Haberler

Belediye hizmetlerinde örnek kent: Şanlıurfa

Tarih: 1 Nisan 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Göreve geldiği ilk günden itibaren gece gündüz demeden çalışan ve Şanlıurfa'ya yeni bir kimlik kazandıran Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, 4 yıllık çalışmalarını Yeni Şafak Güneydoğu Bölge Temsilcisi Yaşar Yavuz'a anlattı

Ahmet Eşref Fakıbaba göreve geldiği ilk günden bu yana dürüst ve ehil bir ekiple işe başlayarak başarılı hizmetlere imza attıklarını ve Şanlıurfa gibi dünyanın en eski medeniyetlerinin beşiği olan bir şehre hizmet etmenin heyecanını yaşadıklarını dile getirdi. Ahmet Eşref Fakıbaba Türkiye'de örnek bir belediyeciliğe ulaşmanın temel hedefinin hizmete inanmaktan geçtiğini ifade ederek şöyle devam etti: “Göreve geldiğim gün bu şehre hizmet etmenin bana heyecan verdiğini söylemiştim. Ben Şanlıurfa'ya sevdalıyım, yaptığım her hizmet bana heyecan ve mutluluk veriyor. Şanlıurfa gelecek 10 yıl içinde turizm ve GAP projesinin aktif olmasıyla Ortadoğu'nun ve bölgenin cazibe merkezi olacak.”

Sosyal Belediyecilikte Öncü
Uygulanan yönetim tarzında projelerin çağdaş, evrensel ve bilimsel değerler taşıması gerektiğine de değinen Ahmet Eşref Fakıbaba sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlıklı bir kentlileşme için paylaşan, üreten, talep eden, sorgulayan ve sorumlulukların farkında olan bir kentlilik bilinciyle doğal, tarihi, kültürel mirasımıza ve değerlerimize sahip çıkmak mümkün. Ancak en önemlisi hizmet üretenlerin dürüst, adil ve çalışkan olması. Bu anlayışla göreve geldiğimiz andan itibaren 4 yıllık süreçte Şanlıurfa'yı alt ve üstyapısı bitmiş, temiz, disiplinli, tarihi dokusu korunmuş, yeşiller içerisinde çağdaş ve yaşanabilir bir şehir haline getirdik. Her şeyden önemlisi başarıyı sürdürülebilir kılmak için ISO 9001-2000 Kalite Belgesi'ni aldık. Ayrıca 23 Mayıs 2007'de Ankara'da yapılan Kamu Kalite Sempozyumu'nda Mükemmellikte Kararlılık Belgesi KALDER Genel Sekreteri Hakan Kilitçioğlu tarafından belediyemize verildi.”

Kentin Yaşam Kalitesi Artıyor
Belediyelerin halkın yerel nitelikli ihtiyaçlarını karşılamakla görevli kurumlar olduğunu belirten Ahmet Eşref Fakıbaba: “Kentsel yaşam kalitesi insanların paylaşım ve sorumluluk bilinciyle aidiyet düzeyini önemli ölçüde belirler. Dolayısıyla kentsel yaşam kalitesinin geliştirilmesi, yoksulluğunun giderilmesi belediyelerin asıl işlevi. Şanlıurfa Belediyesi olarak kentin yaşam kalitesini yükseltme noktasında fiziki belediyeciliğin yanında sosyal ve kültürel belediyeciliğe de büyük önem veriyoruz. Eğitimden sağlığa, sosyal yardımdan kültürel etkinliklere kadar birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Ayrıca Diyarbakır-Mardin çevre yolu güzergâhında 60 dönümlük alan üzerinde planlanan otogar projesi hazırlanıyor” dedi.

Yeni Yollar Hizmete Açıldı
Kent genelinde trafik akışını olumsuz etkileyen Necmettin Cevheri Bulvarı, Anadolu Lisesi önü, İl Özel İdare ile Vali Konağı doğu duvarı yollarında genişletme çalışmaları yapılarak trafik akışı hızlandırıldı. Ayrıca yeni nikah salonu, Halepli Bahçe Caddesi, Yunus Emre-Şanlıurfa Devlet Hastanesi, Yunus Emre-Şanlıurfa Devlet Hastanesi, İmam Keskin-Akçakale bağlantısı, İl Özel İdare önü, Ulubatlı Mahallesi-Yunus Emre İÖO, Ulubatlı Mahallesi-Halk Eğitim Merkezi, Esentepe-Necmettin Cevheri Bulvarı ve Esentepe-Devlet Hastanesi yolu açılarak hizmete sunuldu.

