Haberler

Medeniyetin kökleri gün yüzüne çıktı

Tarih: 13 Mayıs 2008 Kaynak: Türkiye
Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun sembolü olan Bursa, son restorasyon çalışmalarıyla yeniden eski silüetine kavuşmaya başladı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yurt içinde ecdâd yadigârı tarihî yapıları yeniden ayağa kaldırmak için yaptığı çalışmalar sürerken, bazı belediyeler de kendi imkanlarıyla restorasyon seferberliği başlattı. Bunların başında Bursa’nın tarihî merkez ilçesi Osmangazi Belediyesi geliyor. Belediye, kendi imkanlarıyla 4 yılda 60 milyon YTL’nin üstünde bir para harcayarak örnek çalışmalara imza attı. Yok olmaya yüz tutan Osmanlı eserleri, şehrin önemli birer kültür, sanat ve sosyal faaliyet merkezleri haline geldi.

Bursa’nın kadim ilçesi; tarihî ve modernizmi bir arada yansıtan yeni yüzüyle bugünlerde 37 yıl sonra ikinci defa Türkiye’ye gelecek olan İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’i ağırlamaya hazırlanıyor.

Kraliçelere Layık
Osmangazi Belediyesi, tarihi ayağa kaldırmak için ilk olarak şehrin ilk yerleşim alanını çevreleyen surları onarmakla işe başlamış. Koza Han, Haraççıoğlu Medresesi, Gökdere Medresesi, Karabaş-i Veli Tekkesi, Tuz Han, Fidan Han, Geyve Han, Merinos Tren İstasyonu ve Irgandı Köprüsü eski günlerindeki haline döndürülen şehirdeki Osmanlı medeniyet nişanelerinin ilk akla gelenlerinden. Şehre kazandırılan son Osmanlı eseri ise Ördekli Hamam oldu. Restorasyonu 3.5 milyon YTL’ye mal olan Bursa’nın bu yeni kültür merkezinde Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe çalışmalarını anlattı.

Çalışmalar Örnek Oldu
Şehrin gerçek kimliğine kavuşması için çalışmalar başlattıklarını belirten Recep Altepe “Ancak tarihî yapıların kimisinin satılmış olduğunu gördük. Bunları birer birer satın alıp kamulaştırdık. 4 yılda 95 proje hazırladık. 24’ünü bitirdik, 45’i ise uygulama safhasında. Tamamen ilçe belediyesinin bütçesiyle harap haldeki 60’a yakın tarihî eseri ayağa kaldırdık. Bir kültür merkezi yaptırmaya kalksak sadece cephe kaplaması 3.5 trilyona mal olur. Biz bu parayla restorasyon yaptık. alışmalarımız diğer belediyelere referans gösteriliyor” diye konuştu.

Bursa’daki 2 bin 400 taşınmaz tarihî varlığın bin 800’ünün Osmangazi’de bulunduğunu kaydeden Altepe, “Burası Osmanlı’nın dünyaya medeniyet ihraç ettiği yer. Bunu yurt dışında da anlatıyoruz” dedi.

Gökdere Ayağa Kalktı
II. Beyazid döneminin tanınmış müderrislerinden Zeyrekzade Paşa Çelebi’nin yaptırdığı Gökdere Medresesi, Bursa’daki ilk Osmanlı eserlerinden. Sadece giriş kapısı ve duvarları kalan tarihî medrese, kamulaştırıldı ve 25 milyon YTL’ye restore edildi. Şimdi, kültür faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor.

Yeni Kültür Mekanı
Yapımı Çelebi Mehmed döneminde tamamlanan Ördekli Hamam, yeniden Bursa’nın önemli tarihî varlıkları arasına katıldı. Yıllardır harap hali sebebiyle ‘Yıkık Hamam’ olarak bilinen ve tinercilerin mekanı olan tarihî yapı, Bursalıların yeni kültür merkezi olarak kullanılmaya başlandı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.