Haberler

Adım atacak yer kalmadı!

Tarih: 30 Mayıs 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Mahmur Lıcalı
Ankara'nın kalbi olan Kızılay'ın kültür-sanat yaşamında önemli bir yere sahip sokakları ve caddeleri büyük bir değişim geçiriyor. Karanfil ve Konur sokaklarının yanı sıra Yüksel ve Selanik caddelerinde bulunan bazı kitabevleri ile kültür-sanat merkezleri yıllar içinde kapandı. Söz konusu alanlar birden bire tüketim mekanlarına dönüştü. Bu bölgede yer alan meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin de kaderi aynı oldu. Oda ve örgütlerin birçoğu şube ve temsilciliklerini başka yerlere taşımak zorunda kaldı. Özellikle kültür ve sanat merkezlerinin yoğun olduğu Konur Sokak'ta son bir yıl içinde peş peşe "bazaar" olarak tanımlanan alışveriş mekanları açıldı. Bazaarlarda çeşitli giysi ve hediyelik eşyaların yanı sıra, yasal olmamasına karşın korsan kitap, yazılım ve filmler de satılıyor. Konur Sokak bugün bazaar ve alışveriş mekanlarının merkezi haline gelirken, kitabevleri ile kültür merkezleri ise ikinci plana düştü. Başkentin bir zamanlar kültür sokağı olan Konur Sokak, artık bir tüketim sokağı olarak anılıyor.

Sokaklara kafe işgali!
Sokakta bulunan kimi kafeler ise kaldırımın tamamını işgal etmiş durumda. Söz konusu kafeler, üstü ve yanlarını camekan ile kapatarak bu alanı dilediği gibi kullanabiliyorlar. İmar planına aykırı bir durum olmasına karşın kafelerin çoğu "işgalliye bedeli" ni ödeyerek işletmelerin önündeki kaldırımı kullanabiliyor. Bu aynı zamanda çirkin bir görüntü oluştururken, hem araç, hem de yaya trafiğini olumsuz etkiliyor. Yaşanan bir diğer sıkıntı ise özellikle akşam saat 21.00'den sonra sokağın işportacılar tarafından adeta işgal edilmesi. Sokakta yürümenin bile imkansız hale gelmesine neden olan işportacılar aynı zamanda sokağın kirlenmesine de sebep oluyor. Konur Sokak'ta bulunan Kapı 7 ve Kapı 8'in işletmecisi Ali Balkız , son yıllarda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Konur Sokak'ın geçmişini aradığını söyledi. Sokakta toplam 50-60 tane kafe tarzı işletme bulunduğunu anlatan Balkız, ayrıca çeşitli derneklerin merkez ya da şubeleri, odaların temsilciliklerinin de bulunduğunu dile getirdi. Balkız, "Burası şairlerin buluşma noktasıydı. Bu özelliğini yitiriyor. Rant getiren yerler bir bir dönüşüyor. Sokakta kitap ve gazete satanların yerini mendilciler, gülcüler, dilenciler ve tinerciler almış durumda" diye konuştu.

'Kızılay Ulus'laştı'
Kızılay'ın yavaş yavaş Ankara'nın merkezi olma özelliğini yitirdiğini ifade eden Balkız, Kızılay'daki kültür sanat merkezlerinin, kitabevlerinin rant amaçlı olarak bir bir hediyelik eşya gibi ürünlerin satıldığı işletmeler haline geldiğini dile getirdi. Kızılay'ın adeta Ulus'a döndüğünü ifade eden Balkız, şunları kaydetti:

"Konur Sokak kültür merkezleri, kitap ve yayınevleriyle çeşitli oda ve derneklerin şubeleriyle bir özgürlükler ortamıydı. Ama son yıllarda kitabevlerinin, kültür merkezlerininin bir bir kapanmasıyla bu özelliğini yitirmeye başladı. Kapanan kültür mekanları yerini tüketim mekanlarına bıraktı. Kızılay Ulus'laştı. Sokakta son bir yılda 4-5 tane bazaar diye adlandırılan satış mekanları ortaya çıktı. Konur 'bazaar' diye tabir edilen yerlerin merkezi oldu adeta."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.