Haberler

Bursa'da nerelere acilen dikey cadde gerekli?

Tarih: 7 Nisan 2008 Kaynak: Olay Yazan: Ahmet Emin Yılmaz
Gözlerinizi kapatın ve Uludağ’ın eteğine yaslanmış olan Bursa’nın yerleşim planını şöyle bir düşünün. Merkeze baktığınızda... Yeşil’den başlayan ve Çekirge’ye uzanan ana aksı görürsünüz. Bu ana aksın altında Cumhuriyet Caddesi yer alırken, onun altında da Haşim İşcan, Gazcılar, Uluyol ve Demiryolu caddeleri paralel olarak sıralanıyorlar.

Dağ eteğinden ana aksa alternatif kabul edilebilecek ciddi bir paralel cadde yok. Yalnızca Maksem-Alacahırka arasında yoğunlaşan, batıda Demirkapı, doğuda ise Yenimahalle’ye gelen cadde var.

Buna karşın... Paralel caddeleri dağdan ovaya kesen dikey caddeler olarak da; merkezde Yeşil-Çekirge hattının altında kalan bölgede batıdan doğuya baktığımızda Acemler, Stadyum, Fevzi Çakmak, İnönü ve Gökdere caddeleri karşımıza çıkıyor.

Bu planlama ciddi bir sorun oluşturmuyor. Çünkü... Zaman içinde yatay ve dikey ana caddelere alternatifler geliştiği, en azından yaşam ve ticaret alanları buna göre oluştuğu için kent merkezi yerleşimi sorunlarını bir şekilde aşabiliyor.
Aslında... Bu tabloya bakarak, Bursa’da yatay caddelerin ağırlıkta olduğunu söylemek mümkün. Bunun da nedeni...

Kentin dağ eteklerine kurulu olması, bir anlamda geçmişten bu yana Uludağ ile ova arasında sıkışması nedeniyle doğudan batıya enlemesine gelişmesi.

Fakat... Merkezde bir şekilde problemini çözen dikey yollar, kentin doğusundaki Yıldırım bölgesine geçildiğinde çok ciddi sorun haline geliyor.

Manzara şu: Dağ yamacındaki Çiçek Caddesi’nden başlamak üzere Tayyareci Mehmet Ali Caddesi, Kasım Önadım Bulvarı, Ankara Yolu, Karlıdağ Caddesi ve Vişne Caddesi birine paralel olarak sıralanıyorlar.

Yani, altı cadde alt alta dizili. Bunları... Gökdere’den sonrasına baktığımızda, Yıldırım’da dikey ana cadde olarak yalnızca Fethi Tezok Caddesi ile, ilerisindeki Polis Okulu Caddesi kesmeye çalışıyor.

Yanısıra... Tayyareci Mehmet Ali Caddesi ve devamındaki İncirli Caddesi ile Ankara Yolu arasındaki bölgeyi kısmen Kurtuluş Caddesi, Volkan Caddesi ve yarım kalan Baruthane Caddesi dikey olarak kesiyor.

Üstte ise... Tayyareci Mehmet Ali Caddesi ile Kurtbasan Caddesi arasında kalan bölgede yalnızca Davutkadı ve Yeşilyayla caddeleri var.

Bu noktadan bakıldığında şununla karşılaşıyoruz:Tayyareci Mehmet Ali Caddesi’nin üstünde kalan Yeşilyayla, Sıracevizler, Yediselviler, Davutkadı mahallelerinin olduğu çok geniş bölgede bir tek dikey cadde bile yok ve insanlar bu nedenle sıkışıp kalıyorlar.

Üstelik... Sözünü ettiğimiz bölge, planlı yapılaşma sorunu yaşayan bir bölge olduğu için, sokak oluşumları da çok sağlıklı değil. İşte... En kritik durum da bu: 4 mahallenin yer aldığı geniş bölgede acil bir durum olsa, ulaşmak mümkün değil.
Geçenlerde... Bu kritik durumu, ziyaretimize gelen Yıldırım Belediye Meclisi’nin Adalet ve Kalkınma Partili üyesi Ahmet Okumuş’la konuşuyorduk.

Yıllardır tanıdığımız, halka dönük politikacı olarak bildiğimiz, kent konularına son derece duyarlı yaklaşımları ve çözüm önerileriyle her zaman kulak kabarttığımız Okumuş, dikey cadde eksikliğini çok önemsiyor.

Söylediği şu: Yıldırım’da yatay caddeler yeterli sayıda var. Ama dikey cadde yok. Şu an en acil yapılması gereken iş olarak dikey caddelerin açılmasını görüyorum.’

