Haberler

Kentsel Dönüşüm Uygulamalarında Tarlabaşı Örneği

Tarih: 8 Nisan 2008 Yazan: Gökçe Aras
İstanbul Proje Yönetim Derneği ve PMI Türkiye’nin ortak girişimleri ile düzenlenen “Dinamikler” kongresinin dokuzuncusu 4 - 5 Nisan 2008 tarihlerinde, İstanbul Taksim The Marmara Oteli’nde gerçekleştirildi. “Dinamikler 2008: Projelerde Performans Yönetimi” başlığı ile düzenlenen oturumlardan birisi de bugünlerde sıkça konuşulan Tarlabaşı Projesi’ni konu alıyordu. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın da konuşmacı olarak yer aldığı oturumda GAP İnşaat proje koordinatörü Nilgün Kıvırcık proje ile ilgili analizleri ve görselleri dinleyicilerle paylaştı.

Tarlabaşı Projesi’nin bürokratik aşamaları ile ilgili detaylı bilgi veren Demircan projeyi şu sözlerle tanımladı: “28 – 30 metre derinliğinde oldukça dar parsellere konumlanan bu binalar, teknoloji ve insanların beklentileri değiştikçe terk edilmeye mahkum oldular. Eminönü, Fatih ve Beyoğlu Tarlabaşı Bölgesi’nde terk edilen bu binaların çoğu imalathane olarak kullanılıyor. Tarlabaşı’nın neden böyle bir hal aldığını belirlemek için anketler düzenledik. Bu anketlerin sonucunda dört ana problem belirlendi. Parseller çok küçük, otopark sorunu var, çevre faktörleri olumsuz ve binaların çoğu tescilli olduğundan anıtlar kurulu süreçleri mal sahiplerini korkutuyor. Bu anketin sonucunda bu dört olumsuz faktörü bertaraf edecek bir formül arayışına girdik. Bunun sonucunda yatırımcı ile mal sahibini bir araya getiren 5366 sayılı kanun hazırlandı. 5366 sayılı kanuna bu alana çözüm bulurken kamusallaştırmadan anlaşma yolu esastır maddesi konuldu. Mal sahipleri ile bu projeye başlayalı 3,5 yıl geçti, her bir adım %80 olumlu yaklaşımla karar verilerek ilerlendi. Şu anda hazırlanan avan projeler üzerinden maliklere mülklerini göstererek anlaşma aşamasındayız. Alandaki kiracılarla ilgili ise TOKİ’yle birlikte kura çekimlerinde öncelik tanıma yoluna gideceğiz. Eğer yatırımcıyla da anlaşma sağlayabilirsek en azından ilk taksitlerle ilgili de bir şeyler yapmak istiyoruz.

Şu anda Tarlabaşı’nın %2,5’ıyla uğraşıyoruz. Tarlabaşı’nın dip yapmış bölgesinde çalışıyoruz. Çağımız kollektif aklı yönetme çağı. Benim bir mimar kimliğim olmadığı için bilim adamlarımızın gittiği yolu dikkate almaya çalışıyorum.”

Demircan’ın bilgi veren konuşmasının ardından GAP İnşaat Proje Koordinatörü Nilgün Kıvırcık bölgeye ait veriler, yapılan atölye çalışmaları ve ortaya çıkan avan projelerden oluşan sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi. Kıvırcık’ın projeyi şu sözlerle tanımladı: “Yenileme projesinin belediye ve yatırımcı dışındaki üçüncü sac ayağını mal sahibi ve kiracılar oluşturuyor. Bu proje, kamunun, yaşayanların ve özel sektörün memnuniyeti olursa başarılı bir proje olacaktır. Özel sektör kent çeperlerine ve kuzey ormanlarına doğru kimliksiz yapılar yapma yolunu seçiyor. Bu yapılanma sonucunda üst gelir grubunun kent çeperlerine taşınmasıyla kent merkezleri geliri düşük insanlara bırakılıyor. Biz bu projede 9 yapı adası ve 278 parsel üzerinde çalışıyoruz. Çalışmamızda sokak örüntüsünü hiç değiştirmedik. Murat Güvenç’in hazırlamış olduğu nüfus haritası çalışmalarımızda yol gösterici oldu. Bölgede yaşayanların %71’i kiracı, %18’i ise mal sahibi. Alanın çoğu konut olarak kullanılıyor, bir kısmı ise imalathane. Bunun yanında bölgedeki yapı stoğunun %40’ı tamamen boş. Bölgede yaşayanların %66’sının ise hiçbir sosyal güvencesi yok.”

Bu tanımlamaların ardından Nilgün Kıvırcık bölgede varolan binaların iç mekanların olumsuz şartları ile ilgili görselleri izleyicilerle paylaşarak bölgenin yenilenmeye olan ihtiyacını da vurguladı. Olumsuz koşulları değerlendirerek danışmanlar ve mimarların çalışmalarıyla hazırlanan avan projeleri izleyenlerle paylaşan Kıvırcık, sunumunu çalışmaya katkısı bulunanlara teşekkür ederek sonlandırdı.

Oturum, izleyenlerin Nilgin Kıvırcık ve Ahmet Misbah Demircan’a yönelttikleri sorularla son buldu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.