Haberler

”Marmaray'ın önemli bir yeri var”

Tarih: 18 Nisan 2008 Kaynak: Dünya
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 7. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanları Toplantısında konuştu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa ve Asya'yı fiziki olarak birleştirecek ve kıtalar arasında kesintisiz, hızlı ve güvenli ulaşımı sağlayacak büyük ulaştırma altyapısı projeleri yürütüldüğünü ve bu projede Marmaray Projesi'nin özel ve önemli bir yerinin olduğunu belirtti.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 7. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanları Toplantısı Antalya'da başladı. Toplantıya, Türkiye'nin yanı sıra EİT üyesi ülkelerden İran Ulaştırma Bakanı Mohammed Rahmeti, Azerbaycan Haberleşme Bakanı Ziya Memmedov, Pakistan Haberleşme Bakanı Chaudhry Nisa Ali Khan, Afganistan Ulaştırma Bakanı Hamidullah Qaderi ile Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'dan ilgili bakanlıkların temsilcileri katıldı. EİT üyesi Türkmenistan ise toplantıya temsilci göndermedi. Toplantıda EİT üyesi olmamasına karşılık, EİT Genel Sekreterliği'nin daveti üzerine, Çin Halk Cumhuriyeti'nden de ilgili bakanlık temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Türkiye'nin; bölgesel işbirliğinin, uluslararası barış, istikrar ve refahın anahtarı olduğuna yürekten inandığını, bunun için de bölgesel işbirliği hareketleri içinde öncü ve aktif bir rol oynadığını vurguladı. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın içinde bulunulan bölgede sürdürülebilir kalkınmanın tesisinde, bölge halkının refahının artırılmasında ve barışın sürekliliğinin sağlanmasında önemli bir araç olduğuna inandığını ifade eden Yıldırım, Doğu ve Batı arasında stratejik konumu bulunan ve bu nedenle son derece dinamik ekonomik ve siyasi gelişmelere açık olan EİT bölgesinin, müreffeh ve aynı zamanda uyum içinde varlığını sürdürebilmesinin, sadece üye ülkeler için değil, küresel açıdan da son derece büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Avrupa-Asya ulaştırma koridorları
EİT bölgesinin, ulaştırma sektörü açısından dünya genelinde sorunsuz ve daha çok tercih edilen bir bölge olarak tanınmasını sağlamanın amaç edinilmesi gerektiğine değinen Yıldırım, şunları söyledi:

"Kara ve demir yolu şebekelerinin kurulması, denize kıyısı olmayan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin küresel ekonomiye doğrudan entegre olabilmeleri ve gerek bölgesel gerek bölge dışı ticari faaliyetlerde başarı sağlayabilmeleri açısından bilhassa önemlidir. Gerek yük ve yolcu, gerekse enerji ulaşımında, Türkiye üzerinden geçen ve Avrupa'dan Hazar'a ve ötesine bağlantı sağlayan ulaşım koridorları Avrasya'nın bel kemiğini teşkil etmektedir. Dünya nüfusunun büyük kısmının yaşadığı Avrasya'nın, gelecekte dünya ekonomisinde önemli rol oynayacağını ve bu bağlamda Avrupa ile Asya arasındaki ulaştırma koridorlarının kritik rol üstleneceğini öngörmekteyiz."

"Marmaray Projesi'nin özel ve önemli bir yeri var"
Ulaştırma altyapısını oluşturarak Avrupa ve Asya'nın birleşmesi ve ekonomik büyüme için yeni bir ivme yaratılmasının, Türkiye'nin Avrasya'ya bakışının temelini oluşturduğuna işaret eden Yıldırım, "Bu yaklaşımla Türkiye, Avrupa ve Asya'yı fiziki olarak birleştirecek ve kıtalar arasında kesintisiz, hızlı ve güvenli ulaşımı sağlayacak büyük ulaştırma altyapısı projelerini yürütmektedir. Demir yolu sektöründe yürütülen büyük dönüşüm çalışmalarımız içinde Marmaray Projesi'nin özel ve önemli bir yeri vardır" dedi.

