Haberler

Yeşil Türbe'nin ardından Yeşil Cami'de restorasyon başlayacak

Tarih: 26 Mayıs 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Fatih Karakılıç
Uzun yıllardır ihmal edilen Yeşil Cami'nin restorasyonu, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün bu yılki programına girdi. Yeşil Türbe'nin ardından Yeşil Cami ve daha sonra da Osmangazi ve Orhangazi türbeleri onarılacak.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in geçtiğimiz hafta ziyaret ederek Kur'an-ı Kerim dinlediği Yeşil Cami restore edilecek. Yeşil Türbe'deki restorasyon çalışmalarının haziran ayında tamamlanacağı ve hemen ardından Yeşil Cami'nin, daha sonra da Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin onarımına başlanacağı bildirildi. Yeşil Türbe'deki çalışmaların uzamasına sebep olan orijinal çini ise İznik'te yapılacak ve böylece yurtdışında çini aramaktan vazgeçilecek.

Uzun yıllardır ihmal edilen Yeşil Cami'nin restorasyonu, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün bu yılki programına girdi. Tarihî mirasın bir hazine olduğunu söyleyen Bursa Valisi Şahabettin Harput, hazinenin kıymetinin bilinmesiyle 'hazine' özelliğini koruyabileceğini belirtti. Bursa'nın 'tarih ve kültür' şehri özelliğini ortaya çıkarmakta ısrarcı olduğunu vurgulayan Harput, Cihan muhabirine tarihî eserlerle ilgili projelerini anlattı.

Yeşil Türbe'deki restorasyon çalışmalarının sürdüğünü anlatan Vali Harput, "Yeşil Türbe'nin restoresinin yüzde 70'i tamamlandı. Çalışmalar orijinal çini bulunamaması nedeniyle durdurulmuştu kısa süreliğine, ancak arkadaşlar bana orijinal çininin İznik'te bulunduğunu ve çalışmaların yeniden başlayacağını bildirdi. Böylece türbe için yurtdışından çini getirilmeyecek." dedi. Çalışmaların haziran sonunda bitmesinin beklendiğini aktaran Vali Harput, şöyle konuştu: "Osmangazi ve Orhangazi türbelerinin onarımı da Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün bu seneki programlarına alındı. Tarihî miras en kıymetli hazinemiz. 'Hazinemiz' demek lafla olmaz, hazineyi hazine gibi korumak ve ona gerçek değerini vermek zorundayız."

Ulucami'deki restorasyonun devam ettiğini dile getiren Vali Harput, çalışmaların Bursa'daki tüm tarihî mekanlara yayılacağını söyledi. Restore çalışmalarının bir bölümünün Kültür ve Turizm Bakanlığı, bir bölümünün de Vakıflar Bölge Müdürlüğü, belediyeler, İl Özel İdaresi ve sivil toplum kuruluşlarınca yapıldığını kaydeden Vali Harput, şunları aktardı: "Pek çok vatandaşın haberi yok, ancak yasal düzenleme yapıldı: Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi Kanunu'nda yapılan yasal değişikliklerle tarihî eserlerin restorasyon giderleri vergiden düşürülüyor. Yani hükümet eğitim ve sağlık yatırımına katkı sağlayanlara nasıl vergi kolaylığı sağlıyorsa aynı uygulamayı tarihî eserler için de geçerli hale getirdi. Her geçen gün yıkılmaya yüz tutmuş eserlerimiz ecdadımızı hüzünlendiriyor, onların kemiklerini sızlatıyor. gerçekten bizleri de sızlatan bir durum var. Dışarıdan gelenler de 'bu millet tarihine böyle mi sahip çıkıyor?' dememeli. Tarihî eserleri restore etmek isteyenlere büyük imkan sağlıyoruz." diye konuştu.

Bursa'nın en güzel anıtlarından olan Yeşil Türbe ve Yeşil Cami inşaatı Sultan 2. Murat zamanında 1412 yılında başladı, 1419'da tamamlandı. Cami, ölçülerinin ahenk ve asaleti, kabartma ve süslemelerinin zarafeti ve bolluğu, çinilerinin pırıl pırıl ışıldamasıyla tanınıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.