Haberler

Gül'den küresel ısınmaya karşı birlik çağrısı

Tarih: 26 Mayıs 2008 Kaynak: CNN Türk
Bodrum'da yapılan Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) Uluslararası Yıllık Kongresi'nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, küresel tehditlere karşı birlikte, hızlı ve kararlı şekilde hareket edilmesinin tüm ülkelerin ortak sorumluluğu olduğunu söyledi.

Kongresi'nin açılış oturumunda konuşan Gül, toplantının WWF'nin çevrenin korunması alanındaki 50 yıllık tecrübe ve birikimiyle olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını belirterek "Kongreye ev sahipliği yapan Bodrum'un etkileyici ortamının da başarınıza katkıda bulunacağına inanıyorum" diye konuştu.

Kongrenin, dünyanın karşı karşıya kaldığı en hayati, toplumsal ve ekonomik sorunların başında gelen küresel iklim değişikliği ile mücadele konusunun ele alınacak olması bakımından ayrı bir önem taşıdığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, bugün küresel iklim değişikliğinin etkisinin dünyanın her köşesinde derinden hissedildiğini söyledi.

Gül, şöyle konuştu:

"Bazı bölgelerde insanlar kuraklık ve susuzlukla boğuşurken, diğer bölgelerde büyük ölçekli felaketlere yol açan kasırga ve sellerin ızdırap ve yıkımı yaşanmaktadır. Bu küresel tehditlere karşı hep birlikte, hızlı ve kararlı şekilde harekete geçilmesi tüm ülkelerin ortak sorumluluğudur.

Sadece bugünkü neslin, kendi ülkemizin ve halkımızın refahını ve mutluluğunu düşünmekle yetinemeyiz. Bizden sonraki nesillerin, diğer ülke ve halkların da refah ve mutluluğunu hep birlikte düşünmek zorundayız."

Cumhurbaşkanı Gül, iklim değişikliyle mücadeledeki uluslararası işbirliğinin, tek yönlü değil çift yönlü olması gerektiği dile getirerek, " Sanayileşmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelerin endişe ve beklentilerini hesaba katarken, gelişmekte olan ülkeler de sanayileşme yolunda yapılmış hatalardan ders alarak, gelecek nesillere karşı yükümlülüklerinin bilinciyle sürdürülebilir kalkınma yolunda ilerlemeleri gerekir" dedi.

"Tabiatla ahenk içinde yaşamak"
"Bu önemli kongre vesilesiyle daha fazla geç kalmadan tabiatla ahenk içerisinde yaşamayı şiar edinmemiz gerektiği yolunda uluslararası toplumu bir kez daha uyarmak isterim" diyen Gül, konunun sadece iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklıkla mücadele, sulak alanların biyolojik çeşitliliğin ve yaban hayatın korunmasıyla sınırlı olmadığını, bunun ötesinde tüm canlıların üzerinde hayatlarını devam ettirdikleri zeminin muhafaza edilmesinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, gerekli bilincin yaratılmasına yönelik herkese görevler düştüğünü belirterek, "Herkesin alabileceği basit tedbirler mevcuttur. Bunlar arasında çevreyi kirletmekten kaçınma enerjiyi verimli kullanma, çağdaş ve etkin sulama tekniklerinden yararlanma ve günlük hayatta su tasarrufuna özen gösterme gibi bazı hususları öncelikli olarak saymak isterim" diye konuştu.

Abdullah Gül: "Türkiye'nin önemli adımlar atacağının farkındayım"
Cumhurbaşkanı'nın eşi Hayrunisa Gül de kongrenin açılışına katıldı. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve bu sözleşmenin öncelikli ilk adımını oluşturan Kyoto Protokolü'nün, sürdürülebilir kalkınmanın en etkin araçları olarak kabul edildiğini belirten Gül, şunları kaydetti:

"Türkiye BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin taraflarından biri olarak ekonomik ve toplumsal kalkınmasına zarar vermeyecek şekilde sorumluluklarını üstlenmeye hazırlanmaktadır. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde bazı mühim adımların atılması doğrultusunda çok ciddi çalışmaların halen sürmekte olduğunu bildirmek isterim.

Çok kısa süre içinde önemli adımlar atılacağının farkındayım. Türkiye, aynı anlayışla, sözleşme kapsamında 2 yıllık yeni bir müzakere sürecinin başlatılması konusunda Bali Konferansı'nda alınan kararı da desteklemektedir."

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de kamuoyu bilincini artırma konusunda sivil toplum kuruluşlarının önemli roller üstlendiğini, WWF'nin küresel düzeydeki en geniş ve en deneyimli çevre örgütlerinden biri olarak hükümetlerin ve vatandaşların dikkatini bu meselelere odaklamakta büyük başarı gösterdiğini söyledi.

Gül, Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürdüğü 9 ay boyunca WWF'nin de dahil olduğu çevre alanında çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarıyla temasta bulunmaya gayret ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çevreyle ilgili konularda hiçbir ülkenin "kendi bölgemde yaşıyorum" deme hakkı olmadığını, konunun tüm ülkeleri aynı derecede ilgilendirdiğini belirterek, yapılanların sadece ülkelerin kendi halkları için değil insanlık ve yerkürede yaşayan tüm canlılar için önemli olduğunu söyledi.

WWF Başkanı Anyaoku, Gül'ü övdü
WWF'nin Başkanı Emeka Anyaoku da uluslararası toplantıya Cumhurbaşkanı Gül'ün katılmasının kendileri için ayrı önem taşıdığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül'ü sadece "Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı" olarak görmediklerini ifade eden Anyaoku, "Bize göre, kendisi, sözlerine değer verilen son derece önemli bir uluslararası şahsiyettir. Özellikle Dışişleri Bakanlığınız döneminde Türkiye-AB ilişkileri olsun, diğer ülkelerle ilişkiler olsun Türkiye'nin eşsiz diplomasisi her zaman hatırlanacaktır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ün açılış oturumuna katıldıkları WWF Yıllık Olağan Kongresi "Küresel İklim Değişikliği" temasıyla Bodrum'da üç gün sürecek. 56 ülkeden yaklaşık 200 delegenin katıldığı kongrede, küresel iklim değişikliği, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere düşen sorumluluklar, alınabilecek önlemler detaylı olarak görüşülecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.