Haberler

Büyükçekmece'ye 50 bin yeni konut!

Tarih: 17 Nisan 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Ebru Erdoğan


Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, ilçede 10 yılda 250 binin üzerinde konut yapıldığını, 5 yıl içinde 50 bin konut daha yapılacağını söyledi. 

İnşaat şirketlerinin son yıllarda kendilerine 'üs' seçtiği Büyükçekmece, yıllarca sayfiye yeri olarak anıldı. Yatırımların hız kazanmasında Büyükçekmece Gölü'nün 'çekiciliği'nin de bulunduğu ilçenin yerleşik nüfusu da her geçen gün artıyor. Alkent Evleri, Pelikan Hill, Toskana Vadisi Evleri gibi pekçok şirketin tercih ettiği Büyükçekmece'de son 10 yılda 250 binin üzerinde konut yapıldı. Bu süre içinde 20 alışveriş merkezinin de hizmete başladığı ilçenin Belediye Başkanı Hasan Akgün, bölgeyi gayrimenkul sektörü açısından değerlendirirken önümüzdeki döneme ilişkin planlarını anlattı. 

- Büyükçekmece'nin hızlı büyümesi ilçenin çehresini nasıl değiştirdi?

Büyükçekmece, sadece İstanbul'da değil tüm Türkiye'de ekonomik yönden en hızlı gelişen ve hem konut hem alışveriş merkezi hem de sanayi sektörü açısından en çok yatırımın yapıldığı bölge oldu. Son 10 yıla baktığımızda 250 binin üzerinde yeni konut ve büyük çaplı 20 alışveriş merkezinin yapıldığını görüyoruz. 'İstanbul'un eğlence merkezi olacak' 

- Bu kadar çok yatırım ilçenin gelişimi açısından normal mi?

Alışveriş merkezlerinin sayısıyla ilgili bu yönde bazı tenkitler var. Bunların iki üç tanesinin iş yapmadığını biz de biliyoruz. Ama bu durum değişecek ve bu yatırımlara yenileri eklenecek. Tüm bu alışveriş merkezi yatırımları ilçeyi farklı bir konuma getirdi. Çünkü bunlarla birlikte Büyükçekmece aynı zamanda bir eğlence merkezi haline de geldi. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde İstanbul'un eğlence merkezi burası olacak. 

- Büyükçekmece'de önümüzdeki dönemde yatırımların seyri nasıl olacak?

Son 10 yılda Türkiye'de en çok konut yapılan bölge Büyükçekmece. Bunların bir çoğunda ikamet başladı, bir kısmı yakında teslim edilecek, diğer kısmının da inşaatı tamamlanmak üzere. Önümüzdeki 5 yılda 50 binin üzerinde konut daha yapılacağını tahmin ediyorum. Öte yandan en çok villanın yapılmış olduğu yer de Büyükçekmece. Bunların arasında Alkent, Pelikan Hill, Toskana Vadisi Evleri, Günışığı Evleri, Tepekent, Gölkent Malikhaneleri gibi önemli projeler bulunuyor. Bu villaların büyük kısmı göl havzasında olduğu için, havzanın korunması noktasında da bunlar çok önemli projeler. Çünkü burada bir disiplin var. 2 bin 500 metrekareye bir villa yapabiliyorsunuz. Bunun da büyüklüğü 250 metrekareyi geçemiyor. Tek bağımsız birim olması da zorunlu. Yani iki katlı yapabilirsiniz ama iki bağımsız birim olamıyor. Yine havzaya belli uzaklıktaki bölgelerde, 2 bin metrekarede bir villa yapabiliyorsunuz. O da tek bağımsız birim olmak zorunda. Dolayısıyla havza ve civarına yapılan villalar, göl havzasının yeşil bir orman gibi ortaya çıkmasını da sağlıyor. 

- Büyükçekmece'ye gelen yatırımcının profili nasıl?

Hem Avrupalılar hem de zengin Körfez bölgesinden insanlar göl havzası çevresine villa almaya ya da yapmaya geliyor. Büyükçekmece'de çok fazla yabancı yatırımcı var. Bunların bir kısmı açık, bir kısmı da gizli, yani Türk firmalarla ortaklık şeklinde. Tabii bu arada yabancı yatırımcı deyince sanayiyi de unutmamak lazım. Kıraç bölgesinde ve Yakuplu-Beylikdüzü arasında, bir sanayi alanı oluşmuş durumda. Çok miktarda İtalyan, Fransız, Alman, İngiliz ve Hollandalı bulunuyor. 'Plandan asla ödün vermiyoruz' 

- Yatırımcıların Büyükçekmece'yi seçmelerinin nedeni ne?

Buranın tercih edilmesindeki en önemli neden, gecekondusuz bir bölge olması. Kaçak inşaat yok, altyapı sorunu yok. Biz Büyükçekmece'de asla plandan ödün vermiyoruz. 

