Haberler

'Rehabilitasyon' öldürür

Tarih: 6 Temmuz 2005 Kaynak: Radikal Yazan: Efnan Atmaca

22. Dünya Mimarlık Kongresi'ne katılan mimarlar 'İstanbul'un kanayan yarası' olarak adlandırılan Tarlabaşı'nı gezdi. Mimarlar, 'Tarlabaşı'nı rehabilite etmek, bölgeyi öldürmek olur' fikrinde birleşti

Üç yılda bir yapılan Dünya Mimarlar Kongresi'ne katılan mimarlar, dün Kongre Vadisi'nden çıkıp İstanbul'un diğer yüzüyle tanıştı. 22. Dünya Mimarlık Kongresi kapsamında düzenlenen yan etkinliklerden biri dün Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleşen 'İstanbul'un Görünmez Merkezi Tarlabaşı' adlı paneldi.
Kongre kapsamında İstanbul'a gelen mimarları, sosyologları, sivil toplum örgütlerini ve halkı bir araya getiren panelde önce Prof. Dr. Alper Ünlü, Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm ve Yeni Yerleşmeler Müdürlüğü için hazırladıkları 'Beyoğlu Çöküntü Alanlarının Rehabilitasyonu' adlı projeyi tanıttı.

Dört bölgede uygulanacak
Tarlabaşı'nın rehabilitasyonunu konu alan projenin semtin dört ana bölgesinde uygulanmasını hedefleniyor. Semtin ikisi Tarlabaşı Bulvarı'na paralel, diğeri bulvarın üzerinde, sonuncusu ise Tarlabaşı'nın iç kesiminde yer alan dört bölümü yeniden yapılandırılacak. Prof. Dr. Ünlü, Tarlabaşı Bulvarı'nı yapmak amacıyla 167'si Anıtlar Kurulu'na tescilli 370 yapının yıkıldığını ve semtin bu nedenle Beyoğlu'ndan kopup kendi kaderine terk edildiğini ve bu projeye söz konusu bölgenin İstanbul'un en büyük suç oranlarından birine sahip olduğu için giriştiklerini söyledi.

25 milyon avroluk proje
Söz konusu dört mahallede devlete ait binaların yüzde 11'lik bir kesimi oluşturduğunu anlatan Ünlü bunun da projenin uygulanmasını kolaylaştıracağını belirtti.
Hedefin bölgeyi bir kültür, öğrenci barınma ve tıpkı yanı başındaki Talimhane gibi bir turizm merkezi yapmak olduğunu da ifade eden Ünlü maliyetin ise yaklaşık 25 milyon avro olduğunu açıkladı. Belediye için gerekli tüm envanterleri, projeleri çizdiklerini söyleyen Ünlü henüz bir cevap alamadıklarını söyledi.

Tarlabaşı sakinleriyle sohbet
Sunumun ardından özellikle yabancı konukların katılımının yoğun olduğu grup, Prof. Dr. Ünlü'nün 'kentin kanayan yarası' olarak tanımladığı Tarlabaşı'nda bir geziye çıkarıldı.
Rehabilite edilmesi planlanan bölgeyi gezen kongre katılımcısı grup, özellikle semtin renkliliğinden çok etkilendi. Tarlabaşı sakinleri ise binalarının yıkım tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı endişelerini dile getirdi.
Geziden sonra ise grup rehabilitasyon projesini tartışmak için Yapı Endüstri Merkezi'nce düzenlenen bir panelde yeniden bir araya geldi. Çıkan sonuç ise oldukça şaşırtıcıydı.
Çünkü yabancı mimarlar sokaklara asılan çamaşırları, sokaklarda oturup tüm ihtiyaçlarını dışarıda karşılayan halkı, Mardinli ile Sri Lankalının, komi ile travestinin bir arada yaşamalarını çok renkli ve güzel bulduklarını söyleyerek bu bölgenin rehabilite edilmesinin bölgeyi öldüreceğini ifade etti.
Kanadalı bir mimar, "Bu derece canlı bir yerin değerini anlamak çok önemli. Bizler Kuzey Amerika'da böyle bölgelere hasret yaşıyoruz" derken Çinli bir meslektaşı, "Tıpkı Çin'e benziyor. Her şey iç içe geçmiş, altyapı sorunları halledilmeli ama bu çeşitlilik korunmalı" diye konuştu. Türk mimarlar da yabancı meslektaşlarıyla aynı fikirleri paylaşırken buranın sorunlarının kendi içinde halledilmesi gerektiğini söyleyerek benzer şekilde başlayan Fener - Balat projesinin başarısız olduğunu savundu.
Yerli ve yabancı mimarlar İstanbul'da yığılan yoksul nüfus için bir tür barınak özelliği taşıyan Tarlabaşı'nın rehabilitasyonunun bölgenin özelliğini yok edeceğini ve sadece yeni rant kapıları açacağını iddia etti.


