Haberler

İkinci konutlar ve turizm

Tarih: 18 Mayıs 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Şerif Yenen
Türkiye’de özellikle Ege ve Akdeniz kıyıları başta olmak üzere, ikinci konutların (yazlıkların) sayısı her geçen gün hızla artıyor. 1980’li yılların ardından tırmanışa geçen yazlık edinme eğilimi, kıyı alanlarının olumsuz etkilenmesine, taşıma kapasitelerinin zorlanmasına, ekolojik dengenin bozulmasına neden olurken, ekonomik olarak katkıdan çok zarar getirmektedir. Bir turizm ülkesi olan Türkiye’de böylesine bir yapılaşmanın teşvik edilmesi oldukça üzücüdür.

Ülke genelinde sayıları 3.5 milyonu bulan bu konutlar bazı yanlış turizm politikalarının sonucunda ortaya çıkmıştır. Kendi ülkesinde, uygun fiyatlarla, kendi yaşam stiline uygun tatil yapma olanağı yakalayamayan vatandaşlarımız, çareyi kıyı kesimlerde edindiği ikinci konutlarda aramıştır. İlk başlarda yılın en fazla iki ayı gidip kalabildikleri bu ikinci konutlar yatırım olarak da öne çıkarılmıştır. Ancak zamanla bu konutların sayılarının artmasıyla ‘birer ölü yatırıma’ dönüşmüştür. Mersin buna en güzel örnektir. Kıyı şeridi boyunca uzanan 250 bin ikinci konut, kent turizmini olumsuz etkilemiş, kıyılara bir beton perde örerek doğal kaynakların rant uğruna yok edilmesine neden olmuştur. Burada bulunan ve çoğunluğu yılda en fazla 1 ay kullanılabilen ikinci konutlar çürümektedir.

İster yabancılara, ister yerli halka satılmak için yapılsın, Türkiye’nin bundan sonra ikinci konut yapımına son vermesi gerekmektedir. Çünkü ülkemizde ormanlık alanların ve turizm potansiyeli olan yerlerin ‘yazlık’ adı altında beton yığınına dönüştürülme öyküsü ‘ikinci konut modası’nın başlamasıyla eş zamanlıdır.

Oysa hükümetimiz bu gerçeği görmezden gelmekte, bu alanda yeni projeler yapmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan’ın 2006’da gündeme getirdiği yabancılara mülk satışında ‘İspanya modeli’, TOKİ aracılığıyla içinde bulunduğumuz günlerde hayata geçirilmeye çalışılıyor. TOKİ, Maliye Bakanı Unakıtan’ın isteğiyle Çanakkale’den Mersin’e kadar olan sahil şeridi ve kaplıcaların bulunduğu yörelerde, yabancılar için villa kentler ve tatil köyleri kurmayı planlıyor. CHP Muğla Milletvekili Sayın Fevzi Topuz, İspanya turizminin bu uygulamadan memnun olmadığını, yabancıların aldıkları konutları pansiyonculuğa ya da yakınlarının kullanımına açtıklarını; hemen hemen konaklama turizminin ortadan kalktığına ilişkin bilgiler geldiğini kaydediyor. Topuz’a katılıyoruz, bize göre de yabancıya mülk satışının turizmle ilişkisi yoktur. Çünkü yabancılara satılan konutların yoğun olduğu bölgelerde ülke yararına turizm hareketi gerçekleşmemektedir. Hatta bazı yabancılar satın aldıkları mülkleri gizli pansiyon olarak işletmektedir.

Türkiye’nin turizmde hedefi ikinci konutlar olmamalıdır. Elimizde yüzbinlerce atıl durumda ikinci konut varken, bunlar kıyılarımıza beton duvarlar örmüşken, yenileri için çalışmamalıyız. İç turizmin gelişmesini teşvik etmek istiyorsak bunu yerli turistlere yönelik cazip kampanyalarla yapmayı denemeliyiz.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.