Haberler

Küresel Isınma

Tarih: 7 Nisan 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Şebnem Bursalı
Yaşadığımız yüzyılın ve takip edecek diğer yüzyılların en büyük sorunu; Küresel ısınma. Ve, küresel ısınmayla birlikte en değerli yatırım aracı da elbette; Su. Bu önemli ayrıntı da özel sektörü, hidro elektrik santralları (HES) ile sulama yatırımı kuyruğuna girmesine sebep oldu.

Hükümet de, mevcut durumu masaya yatırıp, yeni projeler ve yatırımcıya imkanlar için kolları sıvadı.

Önce, biraz teknik bilgi verelim; Türkiye'nin hidroelektrik potansiyeli yüzde 30 seviyelerinde, ekonomik olmayan potansiyel yüzde 20, teknik olarak değerlendirilemeyen potansiyel ise yüzde 50 oranında. Özel sektörün yapmak istediği, kurulu gücü 15 230 MW olan toplam bin 83 adet HES. Projenin yatırım tutarı yaklaşık 22 milyar dolar olacak. Bu da 6 adet Atatürk Barajı'na eşit. HES projeleri geri ödemesi hızlı yatırımlar olarak belirtiliyor. Atatürk Barajı 9 yıl, Karakaya Barajı 4 yıl Keban Barajı 7 yılda yatırımlarını geri ödedi. DSİ'nin, önümüzdeki dönemde kamu özel sektör ortaklığı modeline aday sulama projeleri arasında Ege Bölgesi ağırlık kazanıyor. Manyas II. Merhale Projesi, Manyas Ovası Sulaması, Adatepe Projesi - Adatepe Sulaması, Küçük Menderes Beydağ Projesi ve Beydağ Ödemiş Sulaması projelerini planlıyor. YİD kapsamında gerçekleştirilmesi düşünülen ilk proje ise Manyas II. Merhale Projesi Manyas Ovası Sağ Sahil Sulaması İnşaatı olarak belirtiliyor. İnşaat süresi 3 yıl, işletme süresi 20 yıl olarak hesaplanıyor.

Su Hayattır
Küresel ısınmayla birlikte yaşanan kuraklık, ve kuraklıkla birlikte tarımda yaşanan sıkıntılar, büyükşehirleri tehdit eden içme suyu sıkıntısı su konusundaki tedbirlerin daha acil alınması gerektiğini ortaya koydu. Nitekim; mevcut hükümet kurulunca yapılan ilk işlerden birisi; Devlet Su İşleri (DSİ) eliyle yürütülen su konusunu Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağladı. Bu bakanlığın başına da DSİ eski Genel Müdürü Veysel Eroğlu'nun getirilmesi de bunu destekledi. Türkiye'nin su haritası çıkartılarak, bundan sonra suya daha fazla yatırım yapılması için adımlar da atılıyor. DSİ rakamlarına göre bugün Türkiye'de 631 baraj ve 150 HES (üretimde), 179 baraj bulunuyor. Ayrıca, 66 HES de inşa halinde. DSİ 2007 yılı yatırım programında 69 adet proje bulunmakta olup, bu projelerin 50 adedini baraj, 19 adedini ise HES'li baraj oluşturuyor. Bu projeler tamamlandığında; enerji olarak 550 milyon YTL, sulama olarak 1.9 milyar YTL; içmesuyu olarak 470 milyon YTL olmak üzere toplam 3 milyar YTL ekonomiye yıllık katkısı olacak.

"Su hayattır" sloganının lafta kalmaması gerektiğinin bir kez daha anlaşılması, iyi yolda olduğumuzu gösterir.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.