Haberler

Sabiha Gökçen'de yeni terminalin temeli atıldı

Tarih: 5 Mayıs 2008 Kaynak: Dünya
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda inşa edilecek yeni dış hatlar terminali için temel atma töreni düzenlendi. Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Ulaşım yoksa ekonomik aktivite de son derece sınırlıdır. Ulaşım, ekonominin adeta kılcal damarlarıdır, atardamarıdır'' dedi.

Erdoğan, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda inşa edilecek yeni dış hatlar terminalinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bugün İstanbul ve Türkiye için tarihi bir törene şahitlik edildiğini söyledi.

Sabiha Gökçen Havalimanı yeni dış hatlar terminal binası ve eklerinin temelinin atılmasıyla ulaşım noktasında dev bir projenin hayata geçirildiğini anlatan Erdoğan, bugün TSK ile alakalı bazı yatırımların da adımlarını attıklarını, yerli sanayi için çok önemli olan ve ilkleri oluşturan bu yatırımların yaklaşık 3.5 milyar dolar değerinde olduğunu kaydetti.

2001 yılında hizmete açılan Sabiha Gökçen Havalimanı'nı, açıldığı yıl sadece 47 bin yolcunun kullandığını ve zarar edildiğini anlatan Erdoğan, şimdi ise bu hava alanının, Türkiye'nin en işlek ve en hareketli hava alanlarından biri olma özelliğine kavuştuğunu söyledi.

Erdoğan, 2007 yılında burada ağırlanan yolcu sayısının yaklaşık 4 milyona ulaştığını vurgulayarak, bugün temeli atılacak yeni terminal binası ile hava alanının kapasitesinin artacağını ve uluslararası boyutunun da güçlendirileceğini bildirdi.

Türkiye'de bir dönem hava alanı yapma modası olduğunu anlatan Erdoğan, eski meslektaşlarının, siyasetçilerin ve hükümetlerin, tamamen siyasi rant elde etme kaygısıyla adeta her ile bir hava alanı yapmak için yarıştıklarını söyledi.

Bir pist ve bir terminal ile oraların çalışacağının zannedildiğini, bu arada da Türkiye'nin trilyonlarca kaynağının çarçur edildiğini ifade eden Erdoğan, ''Nitekim olmadı. Çünkü burada yatırım yapılırsa çalışır mı çalışılmaz mı, bunlar düşünülmedi. Nitekim bazılarında bakıyorsunuz ki hala hayvanlar otluyor ve oralarda yolcu filan öyle bir şey söz konusu değil'' diye konuştu.

Erdoğan, bütün bunlar olsa bile uçuşların iç ve dış hatlarda o zamanlar çok pahalı olduğunu, seçkinlerin ve zenginlerin dışında kimsenin uçağa yaklaşamadığını, uçağın adeta imtiyazlı bir sınıfın kullandığı bir ulaşım imkanı olduğunu dile getirerek, ancak şimdi ihtiyaç sahibi herkesin bu imkandan istifade edebildiğini kaydetti.

Uçağa binmeyen kalmayacak
2003 yılından itibaren ulaştırmanın geneline, özellikle de hava taşımacılığına büyük önem verdiklerini, uçağa binmeyen kimsenin kalmamasını istediklerini ifade eden Erdoğan, uçuş fiyatlarını her kesime hitap edecek şekilde bir rekabet imkanıyla düşürme fırsatını yakaladıklarını ve sadece THY'nin uçtuğu Türkiye'de 5 ayrı şirket kurularak, bunların birbiriyle rekabet eder hale geldiğini kaydetti.

Erdoğan, 7 merkezden 41 noktaya uçulur hale gelindiğine işaret ederek, şimdi buralara cevap verilemez duruma gelindiğini ve uçak sayılarının artarak ülkenin daha birçok iline bu imkanın sağlanacağına inandığını söyledi.

