Haberler

Köprülü Kanyon'un Kurtarıcısı GEF 2

Tarih: 2 Nisan 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Mustafa Kozak
1970 yılında Milli Park ilan edilen Köprülü Kanyon’un doğallığının bozulmaması için GEF 2 projesi hazırlandı. 36 bin hektarlık bir alanı kapsayan Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın içinde 11 tane köyün bulunduğu belirtildi.

Antalya’da rafting merkezi olarak bilinen Köprülü Kanyon Milli Parkı’ndaki doğallığın bozulmasını önlemek için hazırlanan GEF 2 Projesi çerçevesinde şu ana kadar gerçekleştirilen 46 projeye 300 bin dolar para harcandı. Proje çerçevesinde bölgeyi çöplerden arındırmak için alınan konteynerlerden bazılarının ise dereye atıldığı ortaya çıktı. Antalya’da içinde 11 köyün yer aldığı Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda Dünya Bankası desteğiyle gerçekleştirilen Global Enviromental Focilty (GEF) Projesi çerçevesi ile ilgili Antalya İl Genel Meclisi’nde bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda; GEF2 Projesi Müdürü Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nden Orman Yüksek Mühendisi Osman Yöntem, 36 bin hektarlık bir alanı kapsayan Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın içinde 11 tane köyün bulunduğunu söyledi.

Bölgenin 1970 yılında Milli Park ilan edildiğini hatırlatan Yöntem, “Bir bölgenin milli park olabilmesi için bu yerin doğal ve kültürel açıdan uluslararası turistik bir yer olması gerekiyor. Köprülü Kanyon Milli Parkı bu niteliklerin tümüne sahip olan bir bölge. Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda dünyanın en büyük doğal servi ormanı bulunuyor. 500 hektar büyüklüğünde olan doğal servi ormanının dünyada başka bir eşi yok. Ayrıca bu bölgede servi ormanlarının dışında yine doğal olarak karaçam, göknar ve sedir ormanları yer alıyor. Çok zengin bir floraya sahip olan Köprülü Kanyon da bine yakın bitki yetişiyor. Bunların 29’u endemik. Ayrıca 164 kuş türü, 32 memeli, 22 sürüngen, 7 balık ve böcek türlerinin yer aldığı bu bölgede yaban keçileri ile Akbabalar yaşıyor. Psidia ile Selge kentini de içine alan Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda bu değerlerin korunması için GEF2 Projesi hazırlandı” dedi.

46 Proje ve 300 Bin Dolar
Bu projeyi gerçekleştirmek için yöredeki köylüleri, çobanları, sivil toplum örgütlerini, turizmcileri ve kamu kurumlarının katılımıyla bir ortak plan hazırlanmasına çalışıldığını bildiren Yöntem, “ Konsensus sağlanıp ortak bir plan oluşturulması süreci çok zor geçti. Bunda bazı noktalarda başarılı olamadık. Bu bölgedeki vatandaşların eğitim seviyesi ve kazancı çok düşük. Köprülü Kanyon’un korunması için ortak bir bilinç oluşturulmasını sağlamak için yörede yaşayan 50 kişiye Ege ve Marmara bölgesindeki örnek alanları gezdirdik. Bu bölgeyi gelecekte nasıl görmek istiyorsunuz diye bir vizyon planı yaptık. Milli Park sınırları içinde yer alan okullardaki öğrencilere çevre konusunda ve orman yangınları konusunda bilgiler verildi. Yöredeki gençlerin burayı ziyarete gelen ziyaretçileri gezdirip, gelir elde etmesi için 52 gence alan kılavuzluğu eğitimi verildi. Bugüne kadar 46 projeye 300 bin dolarlık bir harcama yapıldı. Bu 46 projenin arasında ev pansiyonculuğu, arıcılık, meyvecilik gibi konular da yer alıyor” diye konuştu.

Çöplere Çare 100 Konteynır
Köprülü Kanyonu Milli Parkı’na özellikle rafting yapmak için her yıl yüz binlerce insanın da geldiğini bildiren Yöntem, “Bizim tahminlerimize göre 500 bin, bazı tahminlere göre ise yılda 800 kişi Köprülü Kanyonu Milli Parkı’nı ziyaret ediyor. Ama, bu ziyaretçiler öğleye doğru gelip, akşama doğru bölgeden ayrılıyorlar. Bu kadar insan yoğunluğunun olduğu yerde çevre çöplerden geçilmiyordu. Bu sorunu ortadan kaldırmak için bir katı atık toplama aracı ile 100 konteynir alındı. Ancak bir kısım tonteynirler dereye atıldı. Sistem işlemiyor” diye konuştu.

Pay Yok
Bu bölgede yaşayanların turizmden de pay alamadığını bildiren Yöntem, “Turizm acenteleri de rekabet yüzünden bu ziyaretçilerden gelir elde edemiyor. Burada doğaya zarar vermeyen eko turizmin geliştirilmesi ve ziyaretçilerin konaklayabileceği yerlerin yapılması gerekiyor. Köprülü Kanyonu Milli Parkı Yönetim Planı hazırlandı. Bu plan onay aşamasına geldi. Bu çerçevede; bölgedeki kekik toplama planı, hayvan otlatma planı, kültürel değerler yönetim planı sonuçlandı. Eko turizm planı konusunda çalışmalar devam ediyor. Orman planı temmuz ayında tamamlanacak” şeklinde konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.