Haberler

Ortaköy’ün asırlık binaları tek tek butik otel oluyor

Tarih: 29 Nisan 2008 Kaynak: Hürriyet
İstanbul’un en özel lokasyonlarından Ortaköy’e turizmci ilgisi artıyor. Butik otel olmaya uygun çok sayıda tarihi bina bulunan Ortaköy’deki asırlık yapılar otele dönüşüyor. İş adamı Serdar Bilgili, Radisson SAS Bosphorus’un dışında Ortaköy’de 2 otele daha sahip. Bilgili, Ortaköy sırtlarında yer alan 130 yıllık bir binayla da ilgilenmiş. Tarihi Esma Sultan Yalısı’nı The Marmara işletiyor; Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalıları da restore edilip 25 yıllığına butik otele kiralanacak.

Ortaköy’ün çehresini değiştiren projeler peşpeşe geliyor. Tarihi semtte hayata geçirilen projeler, asırlık yapıların da kaderini değiştiriyor. Kuruçeşme’deki Les Ottomans Hotel örneğinde olduğu gibi, tarihi yalılar butik otele dönüşecek. Ortaköy’de bazı tarihi binalar da butik oluyor. Bunlardan biri de; okul, dersane veya butik olmaya müsait 130 yıllık bir bina... Palanga yokuşundaki bina ile, Beşiktaş Kulübü’nün eski başkanlarından Serdar Bilgili de ilgilenmiş. 50 yıl önce ilaç fabrikası olan binanın 2700 metrekare kapalı alanı var. Aylık kira olarak 50 bin Euro isteniyor. Dersane, okul, yurt olmaya da müsait bina, her birinin tavan yüksekliği 5 metre olan 4 katlı 2 bitişik bloktan oluşuyor. Son iki kattan full Boğaz manzarası var. İrili ufaklı 70 odası bulunan binanın 720 metrekare de bahçesi var. RE/MAX Smart ofisi yetkilileri, "Serdar Bilgili de binaya talip oldu ama 10 yıllık kiralama istemedi, 30 yıllığına almak istedi. Mülk sahibi ise 10 yıllık kontrat istiyor" diyor. RE/MAX Smart brokeri Tayfur Onaran, "Bina 6-7 milyon dolar edebilir, ancak sahibi teklifleri geri çeviriyor. Binanın yenileme projesi bulunuyor" diye konuşuyor.

Otellerin ilgisi arttı
Ortaköy’deki ünlü yalılardan Esma Sultan Yalısı da, halen The Marmara Oteli tarafından işletiliyor. 18’inci yüzyılın sonlarında 1. Abdülaziz’in kızı Esma için yaptırılan yalı, 1975 yılında yanmış ve günümüze sadece dış cephesi kalmıştı. Tarihi dokusu zarar görmeden yaptırılan restarosyan sonrası içi cam ve çelik kullanılarak kaplandı. Toplantı, düğün ve partilerde kullanılan yalıyı The Marmara Hotel işletiyor. Yalıdaki restorasyonda, dış cephe aynen muhafaza edilirken, iç cephe cam ve çelik kullanılarak yeniden yapıldı. Yazın en popüler mekanlarından olan yalı, kışın da hizmet veriyor. Üst katında 300, alt katında 230 kişiye ziyafet ve resepsiyon verme imkanı var. Yemekleri The Marmara Catering hazırlıyor. En güzel İstanbul manzaralarından birini, Osmanlı döneminin görkemi içinde yaşamak isteyenler tercih ediyor.

Aslına uygun restorasyon
Ortaköy’deki Fehime Sultan Yalısı (yanan Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu) ve Hatice Sultan yalılarına (Yüzme İhtisas Kulübü) da, Singapur merkezli otel grubu Amanresorts International Pte. Limited, 150 milyon dolar teklif etmişti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı satışı onaylamadı; kiralanarak restore edilmelerine izin verdi. Bunun üzerine İl Genel Meclisi, AKP grubunun oyları ile 25 yıllık kiralama ihalesine çıkılmasına karar verdi. Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu iken 6 yıl önce yanan Fehime Sultan Yalısı, o günden bu yana metruk haldeydi ve bahçesi otopark olarak kullanılıyordu.