Postmodern cimbomlu kürsüde!
Mimaride postmodern akımın kurucularından Peter Eisenman kürsüde gömleğini çıkartıp Galatasaray forması giyerek sunumunu yaptı! Eisenman'a formasını Kazak mimarlık öğrencilerinin hediye ettiği öğrenildi.
Eisenman, "Uzun süredir sahnedeyiz. Ben üç tane Dünya Mimarlık Kongresi gördüm. Bundan sonra siz gençler arasından yeni yıldızlar çıkacak. Postmodernizm sosyal paradigmalar önermez. Onun için de yalnızca sermaye gelişmesinden söz edebiliriz. Post- modernizm, değişim fikrinin kendi değişimi açısından önerildi. Aynı şekilde dilin içinde de değişim vardır. Sosyal ve siyasal düzen açısından çok fazla bir şey değişmedi. Başta sosyal eleştiri olarak ortaya çıkan postmodernizm, sermaye uygulamaları için arzulu oldu. Yani 'hangi marka için ne yapıyoruz' mimaride postmodernizm ve mimarinin bize getirdiği nokta bu oldu" dedi.


Altın madalya Tadao Ando'nun
Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) kongrelerinde sahiplerini bulan UIA Altın Madalyası bu akşam törenle Japon mimar Tadao Ando'ya verilecek. 1941'de Osaka'da doğan Ando, ilk gençliğini bir marangozhanede maket yaparak geçirdi. 20'li yaşlarda yalnızca kendi yöntemleri ve kontrolü altında bir eğitim sürdürmeye karar verdi, 1960'larda tüm Japonya'yı, sonra Avrupa, Afrika ve Amerika'yı gezdi. Prensibi çok sayıda bina incelemek ve La Corbusier, Frank Lloyd Wright gibi önemli mimarların eserleri hakkında olabildiğince çok okumaktı. Sahaf parası için haftalarca çalışan Ando, 28 yaşında kendi mimarlık bürosunu kurdu. Yale, Harvard, Columbia gibi üniversitelerde misafir öğretim üyeliği de yapan Ando, pek çok uluslararası ödülün de sahibi.


Kentin yüzde 70'i 'mimar' ama...
22. Dünya Mimarlık Kongresi'nin ev sahibi Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci, İstan bulluların Kongre Vadisi'ndeki sergilere ilgi göstermemesini "İstanbul'un yüzde 70'i kaçak yapı olduğuna göre halkın büyük bir çoğunluğu zaten mimar. Kendi kongrelerine gelmiyorlar" diye eleştirdi! Önceki gün başlayan kongreye kayıtlı katılımcı sayısı ise
7 bini aştı. Bu konuda rekor, 8 bin katılımcıyla Barcelona'da yapılan kongrede.
Ekinci, öğrencilerin kongreyi pahalılığı nedeniyle protesto etmesi için de "Öğrencilerin kayıt ücreti 150, diğerleri 400 dolar. Ben de öğrenci temsilcisiydim, her fırsatta protesto yapardık. Çocukların heyecanına veriyorum, onları kucaklıyorum. Öğrenciye epey indirim sağladık. Ama ücretleri UIA belirliyor. Genç mimarlar da benim gibi mimarlar odası başkanı olacak ve aynı şekilde davranacaklar. Onları çok seviyorum" dedi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.