Haberler

“Türk Markaları Dünyaya Kopya ile Değil Özgün Stratejiyle Açılabilir”

Tarih: 4 Nisan 2008


Türkiye’nin önemli ekonomik bileşenleri olan yatılım ve inşaat sektörlerinin penceresinden Türk ekonomisine ışık tutmayı amaçlayan ODE Düşünce Toplantıları’nın beşincisi gerçekleştirildi. Fikir alışverişinde bulunarak öncelikle yalıtım ve inşaat sektörlerinin, ardından da Türk ekonomisinin sorunlarına dikkat çekmenin amaçlandığı toplantı serisinin beşincisinde farklı bir açılım yapılarak, “Türkiye’den Global Markalar Neden Çıkmasın?” sorusuna cevap arandı.

Rota Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Günseli Ocakoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda, Marka İletişim Hizmetleri - Başkan ve Yaratıcı Bölüm Başkanı Hulusi Derici, Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Boyacıoğlu ve Vitra Pazarlama Müdürü Berna Erbilek marka hikayelerini anlattı.

Basite Ulaşmak için Fikirlerinizi Eleyin
Marka İletişim Hizmetleri - Başkan ve Yaratıcı Bölüm Başkanı Hulusi Derici, gerçek bir marka yaratmak için “basit olmayı” hedeflemek gerektiğini vurguladı. Derici, “Maalesef birçok uzman ve yönetici, direktör, basit olana, aşikar olana güvenmezler. Daha derinlerde gizli, daha karmaşık bir cevabın varlığını hisseder ve onu ararlar. Oysa aşırı bilgi yükü önemli bilgileri önemsiz olandan ayırmayı, yani çekirdeğe ulaşmayı zorlaştırır. Bilgi karmaşası içinde boğuluruz. Pazarlama her şeyin fazlasıyla basitleştirilmesini gerektirir” diye konuştu.

“Markanızı on farklı alana yayarsanız, her birinde başarılı ürünler yapsanız da tüketicinin alışveriş listesinde yer bulmanız çok zor olur” diyen Derici, basite ulaşmak için belki de önemli olan ama en önemli olmayan fikirlerin ayıklanmak zorunda olduğunu söyledi.

Başarılı Markalar Ülke İmajını da Olumlu Etkiliyor
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Boyacıoğlu ise “Markaların odağında her zaman hedef tüketiciler vardır. İyi bir marka yönetimi için tüketiciyi iyi tanımlamak ve gereksinimlerini anlamak, onu yakalayacak ilgi alanlarını belirlemek, onunla karşılaşabileceğin noktalarda bulunmak, değişen gereksinimleri takip edip uyum sağlamak gerekir” dedi. Boyacıoğlu, bir markayı global marka yapan unsurları ise şöyle sıraladı: “Kendi yerel pazarındaki gücü, coğrafi satış dengesi, tutarlı konumlandırma, dünya çapındaki tüketicilerin benzer ihtiyaçlarına cevap verebilme, aynı ürün kategorisinde yoğunlaşma, ürünün menşei ve tüketici üzerindeki etkisi, kurumsal isim.”

Başarılı bir global markanın ülke ekonomisi ve imajına da olumlu katkı sağlayacağını vurgulayan Boyacıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Devletler global markaların yarattığı ekonomik değerin yanı sıra bu markaların ülke imajına katkısını da düşünmelidirler. Örneğin Turquality, dünyadaki devlet destekli ilk ve tek markalaşma programıdır. 10 yılda 10 dünya markası yaratmak vizyonu ile tasarlanmıştır. Efes Pilsen de Mart 2007 itibariyle Turquality kapsamında yer almaktadır.”

Koton Mavi Okyanus Stratejisi’ni Uyguluyor
Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz ise markalar dünyasındaki globalleşmeyi şöyle anlattı: “Müşteriler daha çok geziyor, kolay erişilebilirlik önem kazanıyor. Konuyu 4H ile yani her ürün, her yerde, her an, herkese şeklinde açabiliriz. Tüm dünyada alışveriş merkezleri ve caddeler birbirine benziyor. Bölgesel güçlü perakende grupları öne çıkıyor. Modern ve farklı mağazacılık konseptleri geliştiriliyor.”

W. Chan Kim ile Renee Mauborgne adlı iki profesör tarafından adı koyulan Mavi Okyanus Stratejisi’ni incelediğini belirten Yılmaz, “Şirketleri mevcut pazardan pay almak yerine, kendileri için rekabet edilemez bir pazar boşluğu yaratmaya yönelten, yani büyüyebilmek için artık bir marka değil, bir pazar yaratmak gerektiğine dikkat çeken bu stratejiyi benimsedim. Rekabeti rakiplerinize bakarak yapmamalısınız. Başarılı olmak için farklı ve kendi stratejinizi uygulamalısınız. Bunun yolu da somut pazar verilerine dayalı analizlerden ve yüksek dozda yaratıcılıktan geçiyor” dedi.

Vitra Rakibi Deplasmanda Vuruyor
Vitra Pazarlama Müdürü Berna Erbilek, 1960’lı yıllarda üretim ve iç pazarda liderlik hedefiyle yola çıkan Vitra’nın bugünkü iş stratejisinin, Türkiye pazarında sahip olduğu liderliğini korurken, stratejik pazarlarında bilinen ilk 3 banyo markası arasında yer almak olduğunu söyledi. Erbilek, “Pazar liderleri başarılı bir pazarlama performansı için ürün liderliği, müşteriye yakınlık ve operasyonel mükemmellikte en iyi olmak zorundadır. Vitra olarak rakiplerimizle kendi ülkelerinde mücadele ediyoruz. Dünyada 75’ten fazla ülkede showroomlarımız ve satış noktalarımız var” şeklinde konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.