Haberler

Nükleerde Treni Yine Kaçırırsak, Teknolojisi Olan Firma Bulmayız

Tarih: 30 Mayıs 2008 Kaynak: Akşam Yazan: İsmail Küçükkaya
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, AKŞAM’a enerji sektörüne ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Köktaş, enerjideki fiyat artışlarının, maliyetten değil, politik enstrüman olarak kullanılmasından kaynaklandığını belirtirken, yabancı kaynağa bağımlılığın azaltılması gerektiğini söyledi. Hasan Köktaş, AKŞAM Ankara Temsilcisi İsmail Küçükkaya’ya şunları anlattı.

Enerjide % 8 Büyüyoruz
Dünyadaki global krizi fırsata dönüştürebilecek potansiyel en fazla Türkiye’de var. Özellikle enerji sektörü bu konuda büyük şans. AB ülkeleri ortalama enerjide yüzde 1.2 büyürken biz yüzde 8 büyüyoruz. Çin’den sonra en fazla biz büyüyoruz. En pahalı enerji, olmayan enerjidir, tezine katılmıyorum. Yüksek maliyeti göze alırsanız enerji sorunu mutlaka çözülür. Önemli olan maliyeti de düşürerek gerekli enerjiye sahip olmaktır.

Kömürden Vazgeçmiyoruz
Hidroelektrik, rüzgar, güneş ve nükleer... Önümüzdeki dönemde bunlara ağırlık vereceğiz. Ayrıca yerli kaynak olduğu için kömür ve çevreyi kirletmeyen yeni teknolojiye yöneleceğiz. Buradaki yatırımlar enerji fiyatlarıyla ilgili krizi aşmamıza da yardımcı olacak. Geçen yıl enerjiye, 34 milyar dolar fatura ödedik. Bu sene 50 milyar dolara çıkabilir. Önlem almazsak bu ürkütücü bir düzey. Dünyadaki enerji fiyat artışları enerjinin artık politik enstrüman olarak kullanılmasından kaynaklanıyor. Artışlar maliyet kökenli değil. Bunun için yabancı kaynağa bağımlılığı azaltmamız gerekir. Şu anda oran yüzde 60. Bunu hızla aşağıya indirip kaynakları da çeşitlendirmemiz gerekiyor.

Alım Garantisi Oyunu Var
Elektrikler kesilecek şalter kapanacak gibi tartışmalar ülkeyi yüksek maliyetlerle enerji alımına zorlama yöntemidir. 2000 yılından itibaren bu yaşandı. Eğer bunlar çok konuşuluyorsa enerji alım garantili anlaşmalara zorlama gelecek diye korkarım. Üretim iletim ve dağıtım enerjinin üç ayağıdır. Her üçünde de özel sektörün yatırım yapması gerekiyor. Yerli, yabancı fark etmez ama özel sektör olsun.

Kaçaklar Azaldı
Akaryakıt kaçakçılığının çok önemli oranda azaldığını düşünüyorum. Türkiye’nin toplam vergilerinin yüzde 15’i enerjiden geliyor. Onun için konu çok ciddi. Gerekli tedbirler de alınıyor. Geçtiğimiz dönemlere göre kaçakçılık çok ciddi oranda azalmıştır. Bunda marker uygulamasının katkıları büyüktür.

Kamu Enerji Yatırımı Yapmasın
2020 yılına kadar enerjiye 120 milyar dolar yatırım yapmak zorundayız. Bu rakam da şu andaki enerji tüketimini korumak içindir. Oysa Yunanistan ve İspanya seviyesine ulaşmak için 260 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var. Ama devlette böyle bir para yok. Bunun için özel sektörü devreye sokmak zorundayız. Özel sektörün önü açılacak, teşvik edilecek, onlar da yatırım yapacak. Bunun başka yolu yok. Komisyonda görüşülen Elektrik Piyasası yasa tasarısında kamunun da yatırım yapabilmesine ilişkin düzenleme var. Biz buna karşıyız. Muhalefet şerhimizi koyduk.”
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.