Sorduk... ‘Yetkin olsa, nerelerde cadde açardın?’ diye. Okumuş da cevap verdi: ‘Bu gibi konular öncelik anlayışı ve planlamayla ilgilidir. Kimseye ne yapacağını söylemek gibi bir arzum asla yok. Ama ben olsam, acilen üç dikey cadde açardım.’

O dikey caddelerin yerini de gösterdi: Bir... ‘Çiçek Caddesi’nde Akçağlayan konutlarıyla birlikte bölge yoğunlaşıyor. Alt taraflar zaten sıkışık yerleşim alanlarıydı. İlk olarak, Akçağlayan’dan başlayıp Karlıdağ Caddesi’ne kadar uzanan bir dikey cadde açardım.’ İki... ‘Yine Çiçek Caddesi’nden başlar, Tayyareci Mehmet Ali Caddesi’ndeki Akbank’ın yanından aşağı inip Kurt Caddesi üzerinden Ankara Yolu’na ulaşırdım. Üstelik burada dar sokaklar zaten güzergahı belli ediyor. Yapılacak iş, bu sokakları genişletmek olurdu.’ Üç... ‘Çiçek Caddesi’nin batı ucunda, Kurtbasan Caddesi’nden Karlıdağ Caddesi’nin batı ucunda Anadolu Mahallesi’ne kadar inerdim.’

Açıkça söylemek gerekirse... Yıldırım Belediye Meclisi Üyesi Ahmet Okumuş’un söylediklerine aynen katılıyoruz. Düşüncesi ve çözüm önerisini tam isabet buluyoruz. Dahası... Düşündüğü üç caddeyi de Ankara Yolu’nun altına indirmeyie planlamasını çok önemsiyonruz. Nedeni ortada...

Ankara Yolu zaten yıllardır altı ve üstü olarak Yıldırım’ı ikiye bölüyordu. Şimdi Bursaray hattı bu bölünmüşlüğü resmileştirdi. Bir şekilde bu hattı aşıp aşağıya inen yollar, aslında Yıldırım’ın bölünmüşlüğünü giderecek.

Umarız... Önce Yıldırım Belediyesi, sonra da Büyükşehir Belediyesi ciddi bir soruna çözüm getiren bu akılcı proje önerisine kulak tıkamazlar.

Oratabağlar Caddesi prejesine ne oldu? Ne zaman kent sorunları ve ulaşım konusu açılsa, merkezde sıkışan trafik için henüz bir şey yapılmadığı anımsanıyor.

Bu sütunların okurları biliyorlar... Bursa’yı doğudan batıya geçen ana aks üzerindeki bat-çık kavşak düzenlemelerini biri dışında doğru ve olumlu buluyoruz..

O biri de... Ankara Yolu üzerindeki Otosansit Kavşağı’na yapılan bat-çık. Diğerlerinin kesintisiz ulaşım için yararlı olduğunu düşünüyoruz.

Buna karşın... Kent içinde günden güne artan trafik sıkışıklığını gidermeye yönelik henüz ciddi adım atılamadığı da gerçek. Son iki yıldır, sinyalizasyon sisteminin değişeceği ve trafik akışını rahatlatacak düzenlemenin ihale edileceği haberleri veriliyor.

Gelin görün ki... Bugüne kadar sinyalizasyon için de ciddi adım atılmadı. Gerçi... Sinyalizasyon sisteminin tek başına çare olup olmayacağını da tartışmak gerek. Bursa’daki araç sayısı bırakın 15-20 yıl öncesini, son beş yıla göre bile inanılmaz arttı.

Gelecek yıl daha da artacağı ve yolların biraz daha yetmez hale geleceği belli. O noktada çözüm de belli: Yeni yollar açmak. Fakat... Osmangazi Belediyesi’nin gündeme aldığı ve bir önceki dönem başlanan Acemler’i Yalova Yolu’na bağlayacak yolun son etabı dışında, yeni bir yol ufukta görülmüyor.

Aslında... Yeni bir yol planlaması var ama, şu ânâ kadar bunun görüntüsü henüz yansımadı. Anımsanacaktır... Haşim İşcan Caddesi’nin devamı olarak, Kasım Önadım Bulvarı ile Eğitim Caddesi’ni geçen ve Ortabağlar’ı aşıp Otosansit’ten Ankara Yolu’na bağlanacak yol için harekete geçilmişti.

Hatta... Büyükşehir Belediyesi yol güzergahında Şevket Yılmaz Hastanesi altındaki köprünün yapımını da bitirmişti. Ama... Planlanan ve güzergahındaki binalarda şüyulandırma işlemi bile yapılan bu yol için bugüne kadar ciddi hareket göremedik. İnsan ister istemez ‘Acaba unutuldu mu?’ diye kendi kendine soruyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.