Haberler

‘2010 Kültür Başkentliği’nin startı verildi

Tarih: 26 Mayıs 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul, 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecinde yapılacak çalışmaların start aldığı tanıtım toplantısı Dolmabahçe Sarayı’nda yapıldı.

2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’da yapılacak çalışmaların start aldığı tanıtım toplantısı Beşiktaş’taki Dolmabahçe Sarayı’nda yapıldı. Toplantıya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milletvekilleri, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra iş, sanat ve akademisyenlerden oluşan seçkin bir davetliler topluluğu katıldı.

Başbakan Erdoğan; “İstanbul küresel barış için çok önemli…”
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesiyle ilgili düzenlenen toplantıya mesaj gönderen Başbakan Erdoğan, İstanbul’un, insanlığın küresel barışı için taşıdığı öneme işaret ederek, kentin 2010 kültür başkenti seçilmesinin anlamının büyük olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, “İstanbul'un 2010’da kültür başkenti olmasıyla Avrupa ile farklı zeminlerde bir bağ kurma fırsatımız doğuyor. Avrupa’nın kültürünü, tarihte olduğu gibi bugün de zenginleştirebileceğimizi birlikte göstereceğiz” dedi.

Herkese düşen görevin, el birliğiyle 2010 yılına hazırlanmak ve 2010 yılından başlayarak İstanbul'u sürdürülebilir pek çok projeyle Avrupa’nın önemli cazibe merkezlerinden biri haline getirerek bunun devamını sağlamak olduğunu ifade eden Erdoğan, mesajını şöyle sürdürdü; “İnanıyorum ki bugünden başlayarak hepimiz bir köşesinden tutup bu büyük projeye destek vereceğiz. Hükümetimiz, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında yürütülen çalışmaların sonuna kadar arkasında olacaktır. İstanbul'u, bir Avrupa kültür başkenti yapmak ve hedeflerimizi gerçekleştirebilme sürecini hızlandırabilmek için, sizlerin de bu eşsiz fırsatı değerlendireceğine inanıyorum. Unutmayalım ki İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi İstanbul’un geri kazanım projesidir. Bu sürecin sonunda salt İstanbul değil Türkiye kazanacaktır.”

TBMM Başkanı Toptan; “TBMM projenin yanındadır…”
2010 yılına kadar İstanbul için yapılacakların tanıtıldığı programda konuşan Meclis Başkanı Köksal Toptan, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti hatta dünya kültür başkenti olmak için en uygun aday olduğunu belirterek, “TBMM olarak İstanbul’un kültür başkenti olduğu bu projenin yanındayız. Bu görevi için gerekenleri yapacağız” dedi.

İstanbul’un sahip olduğu ihtişam ve büyüklüğüne yaraşır, kent altyapısını oluşturmuş, eğitim, güvenlik, sağlık gibi sorunlarını asgariye indirmiş ve kent kimliğini oturtmuş bir şehir olması gerektiğini ifade eden Köksal Toptan, “İstanbul başta olmak üzere yurdun her karışındaki tarih ve kültür zenginliğine sahip çıkmalı, bu eserlerin değerini bilmeliyiz. İstanbul'un Avrupa’ya ve dünyaya çok şey katacağına inandığımı bir kez daha belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Bakan Yazıcı; “Kültür başkentliği demokrasiye katkı sağlayacak…”
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı da devlet-sivil toplum işbirliğini büyük bir titizlikle sürdürerek yürüttükleri çalışmalara medya ve kamuoyunu da etkileyerek güçlendirmek istediklerini ifade ederek, şöyle konuştu; “Yahya Kemal'in ifadesiyle ‘sade bir semtini sevmek bile bir ömre bedel’ olan bu şehri 2010’a hazırlarken öncelikli hedefimiz, İstanbul halkının, yani bu şehrin ekmeğini yiyen, suyunu içen, hatta buradan gelip geçen herkesi İstanbullukla İstanbul kültürü ile en önemlisi kültür ile yüzleştirme olmalıdır. Onların kültürel faaliyetlere, kültür eserlerine saygılı olmaya, yaşadıkları bu kadim şehre sahip çıkmaya, taşına toprağına altın gibi değer vermeye alıştırmamız gerekiyor. Bu şehre sahip çıkmanın şehri zapt etmek olmadığını, ‘taşı, toprağı altın’ sözünü bu şehrin harcanabilir bir baba mirası demek olmadığını, herkese ama herkese anlatmamız, öğretmemiz, benimsetmemiz gerekiyor. Peygamberin ev sahibine ev sahipliği yapan İstanbul... Mukaddes emanetleri koruyan mukaddes şehirdir İstanbul... Üç dinin mukaddeslerine sahip çıkan şehirdir İstanbul... Yedi tepesi dünyanın yedi harikasıdır bu şehrin... Bu şehrin işportacısı da, taksicisi de, hamalı da, esnafı da yaşadığı yerin ayak bastığı toprağın dünya için insanlık için ne derece önemli olduğunu bilmek durumundadır. İstanbulluluk herkesin gururla taşıdığı bir sıfat olmalı. Kimse İstanbul'da yaşadığından dolayı utanmamalı. Kimse İstanbulluları utandıracak bir davranışa cesaret etmemeli, edememeli. Kültür Başkentliği projesi Türkiye’nin bütün projesidir. Kamu, sivil toplum kuruluşu, özel kesim ile ‘İstanbul için ben de varım’ diyen herkesin dahil olabileceği çoğulcu bir projesidir. Bu anlamda da demokrasiye büyük katkı sağlayacaktır.”