Temizlikte Örnek Belediye
Belediye kent genelinde temizlik hizmetlerini özelleştirerek etkin bir yönetime kavuştu. Kentin temizliğinde Türkiye'de kısa sürede örnek iller arasında gösterilen Şanlıurfa çöp toplama, süpürme işlemlerinde kullanılan ilkel metotlarla araç ve ekipmanları kaldırarak yerine modern araç ve ekipmanlar temin etti. Belediye ayrıca kent merkezindeki ilköğretim okullarında 'Temizlik Kültürünün Yaygınlaştırılması Projesi' ile öğrencileri kişisel temizlik ve kent temizliği konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyor.

Trafik Akışı Rahatladı
Şehrin trafik yoğunluğunu azaltmak ve trafik akışının sürekliliğini sağlamak amacıyla ilk etapta 2 noktada köprülü kavşak projeleri tamamlandı. Şehitlik Kavşağı 2+2 şeritli, 105 metresi kapalı, toplam 650 metre uzunluğunda. Bu iki kavşağa ilave olarak Yeşildirek Kavşağı'nda da yeni bir köprülü kavşak yapımı için proje çalışmaları devam ediyor.

Dar Gelirliye Destek
Gıda Bankası ihtiyaç sahibi ailelere kuru gıda, giyim ve ev eşyası temin etmek amacıyla kuruldu. Ekim 2004'ten bugüne kadar yardıma muhtaç bin 200 ailenin gıda, giyim ve diğer ihtiyaçlarını düzenli olarak karşıladı. Hedef ise bin 500 aileye ulaşmak.Başkan'ın eşi Gül Fakıbaba'nın önderliğinde Şanlıurfa'da evlerde kullanılmayan, ihtiyaç fazlası giysiler toplanarak temizlenip Gıda Bankası vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Hiçbir sağlık güvencesi olmayan vatandaşlara reçete karşılığı ücretsiz ilaç yardımı yapılıyor.

Altyapı Çalışmaları Tamam
ŞUSKİ kent genelinde içme suyu, kanalizasyon ve yağmursuyu drenajı şebeke hattı ihtiyacı duyulan tüm bölgelerde yürüttüğü çalışmalarla, yıllardır yaşanan altyapı sorunlarını tamamen bitirdi. Kent merkezinde yaşanan yağışlar sırasında su baskınlarına maruz kalan mahallelerde, can kayıplarının önüne geçebilmek amacıyla yağmursuyu drenajı çalışmalarına ağırlık veren ŞUSKİ, halkın daha güvenli yaşam sürdürmesine katkıda bulundu. Ayrıca TOKİ bağlantı hattı olmak üzere kanalizasyon eksikliği duyulan yerlerde çalışmalara ağırlık veren ŞUSKİ, 4 yıllık süreçte toplam 130 kilometre kanalizasyon hattı döşedi. Yine belediyenin girişimleri sonucunda yaşanan içme suyu sıkıntısı tamamen giderildi. Kent merkezinde içme suyu ihtiyacını karşılayan 8 su deposu ve 3 adet pompa istasyonumuz bulunuyor. Belediye bunun dışında 4 yılda 130 kilometre içme suyu şebekesi, 2 milyon 391 bin 603 metrekare beton, parke, kaldırım ve bordür döşedi.

Şutim Yakında Açılacak
Şanlıurfa Ticaret Merkezi (ŞUTİM) 2 etaptan oluşuyor. İçinde sebze hali, şıra hali, gıda toptancıları ve perakendeciler sitesinin yer aldığı 1. etap inşaat çalışmaları tamamlandı. Sürdürülen çevre düzenlemelerinin ardından işyerleri Temmuz'da hizmete başlayacak. Ayrıca Şanlıurfa ve çevre belediyelerinin hem mevcut katı atık sorununu çözmek hem de yöre insanına bugün ve gelecekte daha çağdaş bir hizmet vermek amacıyla Şanlıurfa Katı Atık Bertaraf Tesisi Projesi geliştirilerek inşaatı tamamlandı.

