Haberler

Üçüncü köprüyü ilk kez UNESCO görecek

Tarih: 3 Nisan 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Ercan Sarıkaya
İstanbul'un Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki durumunu belirleyecek olan UNESCO denetim heyeti 8 Mayıs'ta geliyor. Heyet üçüncü köprü projesini de inceleyecek.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi'nin İstanbul'a "tarihi değerlerinize sahip çıkın, planlar yapın, aksi taktirde dünya mirası listesinden çıkartırız" diyerek verdiği 2 yıllık süre doldu. UNESCO heyeti, 8 Mayısta "denetim" için İstanbul'a geliyor. 2010 yılında Avrupa'ya kültür başkentliği yapacak olan İstanbul'un Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki durumu belirleyecek 5 günlük denetimde heyet, Tarihi Yarımada'nın yanı sıra aylardır tartışılan birçok projeyi de gündemine aldı. UNESCO Dünya Kültür Mirası Direktörü Francesco Bandarin başkanlığındaki 3 kişilik heyetin talebi doğrultusunda İstanbul Kültür Komitesi, Alay Köşkü'nde yaptığı toplantıyla programı belirledi. Buna göre heyet incelemelerine Süleymaniye Yenileme Alanı'ndan başlayacak, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile yapacağı görüşmelerle tamamlayacak.

Köprüye de Denetim
Heyetin görmek istediği projeler ise dikkat çekici. Aylardır tartışılan ancak kimsenin yerini bilmediği üçüncü köprü projesi ilk kez UNESCO heyetine açılacak. Heyet, ihalesi mahkeme kararı ile iptal edilen Galataport Projesi ile Dubai Şeyhi El Maktum'un yapmak istediği ancak yargılaya takılan Dubai Towers ve Haydarpaşa Garı Projeleri'ni de inceleyecek. Süleymaniye Yenileme Alanı ve UNESCO'nun 7 milyon Euro destek sağladığı Fener Balat Projesi de heyetin özel ilgi göstereceği alanlar arasında. Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camisi, Tekfur Sarayı, Animas Zindanları ile Sultanahmet Arkeolojik Park Alanı da heyetin öncelikli inceleme yapacağı yerler arasında bulunuyor.

Ziyaretler Yapacaklar
Ayrıca tarihi değerlerin korunması için hazırlanan "Alan Yönetim Planı"nı inceleyecek olan heyet, Vali Muammer Güler ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş başta olmak üzere, Fatih, Eminönü, Beyoğlu, Zeytinburnu belediyelerinin başkanları ile görüşecek. Heyet, aralarında birçok kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile biraraya gelecek.

Kaderimiz Belli Olacak
8-13 Mayıs tarihleri arasında yapılacak inceleme sonucunda hazırlanacak rapor, İstanbul'un 1985 yılından bu yana bulunduğu Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki kaderini belirleyecek. Heyet çalışmaları yeterli görür ve olumlu rapor yazarsa İstanbul listede kalacak, aksi taktirde tehlike altındaki miras listesinden düşürülmesi gündeme gelecek. Restorasyonlar için verilen destekler kesilecek ve İstanbul prestij kaybedecek.

Türkiye 2006'da savunma verdi
Tarihi değerlerin restorasyon projeleri için kaynaklar ayıran UNESCO, 2005 yılında Türkiye'yi uyardı. Bunun ardından İstanbul'un tarihi yerlerinin daha fazla tahrip olmaması için önlem alınmasını talep edip Türkiye'den savunma istedi. Türkiye de 2006 yılında savunmasını verdi. UNESCO'nun talepleri tarihi eserlere sahip çıkılması, yanlış yapılan sur restorasyonlarının durdurmasını, kültür varlıklarının restorasyonu için kaynak ayrılmasını ve alan yönetimi planı yapılmasıydı. Aksi taktirde İstanbul "Tehlike altındaki kültür mirası listesine" düşecekti ve Türkiye'ye 2008 yılına kadar süre tanındı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.