Haberler

Arkeolog Seeher'den "Hattuşa Kerpiç Kent Suru" Kitabı

Tarih: 31 Mart 2008 Kaynak: Turizmde Bu Sabah
Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen Hattuşa kazıları kapsamında, Hitit surlarının 65 metrelik kısmı, binlerce yıl öncesine dayanan yöntemlerle yeniden inşa edildi. Bu öyküyü konu alan ve Hattuşa eski kazı başkanı arkeolog Dr. Jürgen Seeher'in kaleme aldığı kitap, JTI Türkiye'nin katkılarıyla yayıma hazırlandı.

Tarihi Milli Park olan ve Unesco Dünya Mirası listesinde bulunan Hattuşa'daki Hitit Surları'nın orijinal yapısına bağlı kalınarak ayağa kaldırılma çalışmasının tamamlanması ile arkeolojide bir ilk gerçekleşti. Yüzyıllar içerisinde eriyip yok olmuş olan anıtsal bir kerpiç yapı, dünyada ilk kez gerçek boyutlarında ve aynı yerde, yeniden inşa edilmiş oldu. Projeyle yalnızca yapının kendisinin değil, üretim için gerekli bütün süreçlerin de rekonstrüksiyonu yapıldı. Mümkün olduğunca orijinal malzeme ve teknikler kullanılarak, Hititlerin bu duvarı nasıl inşa etmiş olabilecekleri araştırıldı. JTI Türkiye'nin katkılarıyla Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülen bu proje, Hattuşa eski kazı başkanı Dr. Jürgen Seeher tarafından "Hattuşa Kerpiç Kent Suru" adıyla kitaplaştırıldı.

JTI Türkiye'nin desteğiyle Ege Yayınları'dan** çıkan kitap, 2008 Nisan'ında raflarda yerini alacak. Deneysel arkeoloji alanında dünyada bir ilk olan projenin farklı aşamalarını 573 fotoğraf ve ayrıntılı bir anlatımla okurlarla buluşturacak olan kitap, Hitit kültürüne de ışık tutuyor. 232 sayfalık kitap, Hitit dönemindeki planlama, organizasyon ve uygulama konusunda da kapsamlı bilgi içeriyor.

Ayağa kaldırılan duvarın, Hattuşa'nın 6,5 km. uzunluğundaki dış surlarının ancak yüzde birini oluşturduğu göz önüne alınırsa, Hitit yapı ustalarının üstesinden geldiği bu inşaat projesinin ne kadar çarpıcı olduğu ortaya çıkıyor.

Hitit kent surlarının iki kule ve üç duvar gövdesinden oluşan 65 metrelik kısmının ayağa kaldırılması için 64 bin fırınlanmamış kerpiç tuğla, kazılardan elde edilen kerpiçlerin boyu esas alınarak ve kerpiç toprağı, saman ve su kullanılarak geleneksel metodlarla üretildi. Tuğla, harç ve sıva için yaklaşık 2400 ton kerpiç toprağı, 100 ton saman, 1500 ton su ve 1750 ton dolgu toprağı kullanıldı. Üç yıl boyunca yaz aylarında toplam 250 işgününde ortalama 27 işçiyle çalışıldı.

Kitabın yazarı arkeolog Dr. Jürgen Seeher'e göre, bu tür yüksek maliyetli restorasyon ve rekonstrüksiyon projelerine kazı çalışmaları için öngörülen araştırma fonlarından ödenek ayırmak olanaksız, mutlaka ek kaynaklar gerekli. Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülen Hattuşa kazılarına 2002 yılından bu yana destek veren JTI Türkiye'nin desteğiyle gerçekleştirilen proje, arkeolojinin önemli görevlerinden biri olan "araştırma sonuçlarının geniş kitlelere aktarımı"nı da sağlamış oluyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.