Haberler

'İstanbul depreminin eli kulağında'

Tarih: 21 Mayıs 2008 Kaynak: Vatan Yazan: Alper Uruş
Prof. Celal Şengör, İstanbul depremiyle ilgili sorularını yanıtladı. İşte en riskli yerler... Dünyaca ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Celal Şengör’e göre birkaç yıl içinde İstanbul’da 7.6’lık deprem olacak ve en çok sahil şeridini sallayacak. Moda, Fenerbahçe ve Üsküdar depremi 8 şiddetinde yaşayacak

Çin’in Siçuan bölgesini yerle bir eden ve yaklaşık 50 bin kişinin hayatına mal olan 7.9’luk deprem, uzmanların sık sık uyarmasına rağmen neredeyse unutmaya yüz tuttuğumuz olası İstanbul depremini tekrar gündeme getirdi. Dünyaca ünlü deprem uzmanlarından İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör de Taraf gazetesine verdiği röportajla korkutucu uyarıyı tekrar yaptı: Birkaç yıl içinde İstanbul’da 7.6 büyüklüğünde bir deprem bekliyorum! Şengör bununla kalmayıp Marmara bölgesinde en riskli bölgeleri de semt semt sıraladı... Olası Marmara depreminde İstanbul için tehlike çanlarının çalacağı yerlerin Moda, Fenerbahçe, Üsküdar, Haliç’in güneyi ve Eminönü olduğunu söyleyen Şengör, VATAN’ın sorularını yanıtladı.

Deprem bize sıkı bir ders verecek
İstanbul’da ne zaman bir deprem bekliyorsunuz?

99 depreminden sonra 30-50 yıl içerisinde 7’den büyük bir depremin olacağı olasılığı yüzde 70 oranında kabul edilir. Gölcük depreminin ardından 3-4 yıl içerisinde İstanbul’da bir depremin olabileceğini düşünüyordum. Yıkıcı depremlerin 10-12 yılda bir gerçekleştiğini de hatırlarsanız İstanbul için bu kaçınılmazın birkaç yıl içinde olacağını söylemek toplumsal bir sorumluluk. Maksimum 7.6 büyüklüğünde, fayın uzunluğuyla tahmin edilen bu deprem İstanbul’a çok sıkı bir ders verecek. Türkiye cehaletle kur yapmanın bedelini ödeyecek.

İstanbul için en tehlikeli yerler hangi ilçeler ve semtler olacak?

Gölcük depremini İstanbul’da sahil alanlarında yaşayan İstanbullular, 6 şiddetinde hissetti, bu depremi sahil ve sahile yakın yerleşim alanlarında olanların 8 şiddetinde hissetmesi bekleniyor. En büyük zararın sahilden başlayıp kuzeye doğru azalacağını biliyoruz. Kırılması beklenen fayın karaya en yakın noktası Yeşilköy’e 8.5 kilometre uzaklığında. 7.6 büyüklüğünde olması beklenen deprem, İstanbul sahilini 8 ile 9 şiddeti arasında sallayacak. En büyük şiddet toplanması Tuzla ve Yeşilköy’de olacak. İkisi de 9’u geçecek. 10 şiddetinde sallanacak.

2’nci köprünün kuzeyi en az hissedecek
Nokta söylemeniz mümkün mü, nereler daha fazla etkilenecek?


160 kilometrelik fay boyunca Tuzla’dan Silivri’ye kadar tüm sahil olumsuz etkilenecek. Moda, Fenerbahçe, Üsküdar, Eminönü, Yeşilköy tüm sahil 8 şiddetinde sallanacak. İkinci köprünün kuzeyinde yaşayanlar ise en şanslı İstanbullular. Yani Sarıyer, Beykoz gibi semtler 5-6 şiddetinde hissedecek.

Böylesi bir felakete bu kadar kısa sürede nasıl hazırlanabiliriz?

Halka ne olacağının resmi makamlarca anlatılması, bilim adamları podyumunun kurulması gerekiyor. Ama bunlar hayal, Türkiye’yi yönetenlerin ne entelektüel ne de yöneticilik anlayışları buna müsait. Milletçe çok büyük bir aymazlık içindeyiz. En büyük şanssızlığımız ise Atatürk’ün 1939 Erzincan depremini yaşamamış olmasıdır. Eğer Atatürk o depremi yaşasaydı, Türkiye deprem konusunda en iyi önlemi alan ülkeler arasında olurdu.

‘Depremden korkan Konya’ya taşınsın!’
Çünkü son bir milyon yıldır santim oynamadı...
“Türkiye’de deprem faaliyetinin en az olduğu yer Konya’dır. Jeolojik olarak son 1 milyon yıldır yılda bir santim bile oynamadığını söylemek gerekir. Ancak Kırşehir ve Karaman buna rağmen fay hattı üzerindedir. Konya havzasında ise hiçbir şey olmamış. Konya’ya taşınmanızı tavsiye ederim. Su bulunursa, nükleer santral de Konya’da kurulmalı. Ülkede bu kadar sağlam başka bir yer yok. Çünkü Türkiye deprem bölgesi.”
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.