Haberler

'Ekonomi yerinde sayacak, temkinli olma dönemindeyiz'

Tarih: 5 Mayıs 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Şelale Kadak
Varyap'ın patronu Süleyman Varlıbaş, piyasadaki daralmanın zaman kaybına neden olmasından endişelendiğini söylüyor. Ekonomide bir tedirginlik varsa, reel ekonomide ilk tepkiyi emlak verirmiş. Nitekim öyle oldu. Önce Kuzey Irak operasyonu, derken AKP'ye kapatma davasıyla içine girilen siyasi istikrarsızlık toplumda bir endişe yarattı. Arkası çorap söküğü gibi geldi. İnsanlar tüketimlerini kısma yoluna gitti ve ilk başta da yeni bir konut alma fikrinden vazgeçtiler. Daha doğrusu taleplerini belirli bir süre dondurdular. Oysa çok uzak değil, daha bu yılın başına kadar ortalık konut projesi kaynıyordu. Herkes kesesine uygun bir yerden, uygun bir banka kredisiyle ev sahibi olmak için koşuşturuyordu. İnsanları satın almamaya iten tedirginliğin ne zaman biteceğini inşaat sektöründe son yıllarda büyük projelerle adını duyuran bir grubun başındaki isme, Varlıbaş Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş'a sordum. Cevap, 'Sıkıntının ortalarındayız. Belki ortalardan geri dönecek. Ben pozitif düşünen bir insanım. Ama bu dönem temkinli olma dönemi" şeklinde oldu. Varlıbaş Holding'e bağlı inşaat şirketi Varyap, şu sıralar bir yandan Avrupa'nın en büyük adliye sarayı olarak nitelenen Avrupa Yakası Adalet Sarayı'nın inşaatıyla, diğer yandan da Ataşehir'de Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) kazandıkları ihaleyle tam bin 500 lüks konutluk yeni projenin detaylarıyla uğraşıyor. Grubun CEO'su ve Süleyman Varlıbaş'ın çocuklarından biri olan Erdinç Varlıbaş, son aldıkları projeyle birlikte son 3 yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık inşaat işini üstlendiklerini söylüyor.

İç Piyasa Beklemeye Geçti
Türkiye'nin yaşadığı endişeyi değerlendiren baba Süleyman Varlıbaş'a göre, bu durum dış piyasalarda endişe yaratırken, iç piyasada da insanların bekle-gör dönemine girmesine yol açtı. Yaşanan belirsizlik de piyasanın ve ekonominin hızını kesti. "Umarım bir an önce Anayasa Mahkemesi'nin kararı belli olur ve ekonomi tekrar eski sağlığına kavuşur" diyen Süleyman Varlıbaş'a "Ekonomiyi hasta mı görüyorsunuz?" diye soruyorum. Şöyle cevap veriyor: "Hasta olmaktan da ziyade, para çok ürkektir. Bir yerde istikrar yoksa para oradan kaçar. Endişem bu. Türkiye ekonomisi Avrupa ve dünya ekonomisi için çok cazipti. Emlak yatırımları dünyada en kârlı yatırımlar olarak gösteriliyordu. Şimdi bu durumda değiliz. Ekonomi yerinde sayacak. Endişemiz, özellikle zaman kaybı. Yoksa Türkiye'nin ekonomik ve makro dengelerinde büyük bir olumsuzluk yok ama bu siyasi belirsizlik uzun dönemde makro dengeleri de bozar."

İlk teknolojik viski tesisini biz kurduk
Varlıbaş Grubu 1970'ten bugüne kadar köprü, yol, okul, hastane, endüstriyel tesis ve 3 bin konut yapmış. Çaykur fabrikasında yöneticiyken, babasının kurduğu şirkete katılan Süleyman Varlıbaş, en ilginç işlerinden birinin Tekel'in viski fabrikası olduğunu hatırlatıyor. Varlıbaş, "Yaptığımız işlerin çoğunun benzeri yoktu. Daha önce hiç yapılmamış olan viski fabrikasını İskoçlar ile 1997'de yaptık. Çok teknolojik bir tesis kurduk" diyor.

'Ataşehir'de ses getirecek lüks konutlar yapacağız'
Gelelim Varyap'ın Top-lu Konut İdaresi'nden aldığıson ihaleye. Yaklaşık 766 mil-yon dolarlık konut projesiyleVaryap şu sıralar, daha öncehayata geçirdiği Uphill CourtAtaşehir'in çok daha lüksünüprojelendiriyor. CEO ErdinçVarlıbaş, ses getirecek bir pro-jeye imza atacaklarını şimdi-den söylüyor ancak projenindetayları için biraz beklenme-sini istiyor. Özetle, Varyap,Ataşehir'de bin 500 yeni ultralüks konut daha yapacak.

'Krizde bitmiş konut satılıyor mevcut işlerimizi hızlandırdık' 
Peki, adına pek kriz denmese de yaşanan bu dalgalanma Varyap gibi yüz milyonlarca dolarlık projelere dalmış şirketleri nasıl etkiliyor? İzlenen kriz politikası nasıl? Tüketiciler hangi projelerle ilgileniyor? Bu soruların cevabını da Süleyman Varlıbaş şöyle yanıtlıyor: "Emlak geliştirme en zor yapılabilen, finansı ve hazırlamasıyla çok uzun emek, sermaye ve birikim isteyen bir iş. Türkiye'de işler iyi gidince, diğer sektörlerde faaliyet gösterenler de bu sektöre yatırım yaptı. Çok fazla proje ortaya çıktı. Özetle gayrimenkul sektörü plansız ve programsız gelişti. Dalgalanma tam da bu zamana denk geldi. Bu karmaşa içinde insanlar kafa karışıklığıyla nereden hangi projeyi alacaklarını bir türlü kestiremediler. Ama piyasadaki şartlar eskiye göre cazibesini kaybedince bu sektöre giren pekçokları projelerini dondurdu. Aslında bir ayıklanma dönemi yaşandı. Tüketiciler de daha seçiçi oldu. Biz dalgalanmayı görünce ilk yaptığımız şey mevcut işlerimize hız vermek oldu. Başkaları yavaşlarken, tersini yaptık yani. Gelecek risklerden korunduk böylece. İşleri zamanından önce bitirerek maliyetlerimizi de düşürdük. Malzeme fiyatlarından daha az etkilendik. Nitekim demir 2-3 ay öncesine kadar 800 YTL iken, bugün bin 500 YTL. Yani yüzde 100'e yakın artışlar oldu. Ayrıca gördük ki, kriz dönemlerinde insanlar daha çok bitmiş konut satın almak istiyor."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.