Haberler

Teknoloji âşığı iyimser tasarımcı

Tarih: 26 Mayıs 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Seda Niğbolu
Tasarımda dünya trendlerini belirleyen isimlerden Karim Rashid, dördüncü kez geldiği İstanbul’da hayatımıza teknoloji sayesinde giren üçüncü boyutun önemini anlattı.

Endüstri tasarımında dünyaya yön veren başlıca isimlerden biri olan Karim Rashid, tekstil fuarı Evteks için dördüncü kez İstanbul’daydı. Rashid, kendisini dikkatle dinleyen topluluğa teknolojinin olanaklarının tasarımı değiştirerek insan deneyimini nasıl bir üst seviyeye çıkardığını anlattı.

Yaşadığımız dönemin iki boyutlu (dijital ve enformasyon çağı) olduğunu ve artık evrensel düşünmek zorunda olduğumuzu söyleyen Rashid, teknoloji sayesinde tasarımların da daha ‘iyi’ bir dünya yarattığına inanıyor ve “Modernizm renksiz, süssüz, banal bir dünya yarattı. Bugün yeniden canlanma var. Soru şu: Ne tür bir süs yaratmalıyız?” diyor. Ona göre süslerimiz yaşadığımız çağı anlatmalı, tarihi taklit etmeyip geliştirerek çağdaş formlar üretmeye çalışmalıyız.

Rashid, artık kendimizi ifade etme üzerine kurulu, oturuşumuzdan giyimimize rahatlığın ön planda olduğu bir çağda yaşadığımızı düşünüyor. ‘Casual age’ olarak adlandırılan bu çağ yeni davranış biçimlerini beraberinde getirirken tasarım da bu doğrultuda şekilleniyor.

Parkinsonlular için bıçak
Doğayla ilgili görüşleri de alışılmışın dışında: “Tabiat herkesin dediği kadar muazzam bir şey değil. Sert olabiliyor, bizi de yok ediyor. Teknoloji ve dijital çağ benim için doğal bir olgu. Teknolojiyle doğayı ayrı görmüyorum.”

Teknoloji armağanı üçüncü boyutla tasarımların duygusal bir yön kazandığını belirten, “Dijital dünya deneyselleştikçe fiziksel dünya da deneyselleşiyor. Eskiden geleceği tahmin ediyorduk, şimdi teknoloji hayal gücünü de yeniyor” diyen tasarımcıyla konuştuk.

Tasarımın geleceğini şekillendiren, sizinle benzer bir vizyonu paylaşan kimler var?

Ross Lovegrove, Zaha Hadid, Jean Marie Massaud, Luigi Colani... Çoğu tasarımcı hâlâ fazla nostaljik, postmodern işler yapıyor. Yeni formları, teknolojiyi zorlayan pek fazla isim yok.

‘Demokratik tasarım’ kavramıyla bahsettiğiniz, sadece ekonomik açıdan ulaşılır tasarımlar olmasa gerek. Herkes için fonksiyonel tasarımı da buna katıyor musunuz?

Kesinlikle katıyorum. Bir şey tasarladığımda belli bir grubu değil, herkesi düşünüyorum. Eğitim gördüğüm 70’li yıllarda ‘evrensel tasarım’ kavramı gündemdeydi. Fiziksel engelliler, yaşlılar için tasarım gibi. Bu eğitim de beni etkiledi. Parkinsonu olanlar için bıçak gibi şeyler tasarlamak istiyorum. Ama bu aslında sadece onlar için değil, herkes için hayatı kolaylaştıracak.

‘Bu zamanda yaşamak şans’
‘Veri çağı’ fikri belli ki sizi çok heyecanlandırıyor. Ama öte yandan bilim dünyası ‘veri kirliliği’ diye bir kavramdan bahsediyor artık...


Ben bu veri kirliliğine inanmıyorum. İstediğim bilgiyi seçebilirim. Karar veren benim. İnanılmaz bir zamanda yaşıyoruz, şanslıyız. Pesimist sinikler hep olacak. ‘Çok fazla tasarım var’ diye şikâyet edenler de var. Bu da benzer bir şey. Halbuki tasarlanması gereken o kadar çok şey var ki etrafımızda...

Teknoloji deyince iyimsersiniz...

Her konuda... Yaşamda iyimserim.

“Tasarım dünyanın problemlerini çözmek için değildir” diyorsunuz. Pek çok tasarımcının gündemindeki problem çözmeye yönelik ekotasarım için ne diyorsunuz?

Ekotasarım yeni bir şey değil. Şimdi trend, medya fenomeni olduğu için herkesin ağzında. Artık bu konudan bıktım. Enerjinin sürdürülebilir yanlarını zaten çok uzun zamandır biliyoruz. Bunlar zaten çözülmüş sorunlar.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.