Haberler

Tarihi Tahtakale Hamamı'nın Eşi Benzeri Yok

Tarih: 8 Nisan 2008 Kaynak: Selçuk Bölge Haberleri
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Mimarlık Fakültesi’nden bir grup akademisyen yaklaşık 3 yıldan bu yana Tire’deki tarihi hamamları akademik bazda inceliyor.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Nimet Özgönül, başkanlığında Mert Rifaioğlu, Göze Akoğlu, Pınar Aykaç ve 4 kişilik öğrenci grubu 3 yıl süren ‘Yalınakayak Hamamı Belgeleme ve Analiz Değerlendirme’ projesini tamamladı. Aynı ekip yine Tire’de önemli tarihi mekanlar arasında yer alan Yeniceköy Hamamıyla ilgili yeni bir proje çalışması da başlattı.

Dr. Nimet Özgönül, 2005 yılında başlattıkları ve bugün itibariyle sonuçlandırdıkları Yalınakayak Hamamı’yla ilgili detaylı çalışmalarını Tire Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli’ye makamında sunumda bulunarak bilgi verdi. Özgönül, Tire’nin sahip olduğu tarihi değerleri günümüze kadar koruduğuna dikkat çekerek; “Tarihi dokusuyla Tire, biz akademisyenlere eşsiz bir çalışma ortamı sunuyor. Burada günümüze kadar ulaşmayı başarmış ve orijinalliğini yitirmemiş birçok hamam var. Özellikle büyüteç altına aldığımız Yalınakayak Hamamı’nda çatı izolasyonunda kullanılan tuğla kırıntısı, kireç ve kumdan oluşan ‘Horasan sıvasının’ özelliğini uzmanlar bugünün teknolojisiyle bile çözmüş değiller. 15. yy’da Aydınoğulları Beyliği zamanında inşa edilen Yalınakayak Hamamı’nda horasan sıvayı kullanan atalarımız, bu sayede hamam içerisinde sıcaklık nedeniyle oluşan su buharını dışarıya tahliye ederken, çatıdan da su girmesini engellemişler. Adeta nefes alan ve yaşayan mekanlar inşa etmişler. Bu izolasyon tekniğine 21. yüzyılda bile ulaşabilmiş değiliz.” şeklinde konuştu.

Tire’nin AKP Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli ise Belediye olarak kendilerine miras kalan bu tür yapıları koruma altına aldıklarını belirterek; “ilçemiz için son derece önemli olan Tahtakale Hamamı restorasyon projesini hayata geçirdik. SİT Kurulu’ndan gerekli onayları aldık. Çok kısa sürede bu mekanın restorasyonunu aslına sadık kalarak gerçekleştirip, kent içerinden tekrar yaşayan mekanlar haline getireceğiz. Çalışmaları titizlikle takip ve kontrol ediyoruz. Bu konuda Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünden de proje safhasında akademik destek aldık.” dedi.

Dr. Nimet Özgönül, üzerinde çalıştıkları Yeniceköy Hamamı’nın detay sonuçlarının Ankara’da oluşturacakları jüride önümüzdeki günlerde akademik bazda tartışmaya açılacağını Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli’yle bu aşamada ODTÜ’ye davet edeceklerini söyledi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.