Haberler

SİT alanları enerji yatırımına kapandı, özel sektör zorda

Tarih: 6 Mart 2008 Kaynak: Referans Yazan: Begüm Gürsoy
Birinci SİT alanlarından sonra ikinci ve üçüncü derecedeki doğal SİT alanları da enerji yatırımlarına kapanınca, özel sektör yatırım için yer bulamaz hale geldi. TEMA Vakfı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 2. ve 3. SİT alanlarında enerji yatırımlarına izin veren kararını Danıştay'a taşıdı ve Danıştay'dan iptal kararı çıktı. Özellikle rüzgâr, güneş ve su ile elektrik üreten santralları kuracak yatırımlar, yer tahsisi konusunda zorluk yaşayacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) yapılan rüzgâr santralı başvurularının da bu karardan olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

TEMA Vakfı'nın açtığı davadan çıkan karara yapılan itiraz da reddedilince enerji santralı yatırımları da zora girdi. Rüzgâr Enerjisi Yatırımcıları Derneği (RESYAD) Başkanı Selahattin Baysal, TEMA'nın bu konuyu Danıştay'a yenilenebilir enerjinin önünü keseceği düşüncesiyle taşımadığını ancak şimdi rüzgâr santralı kurmak isteyenlerin yer bulma konusunda büyük sorun yaşayacağını kaydetti. Çeşme Yarımadası, Ayvalık, Çanakkale-Gelibolu gibi rüzgârın yoğun ve doğal SİT alanlarının bulunduğu yerlerin bu karar nedeniyle yenilenebilir enerji yatırımlarına kapanacağını ifade eden Baysal, özel sektörün imar izni almak istediğinde büyük zorluklarla karşılaşacağını ifade etti. Baysal, mevcut koşullarda askeri, arkeolojik, radyo ve televizyon istasyonlarının bulunduğu yerler, tabiat parkları, av ve yaban hayatını koruma yerlerine zaten yatırım yapılamadığını belirterek bunun değiştirilmesi için kanuni düzenleme gerekebileceğine dikkat çekti.

Turizm ve konuta izin var
Danıştay'ın ilgili kararında ikinci derece doğal SİT alanları, doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yanında kamu yararı göz önüne alınarak kullanıma açılabilecek alanlar olarak tanımlanırken bu alanlarda turizm yatırım ve işletme belgeli tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilemeyeceği kaydedildi. Üçüncü derece SİT alanlarının ise doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına açtırılabilecek alanlar olarak tanımlandı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun "çevreye zarar vermeyecek şekilde enerji santralları yapılabileceği" yönündeki öngörüsüyle ilgili olarak, santralların doğal yapının bozulmasına yol açabileceği yönünde görüş verildi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.