Haberler

Miken Uygarlığı sergilenmeyi bekliyor

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Sezer Şahindaş
1960 yılında Bodrum yakınlarında yapılan kazı çalışmalarında, Miken Uygarlığı'na ait 48 mezarın ve 300'e yakın tarihi eserin gün yüzüne çıkartılmasına karşın, bu eserlerin halen Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin deposunda beklediği öğrenildi.

Akdeniz Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Fahri Işık, 1960 yılında Bodrum'un eski yerleşim yerlerinden biri olan Müskebi'de yapılan kazı çalışmalarında Miken Uygarlığı'na ait 48 mezarın ve 300'e yakın tarihi eserin gün yüzüne çıkartıldığını halen Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin deposundaki bu eserlerin sergilenmemesinin üzüntü verici olduğunu söyledi.

Bodrum Yarımadası Sanayici İşadamları Derneği tarafından, Nurol Kültür Merkezi'nde ‘Miken Mezarlığı ve Halikarnas Yarımadası'nda Helen Kolonizasyonu’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa, 1960 yılında Bodrum'un Ortakent-Yahşi Beldesi'ndeki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Müskebi'deki kazı çalışmalarına katılan Akdeniz Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Arkeolog Prof.Dr. Fahri Işık konuşmacı olarak katıldı.

Prof.Dr. Fahri Işık, Müskebi'deki Miken Uygarlığı izlerinin M.Ö. 1450 -1200 yılları arasında döneme yayıldığını kaydetti. Prof.Dr. Işık, 1960 yılında Müskebi'de 3 ayrı yerde yapılan kazı çalışmalarında 48 Miken mezar ve mezar odalarına rastlandığını, ayrıca o zamanlarda eşi benzeri görülmemiş 300'e yakın eser gün ışığına çıkarıldığını anlattı. Çoğu çömlekten ve tunç silahlarından oluşan bu eserlerin bugün Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmek yerine müzenin depolarında saklandığını ileri süren Prof.Dr. Işık, “Bu oldukça üzüntü verici bir olay. Çünkü Miken Uygarlığı Anadolu'nun odak noktası olup en önemli uygarlıklarından birisidir. Miken Mezarlığı'ndan çıkan eserlerin sergileneceği ayrı bir müze oluşturulması veya Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmesi için çalışmalara başlanılması kentin kültürel geçmişi açısından önem taşımakta. Bu nedenle Bodrum ve yarımadasında 3 bin 500 yıl önceki yaşama ışık tutacak Miken mezarlarının bulunduğu bölge mutlaka koruma altına alınmalı” dedi.

Koruma altına alınmalı
Işık, Bodrum ve yarımadasının Miken ile birlikte Karya ve Leleg uygarlıklarına yıllarca ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek, “3 bin 500 yıllık tarihin izlerini yarımadanın her tarafından görmek mümkün. Son 10 yılda hızla artan yapılaşma ve SİT alanlarında korumanın tam olarak yapılamamış olması nedeniyle tarihi ve kültürel tahribat gittikçe artıyor. Bu nedenle kurtarma kazıları ve uygarlıkların izlerinin bulunduğu bölgeler mutlaka koruma altına alınmalı. O bölgelerde yapılaşmaya izin verilmemeli veya mutlaka sınırlandırma getirilmeli” diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.