2002 yılında iç ve dış hatlarda taşınan toplam yolcu sayısının 33.5 milyon seviyesinde olduğunu, bugün gelinen noktada ise 72 milyon yolcu sayısına ulaşıldığını vurgulayan Erdoğan, yani 5 yılda yolcu sayısını yüzde 115 oranında artırdıklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Artık o koyun ve kuzuların otladığı atıl, terk edilmiş hava alanı yatırımlarını tek tek hizmete açıyoruz. Uşak, Zonguldak, Antalya Gazipaşa, Balıkesir, Sivas, Tokat, Hatay havalimanları bugün tam kapasite çalışır hale geldi. Ve bu yolcu sayısı, bu hava alanı sayısı şehirlerimizde işlevsel hale gelen bu alanlar, aynı zamanda hem o şehirlerin hem de Türkiye'nin ekonomisine çok ciddi katılımlar sağladı. Şunun altını özellikle çizmek istiyorum. Ulaşım yoksa ekonomik aktivite de son derece sınırlıdır. Ulaşım, ekonominin adeta kılcal damarlarıdır, atardamarıdır. Ham madde, makine teçhizat taşınacak, ithalat ihracat olacak, üretilen mallar pazarlanacak, iş adamları gelecek gidecek. Bunları sınırlandırırsanız, bunlara yol açmaz, yol bulmazsanız, işte geçmişte olduğu gibi yatırım, üretim, istihdam birkaç merkezde sıkışıp kalır. İstanbul'dan Anadolu'ya yol yapınca, bütün Anadolu İstanbul'a taşınır zannediliyordu. Tam tersine, İstanbul Anadolu'ya taşınmaya başladı. Yatırımlar Anadolu'ya taşınmaya başladı. Yatırımcı, üretimci, girişimci yol olduğu için Anadolu'ya gidip dönmeye başladı. İşte biz bu anlayışla yola çıktık ve bu anlayışla da yolculuğumuza devam ediyoruz. Hava taşımacılığında tarihi bir artış kaydettik. Demir yolu taşımacılığında da yine tarihi adımlar attık.''

Hızlı tren geliyor
Erdoğan, Ankara-İstanbul demir yolu projesinin Eskişehir etabının test sürüşleri çalışmalarının yapılmakta olduğunu belirterek, en kısa zamanda burayı ticari taşımacılığa açacaklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Konya-Ankara hızlı tren projesinin altyapısının tamamlandığını dile getirerek, iki kıtayı birbirine bağlayan Marmaray projesinin de 2010 yılında tamamlanacağını kaydetti.

Deniz taşımacılığında önemli atılımlar gerçekleştirildiğini de belirten Erdoğan, ayrıca Türkiye'de 2003 öncesinde toplam bölünmüş yol uzunluğu 6 bin 101 kilometre iken, 2003-2007 yılları arasında buna 7 bin 800 kilometre yol ilave ettiklerini anlattı.

Erdoğan, 79 yılda yapılandan daha fazlasını 5 yılda yaptıklarını kaydederek, şunları söyledi:

''Bugün eğer Türkiye 36 milyar dolar ihracattan 117,5 milyar dolar ihracata ulaştıysa, yatırımlar 59 milyar YTL'den 184 milyar YTL'ye ulaştıysa, gayri safi yurt içi hasıla 270 milyar dolardan 650 milyar dolara çıkarılmışsa, işte bu ulaşımdaki dev projeler sayesindedir.

Gidemediğimiz yer bizim değildir. Gidilemeyen yer uzaktır. Biz bu anlayışla yola çıktık. Sadece şehirlere değil, köylere kadar yolları ele aldık ve bitiriyoruz. Ulaştırmanın her alanında tek tek dev projeleri hayata geçirdik. Böylece Türkiye'yi dünyaya açtık.''

Projeyi gerçekleştirecek Türk firması ile Malezya ve Hindistan şirketlerinden oluşan ortaklarını da tebrik eden Erdoğan, yatırımın 30 ay olarak belirlenen bitirilme süresinin uzun olduğunu dile getirdi.

Nihat Özdemir'den '18 ay' sözü
Erdoğan, her 3 firma yetkilisini, törene katılan bakanlarla sahneye davet ederek, bu sürenin kısaltılması için pazarlık yaptı.

Bu sırada, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir'in ''18 aya kadar ineriz'' dediğini de ifade eden Erdoğan, ''Burası inşallah 29 Ekim 2009'da tamamlanır ve açarız. Hayırlı olsun'' dedi.

Erdoğan daha sonra ''Terminal Lisansı''nın temsili bir maketini de Nihat Özdemir ile yabancı firma yetkililerine sundu.

Daha sonra Başbakan Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Malezya Ulaştırma Bakanı Datuk Ong Tee Keat, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve GMR Group Yönetim Kurulu Başkanı G. M. Rao, birlikte butona basarak, terminal binasının temel atma işlemini başlattı.

Bu sırada Başbakan Erdoğan, ''29 Ekim 2009'daki açılışta birlikte olma temennisiyle'' dedi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.