Herşey Dijital
Şanlıurfa Kent Bilgi Sistemi ve e-belediye projesi Management Information System (MIS) ve Geographic Information System (GIS) diye iki ana unsurdan oluşuyor. MIS kapsamında belediye içinde görev yapan tüm müdürlük ve alt birimlerinin otomasyona kavuşturularak ortak veri tabanı üzerindeki bilgi yönetimi, denetimi ve güncellemesi gerçekleştiriliyor. Vatandaşla ilgili tüm veriler dijital ortama aktarılarak arşivlere varıncaya kadar verilere istenen yerden ulaşılabiliyor. Ayrıca tüm ev ve işyerleri için geniş bir ekip tarafından taramalar yapıldı ve vatandaşa ait yapıların imar durumu, insanların eğitim düzeyi, gelir düzeyi, su abone numarası, elektrik abone numarası, telefon numarası ya da aile fert sayısı gibi onlarca soruya cevap alındı. Proje kapsamında kentin temiz su, pis su, yağmur drenajı, elektrik ve telefon hatları, rogar kapak ve bacaları çıkarılarak dijital ortama aktarıldı ve GIS'ın birer katmanı olarak kullanıma sunuldu. Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin altyapısı oluşturuldu. Bu sistem baştanbaşa cadde, sokak ve kapı tabelalarını içeriyor.

4 yılda 88 park yapıldı
Belediye yeşiller içerisinde bir Şanlıurfa oluşturmak için imar planında park ve yeşil alan olarak ayrılan yerlerin ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık verdi. Şanlıurfa'da Cumhuriyet tarihinden bu yana toplam 42 park yapan geçmiş yerel yönetimlere nazaran 4 yıl içinde 88 yeni park yapıldı. Çalışmalar sonucunda toplam 380 bin metrekare yeşil alan oluşturuldu. Ayrıca yeni açılan orman sahaları, park, refüj, kaldırım ve kavşaklara yaklaşık 185 bin bitki ve ağaç dikildi.

Kurslara ilgi yoğun
Ferahkent El Sanatları Merkezi'nde kuaförlük, cilt bakımı, takı tasarımı, ahşap boyama, dikiş, İngilizce, anne eğitimi ve çocuk psikolojisi üzerine 4 öğretmen tarafından eğitim veriliyor. İlk dönem 145, ikinci dönem 101 öğrenciye eğitim verildi. Merkezde üçüncü dönem takı tasarımı kursunda 15, ahşap boyama kursunda 14, dikiş kursunda 30, İngilizce kursunda 16, kuaförlük ve cilt bakımı 30, anne eğitimi ve çocuk psikolojisi 18 kişi olmak üzere toplam 123 bayana kurs veriliyor.

Divan Yolu prestij kazandı
Eski Urfa'nın can damarı olarak anılan Divan Yolu Caddesi kentin ticari ve tarihi mekanlarını üzerinde barındırıyor. Hazırlanan projeyle altyapıdan üstyapıya, banklardan çevre peyzajına ve ışıklandırmaya kadar her şey elden geçirildi. Divan Yolu'nda gelişmiş kentlerde olduğu gibi alışveriş merkezleri ve yaya trafiğiyle geceleri ailelerin rahatlıkla dolaşabileceği bir cadde oldu.

Turizm gelişiyor
Şanlıurfa ve Harran'ın dünya tarihi ve kültürel mirası bakımından büyük önem taşıyan değerlerini, halka anlatıp gelecek nesillere aktarılması amacıyla belediye 'Tarihe Yolculuk Turu' düzenleniyor. Harran, Bazda Mağarası, Han-el Ba'rur, Şuayb Şehri, Soğmatar ve Ören'e yazın ücretsiz düzenlenen turlara şu ana kadar yaklaşık 2 bin kişi katıldı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.