Bu projeyle modern ve yüksek kapasiteli bir raylı sistemle, iki kıtanın boğazının altından geçen batırma tüp tünellerle birbirine bağlandığını anlatan Yıldırım, projenin tamamlanmasıyla Asya ve Avrupa arasında kesintisiz, hızlı ve güvenilir bir demir yolu bağlantısının sağlanacağını bildirdi. Yıldırım şöyle devam etti:

"Bu projenin tamamlayıcısı olarak gördüğümüz Kars-Tiflis-Bakü Demir yolu Projesi de bizim için ayrı bir öneme sahiptir. Zira söz konusu proje ile Avrupa'yı Türkiye üzerinden Kafkasya ve Orta Asya Cumhuriyetlerine bağlayacak ve (Demirden İpek Yolu) olarak adlandırdığımız bir ana demir yolu güzergahı tesis etmiş olacağız.

Bu demir yolu projelerinin yanı sıra ülkemiz üzerinden İran'a geçerek Orta Asya Cumhuriyetlerine ulaşan demir yolu hattının Van Gölü geçişinde yaşanan dar boğazı aşmak üzere projelendirdiğimiz Van Gölü Kuzey Geçişi de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Bölgesi için taşımacılığı ve ticareti geliştireceğine inandığımız bir projedir."

Bakan Yıldırım, Asya'dan Avrupa'ya kesintisiz ve etkin ulaştırma ağlarının oluşturulmasına duyulan ihtiyacın ve bu konudaki uluslararası ilginin bilinciyle EİT'in uluslararası trafiğin hizmetindeki ana arterlerde eksik bağlantıların tamamlanmasına, mevcut bağlantıların iyileştirilmesine ve sorunsuz bir trafik akışı sağlanmasına öncelik vermesi gerektiğine dikkati çekti.

Haberleşme alt yapısının modernizasyonu
EİT üyesi ülkeler arasında malların ve kişilerin dolaşımının kolaylaştırılması ve bu çerçevedeki transit taşımacılığın önündeki engellerin kaldırılmasını amaçlayan Transit Taşımacılık Çerçeve Anlaşması'nın ve EİT kapsamındaki en önemli somut proje olan İstanbul-Tahran-Taşkent-Almatı Trans-Asya Demir Yolu Güzergahı'nda düzenli konteyner tren seferlerinin önemini de vurgulayan Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"Diğer taraftan, bölgemizde ulaştırma altyapısına verdiğimiz önem ve yapmayı planladığımız yatırımların yanı sıra haberleşme altyapımızın modernizasyonu çalışmaları hızla devam etmektedir. Bu kapsamda, iletişim çağı olarak anılan 21. yüzyılda EİT bölgesinin yalnızca kişi ve mal taşımacılığı değil, bilgi ve enformasyon teknolojileri kapsamında da çağı yakalayan bir yaklaşım sergilemesine katkıda bulunduğumuza inanıyoruz. Bu doğrultuda, ilerleyen yıllarda Örgüt gündeminde yer alabilecek her türlü girişimi destekliyoruz."

"Turizm, petrol kadar önemli bir gelir kaynağı"
Öte yandan Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile Azerbaycan Azerbaycan Haberleşme Bakanı Ziya Memmedov, toplantının başlamasını beklerken, Sheraton Otel terasında sohbet ettiler. Azerbaycan Haberleşme Bakanı Ziya Memmedov, "Görüyorum ki, Türkiye'de turizm, bizdeki petrol kadar önemli bir gelir kaynağı" dedi.

Bakan Yıldırım ise turizmin petrolün yerini alamayacağını, turizmden elde edilen gelirin, dillendirilen rakamlar kadar olmadığını belirtti. Yıldırım, Türkiye'den Avrupa'ya giden bir turistin 1000-1200 euro harcarken, Avrupa'dan Türkiye'ye gelen turistin harcamasının 500-600 euro arasında kaldığını, bunun da "Her şey dahil" sisteminden kaynaklandığını söyledi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.