Haberler

Safranbolu'da tarihi restorasyon

Tarih: 21 Mart 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Evleriyle meşhur Safranbolu'da tarihi İzzetpaşa Camisi ile Cinci Hamamının restorasyonu bu yıl içinde tamamlanacak. Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, tarihi eserler restore ediliyor. 1796'da inşa edilen İzzet Mehmet Paşa Camisi ile 1640-1648 yıllarında yapıldığı tahmin edilen Cinci Hamamı'nın, 249 bin YTL tutarındaki restorasyonu bu yıl tamamlanacak.

Tarihi caminin, mimari özellikleri kadar rivayete göre ölüm korkusuyla inşa edilmiş minaresinin öyküsü de turistlerin ilgisini çekiyor. Padişah 3. Selim zamanında sadrazamlık yapan Safranbolulu İzzet Mehmet Paşa tarafından 1796'da inşa ettirilen ve adını taşıyan cami ile Cinci Hoca olarak bilinen Karabaszade Hüseyin Efendi tarafından 1640-1648'de inşa ettirilen hamam, Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğünce açılan ihaleyi kazanan firma tarafından restore ediliyor.

1794-1798'de sadrazamlık yapan İzzet Mehmet Paşa'nın, İstanbul'daki Nuruosmaniye Camisi'nin adeta küçük bir modelini inşa ettirdiği bildirilen ve mihrabının üzerinde Padişah 3. Selim'in tuğrası olan cami, içindeki kalem işleri, bezemeleri, çok köşeli kalemi andıran minare gövdesinin yanı sıra külah ve alemiyle estetik unsurlar yansıtıyor. Örtü elamanları dıştan kurşunla kaplı özelliğiyle Safranbolu'dakicamiler içinde tek olan yapının, geçen yılın ekim ayında başlayanrestorasyon çalışması kapsamında, çevre düzenlemesinin yanı sıra bazıkurşun kaplamaları, bozulan işlemeleri ve ahşap döşemelerideğiştirilerek genel tadilatının yapılması planlanıyor.Tarihi konaklarıyla ünlü ilçenin önemli yapıları arasında gösterilenCinci Hamamı da restorasyon projesi kapsamında, dış kısmında derz (duvartaşlarının veya tuğlalarının harçla doldurulup üzerinden mala çekilerekdüzeltilen aralığı) dolguları Horasan harcı kullanılarak yapılmasınınyanı sıra kubbelerine kiremit döşenmesi ile silmelerinin (kabartmakenar) ve bozulan taş kısımlarının değiştirilmesi hedefleniyor.Hamamın iç kısmındaki soyunma kabinleri ve mermer döşemelerininyenilenmesi gibi düzenlemeler ise işletmecisi tarafından yapılıyor.

Safranbolu Kaymakamı İzzettin Küçük, anıt eserleri ve tarihi evleriyle ünlü ilçenin, yerli ve yabancı çok sayıda turistin ilgisini çektiğini; bu yapıların aslına uygun şekilde korunmasına büyük önem verdiklerini söyledi. Küçük, Safranbolu'daki tarihi eserlerin ilginç öykülerinin deturistlerde heyecan uyandırdığını, restorasyon çalışmalarının ardından tarihi yapılara ilginin daha da artacağına inandığını kaydetti.Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise çalışmaların kış aylarında yavaş ilerlediğini ancak, sözleşme gereği yüklenici firmanın işi bu yılın ekim ayında tamamlayacağını kaydettiler.

Caminin inşasıyla ilgili anlatılan öyküye göre, yapımının ardından caminin minaresi defalarca yıkılır. Minarenin son bir kez daha yaptırılmasına karar verilerek sağlam inşa edene çok büyük para verileceği söylenir. Ancak minare yine yıkılırsa, minareyi yapan ustanın boynunun vurulacağı duyurulur. İnşaat için tüm minare ustalarına haber verilmesine karşın hepsi canderdine düştükleri için bu işi yapmak istemezler. En sonunda caminin minaresi, Yahudi bir minare ustası tarafından yeniden inşa edilir. Fakat o usta da parasını alamadan apar topar Samsun civarındaki köyüne kaçar.Yapımından 20 yıl geçmesini karşın minareye bir şey olmayınca ustasına haber salınarak gelip parasını alması söylenir. Usta da aradan 20 yılgeçtikten sonra Safranbolu'ya gelerek emeğinin karşılığını alır.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.