- Gayrimenkul yatırımları ilçenin nüfusunu nasıl etkiledi?

Burada devamlı oturanların oranı 10 yıl öncesine göre yüzde 300 arttı. Ama buna rağmen sayfiye yeri olma özelliğini de koruyor. Çünkü nüfusun yüzde 50-60'ı hâlâ yazın geliyor. İlçe merkezinde yaşayan nüfus 25 bindi. Son yıllarda 100 bine çıktı. Merkez dışını da bu sayıya kattığınız zaman 150 binin üzerinde bir nüfusumuz var. Yaz aylarında bu, 700 bini geçiyor.

- İlçedeki binalar olası depreme ne kadar dayanıklı?

Bizim bölgemizde deprem sorunu yok. Çünkü tüm binalar planlı yapılmıştı. Binaların üstüne kaçak katlar çıkılmamıştı. Güçlendirmeye ihtiyacı olan binalara da hemen takviye yapıldı. 2000 yılından itibaren yapılan yeni binaların çatılarına yeşil kaplama mecburiyeti koyduk. Bu tamamen görselliğe yönelik bir uygulamaydı. Ama bugün görüyoruz ki, buraya ev almaya gelenler, yeni binaları bu şekilde kolayca tanır ve onları tercih eder oldu.

- Gayrimenkul yatırımları fiyatları nasıl etkiledi?

10 sene önce metrekaresini 10 dolara aldığınız arsaların fiyatları bugün 120 dolar oldu. Sanayi bölgelerinde yine 17 dolardan satılan yerler bin dolarlara çıktı. Sanayi bölgesinde yer kalmadığı için bu fiyatların yükseleceğini düşünmüyorum. Fakat konut fiyatları artışını sürdürecek. Yine konut fiyatlarına baktığımızda, kordonda 10 yıl önce 10 bin YTL'ye satılan konutların fiyatlarının bugün en ucuzunun 350 bin dolara yükseldiğini görüyoruz. Bu fiyatlar buraya yapacağımız yeni yatırımlarla artacak. Örneğin, Disneyland benzeri bir eğlence merkezi düşünüyoruz. Dış kaynaklı yatırımla olacak.

- Televizyon Kulesi'yle ilgili projeniz hangi aşamada?

Televizyon Kulesi'ni bu yıl sonbaharda açacağız. İçinde, 55 dakikada bir tur atacak döner restoranı ve kafeteryaların olduğu yeme içme katları olacak. Kulenin yapımcısı Endem İnşaat. Plan, proje ve fikri ise bizden çıktı. Buradaki restoran için bilinen bir markayla anlaşacağız; görüşmelerimiz devam ediyor. Kulenin yanında bulunan sosyal alanların tapusu bizde olduğu için ve işletilmeye başlandığında buralar da kullanılacağı için Endem İnşaat'ın belediyeyle ortaklığı devam edecek. Kulenin dışında yat limanını projemiz de devam ediyor. Deniz otobüslerinin iskeleleri biraz daha ileri kaydırıldı, marina büyütülüyor. 2010 yılında açılacak.

- İstanbul'da pek çok ilçenin sınırları değişti. Sizin ilçenizin sınırları ne oldu?

Bahçeşehir'i Büyükçekmece'den alarak Başakşehir'e verdiler. Kıraç'la Esenyurt'u birleştirip Esenyurt ilçesi yaptılar. Gürpınar'ın yarısı bizde kaldı. Kavaklı ile Yakuplu, Beylikdüzü ilçesi oldu. Büyükçekmece'den alınan yerlere karşılık Silivri'den Celaliye- Kamiloba beldesini verdiler. Tepecik beldesini bize verdiler. Burada bir kentsel dönüşüm projesi düşünülebilir. Mimaroba-Sinanoba zaten bizde. Bir de Çatalca'dan Muratbey'i verdiler. Muratbey 2 bin nüfuslu bir köydür. Ama arazisi geniş ve su toplama havzasında kaldığı için özellik arz eden korunması gereken bir yerdir. İlçenin yüzölçümü, 21 bin 300 hektardan 17 bin 890 hektara düşürüldü. 

- Belediye seçimlerinde yeniden aday olacak mısınız?

Evet olacağım. Ama hangi partiden olacağım henüz belli değil. Benim partim ANAP maalesef artık bitti. Fakat mutlaka bir parti olacak, bağımsız girmeyi düşünmüyorum.

Büyükçekmece Belediyesi'nin künyesi
Nüfus: 152 bin
Konut sayısı: 250 bin
Bir evde yaşayan ortalama kişi sayısı: 4
Yüzölçümü: 17 bin 890 hektar
Yılda toplanan emlak vergisi: 7 milyon YTL
Belediyenin yıllık bütçesi: 60 milyon YTL
2007'de alınan inşaat ruhsatı sayısı: 250
Kaynak: Büyükçekmece Belediyesi
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.