Haberler

Taşbaşı: Kültür Mirası Listesi'nden çıkmayız

Tarih: 12 Mayıs 2008 Kaynak: Turizmdebusabah.com
UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan kent, yanlış uygulamalar nedeniyle "riskli kentler" listesine girme tehlikesiyle karşı karşıya. İki yıl önce de aynı tehlikeyi atlatan kent için, Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, "İstanbul'un Kültür Mirası listesinden çıkarılacağına inanmıyorum, çünkü çok çalıştık" dedi.

Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan İstanbul, UNESCO'nun Dünya Mirasını Koruma Komitesi tarafından 2005 yılında tarihi mirası korumada yanlış uygulamalar nedeniyle uyarı almış; bu konuda gerekli çalışmalar yapılmadığı takdirde, kentin 'risk listesi'ne alınacağı söylenmişti.

İstanbul için 2006 yılı itibariyle verilen iki yıllık süre doldu. Kentin 'tarihi geleceği', bugün gelen dört kişilik heyetin, beş günlük çalışması sonucunda vereceği rapora bağlı.

İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, UNESCO heyetinin iki yıl önce yaptığı uyarıdan sonra yapılan çalışmaları ve beklentisini GASTE'den İzzet Doğan'a anlattı:

"2007 Temmuz'unda Yeni Zelanda'da yapılan toplantıda anlattıklarımızdan sonra Koruma Komitesi üyeleri 'İstanbul'da umulmadık gelişmeler var' dedi. Bu bizim için çok önemli ve umut veren bir değerlendirme oldu. Ben İstanbul'un Dünya Kültür Mirası Listesi'nden çıkarılacağına inanmıyorum. Bu konuda çok ümitliyim. Bunun için çok çalıştık, çok mücadele verdik. Çok çalıştık. Listeden çıkarılacağına inanmıyorum.."

Dört kişilik UNESCO heyeti, uyarılarının dikkate alınıp alınmadığını görmek için bugün İstanbul'da olacak. 5 gün boyunca sürecek temaslar sonrasında hazırlanacak rapor, İstanbul için hayati önemde. Dünya Kültür Mirası Listesi'nde olmak bir kent için büyük bir prestij kaynağı ve turizm için de çok önemli bir tanıtım ve referans.

Yaşanan süreci İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı şöyle özetledi:

"UNESCO uyarısından sonra izleme komitesi oluşturduk. Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile sivil toplum örgütleri, üniversiteleri komiteye katıldı. Çalışmalardan sonra komiteyi 2005'te Türkiye'ye davet ettik, tespitlerimizi aktardık. Bize bir 'İlerleme Raporu' verdiler ve yapılması gerekenleri belirlediler. Daha sonra benim başkanlığımda bir heyet UNESCO'nun 2006 yılında Vilnius'ta yaptığı toplantıya katıldı. Bu toplantıda yaptığımız çalışmaları anlattık ve bize projeleri için iki yıl süre verdiler."

Taşbaşı, "Yapılanları görmek için geliyorlar. Heyete bizzat UNESCO Dünya Kültür Merkezi ve Dünya Mirası Koruma Komitesi Başkanı Francesco Bandarin başkanlık edecek, yardımcısı da gelecek" sözleriyle Komite'nin İstanbul'a ne kadar önem verdiğini vurguladı.

Vali Yardımcısı Taşbaşı, Koruma Komitesi'nin çeşitli ülkelerde yaptığı toplantılara yakın zamana kadar Türkiye'den katılım olmadığını söylerken, son iki yıldır toplantılara bizzat katıldığını ve çalışmaları anlatma fırsatı bulduğunu belirtti. 2007 Temmuz'unda Yeni Zelanda'da Komite üyelerinin "İstanbul'da umulmadık gelişmeler var" dediklerini anlatan Taşbaşı, "Bu bizim için çok önemli bir değerlendirme oldu" yorumu yaptı. Taşbaşı "Ben İstanbul'un Kültür Mirası Listesi'nden çıkarılacağına inanmıyorum. Çok ümitliyim. Çok mücadele verdik" diyerek İstanbul'daki çalışmalara güvenini ortaya koydu.

Listede 134 ülkeye ait 788 varlık bulunuyor. İstanbul listeye 1985 yılında kabul edilmişti.

İstanbul'un tarihi alanları, Dünya Kültür Mirası Listesi'ne 4 ana bölüm olarak dahil edildi: Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camii'ni içine alan Arkeolojik Park; Süleymaniye Koruma Alanı; Zeyrek Koruma alanı ve Tarihi Surlar Koruma alanı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.