Yalıların restore edilip aylık kira geliri karşılığında kiralanması şartıyla ihaleye çıkılmasını içeren teklife, İl Genel Meclisi’nde CHP’li üyeler itiraz etti. 25 yıllığına kiralama için, ihale yapılacak. Fehime Sultan ve Hatice Sultan Yalıları otel yapılırsa Les Ottomans Hotel’de (eski Muhsinzade Yalısı) olduğu gibi, aslına uygun olarak restore edilecekler.

Yeni projeler, semtin değerine değer katıyor
Ortaköy’de peşpeşe gelen projeler de heyecan yaratıyor. İstanbul’un en değerli lokasyonlarından Ortaköy’de, Çırağan Caddesi’nde de çok yüksek kiralar var... 100 metrekare mağaza kat kirası 15 bin doları buluyor. Bu Cadde, Sinagog’dan sonra, Muallim Naci Caddesi olarak geçiyor ve lüks otomobil galerilerine ev sahipliği yapıyor. Kısmi deniz manzaralı, 100 metrekare daire bile Ortaköy’de 250 bin Euro. Ortaköy’de barlar sokağı olarak da anılan çarşı içindeki binaların konut olarak da kullanılan üst katlarında ünlü isimlerin de evleri bulunuyor. Semtte fazla butik otel yok ancak, otele müsait bina sayısı oldukça fazla... Dereboyu Caddesi’nin sonuna da bir büyük rezidans yapılıyor. Tamamen stüdyo dairelerden oluşacak projede alışveriş için büyük market, otopark da yer alacak. Bu tip örneklerin semtin değerine değer kattığını ifade eden RE/MAX Smart ofisi brokeri Tayfur Onaran, "Semtimiz yaşamak isteyenler için de keyifli bir yer" diyor. Onaran, tarihi bina rayiçlerine örnek verirken de "Portakal yokuşuna yakın, 100 metrekare taban üzerine 3 katlı bir binaya 620 bin dolar isteniyor. Restore edilmesi gerekir. Bir asırlık ve 1. derece tarihi eser. Yine Portakal yokuşuna yakın, 3 katlı ve yaklaşık 400 metrekare kapalı alanlı taş binaya 1 milyon 350 bin dolar isteniyor. 40-50 metrekare bahçesi var" diye konuşuyor.

Virane haldeki ahşap yapılar ve müstakiller kaç YTL’den başlıyor
Ortaköy’de, komple yenilenmesi gereken müstakil yapıları, 150-200 bin YTL’den başlayan başlayan fiyatlara bulmak mümkün. İşte bazı örnekler:

150 metrekarelik tarihi eser bir müstakil ev (3+1) 149 bin YTL. 2’nci derece tarihi eser ev, 75 yaşında. Kullanılmaz haldeki yapının aslına uygun yeniden yapılması gerekiyor.

Ortaköy merkezde, 70 yıllık ahşap bir bina ise 150 bin YTL’den alıcı bekliyor. 60 metrekare oturumlu, 4 katlı bina, ikinci derece tarihi eser.

4+1’lik müstakil bir bina ise 80 metrekare ve 160 bin YTL’den satılığa çıkmış...

3+2’lik tarihi ahşap bir bina (180 metrekarelik) 180 bin YTL’den satışta.

110 metrekarelik, 210 metrekarelik bir müstakil 210 bin YTL’den; 120 metrekarelik ve 3+1’lik manzaralı müstakil ev 220 bin YTL’den satılığa çıktı.

Aylık 10 bin dolar kira getiren tarihi bir müstakil ise 415 bin dolardan alıcı bekliyor.

Bunların yanında, Ortaköy’de birkaç milyon dolarlık fiyatlardan alıcı bekleyen müstakil evler de var.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.