yıldız, "Markalar, reklamlarını yapabilmek için Bağdat Caddesi'nde dükkan kiralıyor. Burada gerçekten kazanan firmaların sayısı bir elin parmaklarını geçmez" diyor. Remax Caddebostan'ın Ofis Müdürü Özgür Trak da yabancı firmaların mağazaları Euro'yla kiraladıklarını vurgulayarak, "Suadiye-Caddebostan arasındaki dükkanların metrekare fiyatları 160- 200 Euro civarında. Cadde'deki diğer bölgelerde bu fiyat, 40-80 Euro aralığında. Bunlara hava parasını da eklediğimizde, fahiş rakamları ödeyemeyenler, dükkanlardan çıkmak zorunda kalıyor. Fakat buna rağmen, inanılmaz bir talep ve yoğunluk var" diye konuşuyor.

3 metrekare dükkan 4 bin 500 YTL
Cadde'deki en pahalı hat, Suadiye ile Erenköy arasında kalan bölge. Turyap'ın verilerine göre bu hattaki 100 metrekarelik dükkan kiraları ortalama 15 bin ile 25 bin Euro arasında. Bu rakam satılık dükkanlarda, 3 milyon Euro'ya kadar çıkıyor. Erenköy-Göztepe arası ise Suadiye- Erenköy hattının yarı fiyatı. Dükkan fiyatlarında bir kriter olmadığına dikkat çeken Başak Soner, "Cadde üzerinde 20 metrekare yerin kirası 3 bin Euro'dan başlıyor. Ama Şaşkınbakkal'a doğru fiyatlar artıyor. 3 metrekare yer 4 bin 500 YTL'ye kiralandı. Satılıkların fiyatları ise inanılmaz, aralık koyamıyoruz. Milyon Euro'lar bu satışlarda dönüyor" diye konuşuyor.

Hava parası olmayan mağaza yok
Başak Soner'in ifadesiyle İstanbul'un en pahalı bölgesi olan Bağdat Caddesi'nde, hava parasız dükkan bulmak da imkansız gibi. Burada gayrimenkul kiralamak isteyen bir şirketin önce dükkanın içindeki kiracıyla, sonra da mal sahibiyle anlaşması gerekiyor. Genellikle devirli giren kiracıların, bu nedenle devir parası da istedikleri Bağdat Caddesi'nde, Turyap'ın verilerine göre, bedelleri 400 bin Euro'yla 1.2 milyon Euro arasında değişiyor. Soner'e göre, dükkanların boş kalmasının nedenlerinden birisi de bu devir maliyetleri. Zira bu kadar yüksek fiyatları, çok büyük olmayan şirketler ve markalar karşılamakta güçlük çekebiliyor. Bunun üstüne bir de 8 bin ile 40 bin Euro arasında değişen dükkan kiraları eklenince, İstanbul'un en 'trendi' caddesi, bir anda korkulu rüya haline gelebiliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.