Haberler

Hititlerin kutsal kenti "Nerik" aranıyor

Tarih: 23 Nisan 2008 Kaynak: CNN Türk
Samsun'un Vezirköprü ilçesi Oymaağaç Köyü sınırlarındaki Oymaağaç Höyük'te geçen yıl başlatılan ve Hititler'in dini merkezi Nerik'in izlerini bulabilmek için yapılan kazıların bu yılki bölümünün ağustos ayında başlatılacağı bildirildi.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Rainer Czichon, bu yıl kazılar için 26 Temmuzda bir grubun Oymaağaç'a gelerek ön hazırlık yapacağını, kazıların ağustos ayında başlayarak ekim ayına kadar süreceğini söyledi.

Kazıları Almanya'nın Freie Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nden 20 kişilik bir ekiple sürdüreceklerini belirten Czichon, Hititler'in kutsal kenti Nerik'in izlerini aradıklarını belirtti.

Kazılara başlamadan önce 2006 yılında yaptıkları yüzey araştırmasında ve jeomagnetik haritada toprak altında bir mabede rastladıklarını ve kazılarla bu mabedi ortaya çıkarmaya çalıştıklarını anlatan Czichon, söz konusu binanın güneyinden başlatılan kazılarda yapının kerpiçten yapılmış bir duvarını ortaya çıkardıklarını söyledi.

63 insan iskeleti bulundu
Kazıda ayrıca dini törenlerde kullanılan küçük kaplar ve höyüğün üstünde Roma dönemine ait olduğu düşünülen mezarlar bulduklarını kaydeden Czichon, mezarlardan çıkarılan 63 insan iskeletinin Hacettepe Üniversitesi antropologları tarafından incelenmeye alındığını bildirdi.

Vezirköprü'deki Oymaağaç Höyüğü
Nerik'in Hititlerin en önemli dini merkezi olduğuna inanıldığını ve bu merkezi bulmaya çalıştıklarını belirten Czichon , şunları kaydetti:

"Mabedi ortaya çıkarmayı düşünüyoruz. Mabette çivi yazılı arşivlere ve seramik mühürleri bulacağımızı düşünüyoruz. Geçen yıl Hititologumuz Prof. Dr. Jörg Klinger bir hafta için Oymaağaç'a geldi ve Samsun Arkeoloji Müzesinde olan 2006 yılında yüzey araştırması yaparken bulunan çivi yazılı tablet parçaları okudu.

Nerik'in ismi geçen tablet
Bir parça çok kötü durumda olduğu için çok fazla bilgi elde edilemedi. Ama yüzey arastırmanın son gününde bulunan tablet üzerinde "Nerik'in hava tanrısı için bir fedakarlık" kısmını okuyabildi. Bu tablet bizim için çok önemli, çünkü ilk defa "Nerik", yani Oymaağaç Höyüğün tahmin edildiği Hitit ismi, geçiyor.

Nerik'in Hititler'in kutsal şehri olarak bilindiğini hatırlatan Czichon, daha sonra şu bilgileri verdi:

"Hitit İmparatorluğu'nda krallar tahta çıkmadan önce Nerik'e gelir ve Hititler için Gök Tanrıya ibadet ederlerdi. Oymaağaç Höyük, Zalpa ülkesi içindedir. Eğer Oymaağaç Höyük'te Asur ticaret kolonileri ya da eski Hitit tabakaları içinde çivi yazılı tabletler bulursak belki Hitit İmparatorluğu'nun kuruluş dönemini tarihsel kanıtlar ile aydınlatabiliriz.

Oymaağaç Höyük'ün Nerik olduğu düşünülüyor
Zalpa'nın nerede olduğu belli değil. Bazı Hititologlar Zalpa'yı İkiztepe'de görmek istiyorlar ama İkiztepe'nin Kazı Başkanı Prof. Dr. Önder Bilgi, Zalpa'nın daha güney tarafta belki Oymaağaç Höyük'te olabileceğini söylüyor. Şu anda emin olmamakla birlikte 4 maddelik kanıt doğrultusunda Oymaağaç Höyük'ün Hititlerin kült şehri Nerik olduğunu düşünüyoruz."

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile Gerda Henkel Vakfı, Freie Üniversitesi, Deutsche Orient-Gesellschaft, Bilkent Üniversitesi, Knödler Decker Vakfı, Dresden Teknik Üniversitesi, Tepe Knauf ve özel sponsorların desteğiyle sürdürülen kazının 10 yıl sürebileceği ifade ediliyor.

Hitit dönemine ait önemli bulguların elde edildiği İkiztepe kazılarından sonra Oymaağaç kazısı Samsun ve yöresindeki önemli ikinci kazı olarak biliniyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.