Bakan Günay; “İstanbul’a vefa borcumuz bir takvime sıkıştı…”
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise İstanbul’daki tarihi eserlerin restorasyonu 2010 yılına kadar yapılacak çalışmaların hız kazanacağını, kente yen kültür merkezlerinin kazandırılacağını vurgulayarak, “İstanbul’un kültür başkenti seçilmesi aslında bize çok önemli bir vefa borcunu hatırlatmıştır. Bu kenti çok tahrip ettik. Şimdi bu süreç nedeniyle tarihi yapılarımızı yeniden ihya ederek bu vefa borcumuzu ödemenin vakti gelmiştir. 2010 projesi, bizim vicdani hesaplaşma ihtiyacımızı bir takvime, tarihe sıkıştırdı” şeklinde konuştu.

Projenin sadece kamunun tek başına başaracağı bir şey olmadığını, özel sektör, sivil toplum örgütleri, gençler, yeni duyarlılıkları temsil eden toplum kesimleriyle birlikte yapılması gerektiğini belirten Bakan Ertuğrul Günay, şunları kaydetti; “Beyazıt Kütüphanesi için sponsor desteği arıyoruz. Süleymaniye Kütüphanesi'nin yanına bir doğum evi sıkıştırılmış ve duruyor. Külliyeler terk edilmiş gibi çoğu evsizlerin yatakhanesi şeklinde duruyor. Tarlabaşı duruyor. İstanbul'un ciğeri ortada duruyor. Topkapı Sarayı'nın altında zührevi hastalıklar hastanesi var. Bunların acilen buradan çıkarılması gerekiyor. Sadece Taksim Sahnesinde, AKM çevresinde etkinlikler yaparsak, 2010 projesi bir saman alevi olmaktan öteye geçemez. İstanbul'un tarihsel mekanına sahip çıkmalıyız. Tuzla'dan Büyükçekmece'ye kadar ecdattan, Bizans'tan, Roma’dan, Osmanlı’dan, Cumhuriyetten ne kalmışsa hepsinin üzerindeki tozu silker, hepsini restore edip, fonksiyonlandırıp hayata katarsak insanlarımız hangi mücevherlerle iç içe yaşadıklarını görmeye başlarlarsa, o zaman İstanbul 2010 projesi gelecek için çok anlam ifade eder. Böyle bir mücevherin yakasına takıldığı bir toplumun kültür etkinliklerinden uzak kalması düşünülemez. Üzerindeki tozun silkindiği, değerin ortaya çıkarıldığı bu mücevher, bizim sanatçılarımızı ve dünya sanatçılarının ilgisini çekebilir.”

İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısı artarken, buna uygun konaklama yerlerinin yanı sıra gelenlerin kentin mistik havasını da hissedeceği alanları günlük yaşama katmak gerektiğini ifade eden Günay, bütün bunların yapılması halinde İstanbul’a gelmenin dünyada bir itibar, bir prestij konusu olacağını söyledi. Günay, “Bunu yaptığımızda İstanbul’a borcumuzu yerine getireceğiz. 2010 çok önemli çünkü bu da geçer alışkanlığı içinde olan bir toplumu zamanla yarıştırmaya teşvik ediyor. Bu zamanı iyi kullanabileceğimizi umut ediyorum. Başka şansımız yok” diye konuştu.

İstanbul Valisi Muammer Güler de kentin benzersiz kültür eserleriyle tarihin gözlerinin nuru olduğunu dile getirerek, 2010 projesi kapsamında 90'a yakın eserin restorasyon ve bakımının yapıldığını anlattı. Güler, çalışmalar kapsamında binin üzerindeki projenin portföyü alındığını, 300’e yakınına 100 milyon YTL’lik kaynak temin edildiğini ve şu ana kadar 300 milyon YTL’lik bir bütçenin söz konusu olduğunu kaydetti. Tanıtım toplantısı konuşmaların ardından 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmalarından görev alanların toplu fotoğraf çektirmesiyle son buldu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.