Haberler

Türkiye emlakta yabancı yatırımcıyı Rusya ve Ortadoğu'ya kaptırdı

Tarih: 5 Haziran 2008 Kaynak: Referans Yazan: Bülent Yoldaş
Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi çalkantı yabancı yatırımcıları, Türkiye rotasından çıkardı. Türkiye'de dev gayrimenkul projelerine imza atmayı düşünen yabancı yatırımcılar "güvenimiz zedelendi" diyerek yönünü yeni Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere, Ortadoğu ve Rusya'ya pazarına çevirdi.

8'inci Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) Zirvesi dün İstanbul'da başladı. Zirvede konuşan Dubaili Majid Al Futtaim Properties'in CEO'su Jan De Kreij de Türkiye'de yatırımdan vazgeçtiklerini açıkladı. Kreij, bundan sonraki hedeflerinin yükselen petrol fiyatları ile daha da zenginleşen Ortadoğu ülkeleri olduğunu söyledi. Türkiye'ye yönelik şimdilik bir planlarının olmadığını belirten Kreij, "Türkiye'ye ancak uzun vadede yatırım düşünebiliriz. Belki ileride reesort gibi projelere eğilimimiz olabilir" açıklamasını yaptı.

Hollandalı ForumInvest'in Türkiye Genel Müdürü Cem Alfar da 10'a yakın proje planladıkları Türkiye pazarında, yeni projeler konusunda aceleci davranmayacaklarını açıkladı. "Fon olmadığımız için yatırım yapmak zorunda değiliz. Şimdilik gözlem halindeyiz" diyen Alfar Türkiye'de 5 şehirde gerçekleştirmeyi planladıkları yatırımlarını bir süre için rafta beklettiklerini dile getirdi.

Amerikalı gayrimenkul yatırım danışmanlık şirketi Real Estate Advisory Group'un Türkiye Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da, "Yatırımcılarımız artık Rusya pazarına daha çok ilgi gösteriyor. Türkiye eskisi kadar revaçta değil" dedi.

2010'a kadar yatırım beklemeyin
LoyolaÜniversitesi'nden Prof. Dr. Vefa Tarhan Tarhan da zirvede yaptığı "2008 kayıp yıl deniyor. Bu durum 2010'a kadar sürecek. Dışarıdan da yatırım gelmeyecek" açıklaması ile dikkat çekti. Sektörün ancak uzun dönemde yeniden parlayabileceğini söyleyen Tarhan, şöyle devam etti: "Geçen yıl krizin ‘tık tık' sesi önce çalar saat olarak yorumlandı. Ancak önümüze saatli bomba çıktı. Geçen yıl finansal piyasalarına yansıyan bu bomba şimdi reel sektörü de etkisi altına aldı. Henüz tsunami sahillerimize ulaşmadı, ancak bize doğru yaklaşıyor" dedi.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Bekir Cumurcu ise faiz hadlerinin yükseldiği ve inşaat maliyetlerinin artışta olduğu konut sektöründe beklentilerin bozulduğuna dikkat çekerek, "Potansiyel alıcılar kararlarını erteleme eğilimine girdi. Devam eden projelerde daha fazla rekabet anlamına gelen bu gelişme, alıcılar için yeni fırsatlar yarattı" dedi.
TOKİBaşkanı Erdoğan Bayraktar da yaptığı konuşmada, iptal edilen eski Likör Fabrikası arsasının ihalesinin en geç 20 gün içinde üçüncü kez ve hasılat paylaşımı modeline dönülerek yapılacağını açıkladı.

AVM sayısı 2010'da 288 olacak
Bu arada GYODER'in toplantıda açıklanan "Türkiye'de Perakende Pazarı ve Alışveriş Merkezleri İçin Öngörüler 2015" raporuna göre, 2015'de toplam kiralanabilir alışveriş merkezleri (AVM) alanı 10 milyon metrekareye çıkacak. Rapora göre, Türkiye tüketim harcamaları ve perakende harcamaları bakımından Avrupa'nın en büyük 7. perakende pazarına sahip. 34 ülkenin yer aldığı değerlendirmeye göre, 2008 itibarıyla Türkiye'de tüketim harcamaları 484.4 milyar dolar, perakende harcamaları ise 232.5 milyar dolar oldu. Raporun öngörülerine göre, yüzde 5 ekonomik büyüme durumunda 2015'te perakende harcamalarının 340.9 milyar dolar olması bekleniyor. Raporda, inşaat ve planlama aşamasında olanların 2010 sonuna kadar tamamlanmasıyla AVM kapasitesinin hızla genişleyeceği, 2010'da toplam AVM sayısının 288'e ulaşacağı belirtiliyor. Rapora göre, 2015'de toplam kiralanabilir AVM alanı ise 10 milyon metrekareye ulaşacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.