Haberler

Gayrimenkulde yabancı ilgisini Ortadoğu ve Rusya’ya kaptırdık

Tarih: 5 Haziran 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ayşegül Akyarlı Güven
Yabancı yatırımcının Türkiye ilgisi Rusya ve Ortadoğu’ya kaydı. Türkiye konusunda en iyimser yatırımcılardan Corio eski CEO’su Jan De Kreij, yeni başkan olduğu Dubaili Majid Al Futtaim Properties ile Türkiye’den vazgeçti. Hollandalı ForumInvest de Türkiye’de yapmayı planladığı 10 projeyi askıya aldı.

Küresel finansal dalgalanmalar, Türkiye’nin iç siyasi istikrarındaki sorunlar ve makro ekonomik risklerin artması, yabancı sermayenin Türkiye’de gayrimenkul yatırım isteğini kaçırdı. 8’inci Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Zirvesi’ne katılan yabancı CEO’lar, Türkiye’nin cazibesini yitirdiğini, Rusya ve Ortadoğu ülkelerine ilgi duyduklarını söylediler.

Kısa süre öncesine kadar Türkiye’de gayrimenkul yatırımı konusunda ’en iyimser’ yatırımcılar arasında yer alan ve CEO’su olduğu dönemde Corio’nun portföyünün yüzde 20’sini Türkiye’ye ayırmayı planlayan Jan De Kreij, yeni Başkan olduğu Dubaili Majid Al Futtaim Properties ile Türkiye’den vazgeçti. De Kreij şöyle konuştu: "Daha çok Dubai, Umman gibi Ortadoğu ülkelerine yatırım yapmaya çalışıyoruz. Portföy olarak Corio’dan da büyük olan Majid Al Futtaim Properties Türkiye’ye ancak alışveriş merkezinin dışında kalan projelerle ilgi gösterebilir. Şimdilik planlarımızda Türkiye yok. Ancak, uzun dönemde düşünebiliriz. Petrolle zenginleşen Orta Doğu’da yatırım daha cazip."

Forbes listesinde
Majid Al Futtaim’in bugüne kadar dünyada yaptığı yatırımlar Bahreyn, Umman, Suudi Arabistan, Suriye, Lübnan ve Yemen’de yoğunlaşıyor. Bu ülkelerde inşaat halinde mega alışveriş merkezi projeleri bulunuyor. Dubai’nin ünlü Kempinski Hotel Mall Of The Emirates’in de yatırımcısı konumunda bulunan şirketin sahibi Majid Al Futtaim, Forbes’un 2008 zenginler listesinde 3 milyar dolarlık servetiyle 368’inci sırada yer alıyor.

10 proje rafta bekliyor
Hollandalı ForumInvest’in Türkiye Genel Müdürü Cem Alfar da 10’a yakın proje planladıkları Türkiye’de yeni projeler konusunda aceleci davranmayacaklarını açıkladı. "Fon olmadığımız için yatırım yapmak zorunda değiliz. Şimdilik gözlem halindeyiz" diyen Alfar, Türkiye’de 5 şehirde gerçekleştirmeyi planladıkları yatırımlarını bir süre için rafa kaldırdıklarını söyledi. 1987’de Hollanda’da kurulan ForumInvest’in dünya genelinde 40 alışveriş merkezi yatırımı bulunuyor.

Amerikalı gayrimenkul yatırım danışmanlık şirketi Real Estate Advisory Group’un Türkiye Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise "Yatırımcılarımız artık Rusya pazarına daha çok ilgi gösteriyor. Türkiye eskisi kadar cazip değil" dedi.

Yabancı yatırım beklemeyin
Loyola Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vefa Tarhan ise "2008 kayıp yıl deniyor. Bu durum 2010’a kadar sürecek. Dışarıdan da yatırım gelmeyecek" dedi. Tarhan, sektörün ancak uzun dönemde yeniden parlayabileceğini söyledi.

Beklenti tersine döndü, yeniden güven lazım
Zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Bekir Cumurcu ise faiz hadlerinin yükseldiği ve inşaat maliyetlerinin artışta olduğu konut sektöründe beklentilerin bozulduğuna dikkat çekerek, "Potansiyel alıcılar kararlarını erteleme eğilimine girdi. Devam eden projelerde daha fazla rekabet anlamına gelen bu gelişme, alıcılar için yeni fırsatlar yarattı" dedi. Ekonomik ve siyasi ortamdan dolayı yabancı yatırımcının kar beklentisinin arttığını söyleyen Cumurcu şöyle konuştu: "Yüzde 8’lik getiri beklentisi yüzde 10 oldu. Bu nedenle yabancı yatırımcının güveninin tekrar kazanılması çok önemli. Yabancıların Türkiye’de mülk edinmesine ilişkin yasal düzenlemelerin seyri hakkında piyasaların bilgilendirilmesi gerekiyor."

Likör fabrikasında üçüncü ihale 20 gün sonra yapılacak
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, iptal edilen eski Likör Fabrikası arsasının ihalesinin en geç 20 gün içinde üçüncü kez ve hasılat paylaşımı modeline dönülerek yapılacağını açıkladı. Zirvede katılan Bayraktar, "Kamuoyunun baskısı bizim için her zaman dikkate alınması gereken bir şey. Bitip bitmediğini bilmiyoruz ama yeni ihalede daha çok katılımcı bekliyoruz" dedi. Bayraktar, iki ihaleye de yalnız Kiler GYO’nun katılması ile ilgili olarak "Millette para yok ki. Onlar da kredi alacaktı" diye konuştu.

Yabancı kaynağa ihtiyaç var
Global krizin Türkiye’ye en önemli etkisinin yabancı sermaye girişi olacağını söyleyen Citigroup Türkiye Araştırma Bölüm Başkanı Akın Tüzün şöyle konuştu: "Türkiye hem cari açıkta hem de dış kaynak bulmada sorun yaşayabilir. Cari açığın 50 milyar doları bulması beklenen Türkiye’de özellikle turizm, enerji ve gayrimenkul alanındaki yabancı kaynaklı yatırımlara ihtiyaç var. Büyük özelleştirmeler olmayacak. "

GYO’lar kurumsallaşma sağladı
SPK Başkanı Turan Erol da GYO’ları kár dağıtımına karşı daha istekli olmaya davet etti. GYO’ların sektöre büyük ölçüde kurumsallaşma getirdiğini vurgulayan Erol "GYO’ların benzer modelini Altyapı Yatırım Ortaklıkları (AYO) için de düşünüyoruz. Bu oluşumla ilgili tebliği internet sayfamıza koyduk" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.