Haberler

Tarihin bekçileri sarayda yetişiyor!

Tarih: 7 Nisan 2008 Kaynak: Sabah
Yıldız Teknik Üniversitesi'nde kurulan Milli Saraylar ve Tarihi Yapılar Bölümü, restorasyon sahasındaki ara eleman açığını kapatacak.

Tarihi eserler bir ülkenin topraklarında yaşanan medeniyetleri ve o medeniyetlerin gücünü ortaya koyar. Aynı zamanda uluslararası turizmi ve ticaret hayatını canlandıran bir etkiye sahiptir. Ancak bu eserleri zamanın yok ediciliğine karşı korumak kolay değil. İtalya'nın önde gelen gazetelerinden La Republica bir haberinde "Dünyanın 100 önemli tarihi eseri S.O.S. veriyor" diyerek bu konuya dikkat çekti. 100 önemli tarihi eser arasında Türkiye'den de örnekler var: Selçuk'ta Efes Harabeleri, İzmir'de Kemeraltı Sinagogları, Ankara'da Augusto Tapınağı, İstanbul'da Küçük Ayasofya Camii ve Kariye Müzesi risk altında bulunan önemli eserler arasında. Bu eserlere Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan saraylar ve kasırlar da eklenince durumun hassasiyeti artıyor. İşte bu nedenle milli sarayların ve kasırların restorasyonundan sorumlu TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı (MSDB) kolları sıvadı ve geçen sene Yıldız Teknik Üniversitesi'ne (YTÜ) bir teklif götürdü. Ve ardından "Milli Saraylar ve Tarihi Yapılar" isimli bir meslek yüksek okulu kuruldu. Bu sayede Milli Saraylar bünyesindeki saray ve kasırların koruma ve onarımlarıyla ülke genelinde gereksinim duyulan teknik eleman yetiştirilmeye başlandı.

Hani mezunlar!
İlk mezunlar, 2008-2009 eğitimöğretim yılında verilecek. Oysa MSDB şimdiden sabırsızlanıyor. YTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Can'ı gördükleri yerde "Hocam mezunlar nerede?" diyen yetkililer, kurumdaki eleman açığını kapatmayı bekliyor. Mezunların, geniş bir sahada iş bulma olanakları bulunuyor. Çünkü valiliğe bağlı ilgili kurumlar, belediyeler, müzeler ve vakıfların yanı sıra özel mülkiyette bulunan tarihi yapıların restorasyonu nedeniyle günden güne talep artıyor. Bu sektörde kurulan özel şirketlerin çoğalması ve işgücünün artması bekleniyor.

Saraylı oldular
Milli Saraylar ve Tarihi Yapılar Bölümü, Yıldız Üniversitesi'nin Beşiktaş Yerleşkesi'nde. Kampus, bir duvarla Yıldız Sarayı'nın bahçesinden ayrılıyor. Bu duvardaki kapı yıllar sonra ilk defa TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'nın özel izniyle açılmış. Öğrenciler sınıflarına gitmek için bu kapıdan geçiyor. İstanbul'un keşmekeşini bir anda arkada bırakarak, kendilerini Yıldız Şale Köşkü'nün bahçesindeki ağaçlı yolda buluyorlar. Türkiye'de pek çok üniversitede restorasyon bölümleri bulunuyor ama burası farklı. Üstelik çiçek kokuları arasında okula gitmek Milli Saraylar ve Tarihi Yapılar öğrencilerinin şanslı kılan tek faktör değil. Onların, Milli Saraylar atölye ve restorasyon birimlerini kullanma imkanları bulunuyor. İki yıl süren eğitim 20'şer kişilik iki sınıfta veriliyor. Eğitimin ilk yarıyılı korumayla ilgili teorik bilgiler veriliyor. Öğrenciler, ikinci yıldan itibaren derslerinin büyük bölümünü pratik uygulamalar şeklinde Yıldız ve Dolmabahçe saraylarındaki koruma atölyelerinde sürdürecekler. Eğitimi, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyeleri veriyor. Zaten geçiş senesi olarak görülen önümüzdeki senenin ardından YTÜ'nün Restorasyon bölümünün kapatılması planlanıyor. Meslek liseleri mezunlarının ÖSS kat sayı rakamları yüksek olduğu için bu okulu meslek lisesi dışından kazanmak zor. Bölüme meslek liselerinin yapı, yapı ressamlığı, dekoratif sanatlar, restorasyon, konservasyon, ağaç işleri, mobilya ve dekorasyon, iç mekan düzenleme ve iç mekan tasarım dallarından mezun olanlar başvurabiliyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.