Haberler

Mezbelelikten kurtarılan tabya, cazibe merkezi haline geldi

Tarih: 6 Haziran 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Muzaffer Altunay
Çanakkale Zaferi'nin kazanılmasında kilit rol oynayan Namazgâh Tabyası, 1,2 milyon ziyaretçi ağırladı. Üç yıl önce 1 milyon YTL harcanarak müze haline getirilen tabyaya daha önceki mezbelelik görüntüsü sebebiyle insanlar yaklaşmak bile istemiyordu.

Bonetlerin (oda) orta kısmındaki alanda askerlerin cemaat halinde namaz kılmasından dolayı Namazgâh Tabyası olarak tarihe geçen birlik, 16 ağır topuyla düşman donanmasının boğazdan geçmesine izin vermemişti. Namazgâh Tabyası'nın talihi, 14 Kasım 1980'de dönemin Kültür Bakanlığı tarafından 'Korunması Gereken Kültürel Varlık' olarak tescil edilmesinden olumsuz etkilendi. Tabya, 'korunması' gerektiği halde zamanla başıboş köpeklerin sığındığı, ziyaretçilerin tuvalet ihtiyacını giderdiği bir yer haline geldi. AK Parti hükümetinin Çanakkale şehitliklerini bütün olarak ele alması sırasında burası da restorasyon kapsamına alındı. Düzeltme çalışmaları sırasında tabyanın içinden tonlarca çöp çıkarıldı. Yaklaşık bir yıl süren restorasyondan sonra Namazgâh Tabyası, 2005'te Çanakkale Savaşları'nın 92. yıldönümü törenlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Restorasyonda tabya içindeki bonetler tek tek yenilenerek, savaştaki durumuna getirildi. Bazı bonetlerde cansız mankenler ve batan gemilerin maketleri kullanılarak, o sıradaki haberleşmeler ve deniz savaşı tasvir edildi. Birkaç odada savaş fotoğrafları ve asker malzemeleri sergilenirken bazıları da hediyelik eşya satış reyonuna dönüştürüldü.

Daha önce kötü kokular sebebiyle tabyanın yanına bile yaklaşamadıklarını anlatan bölgenin ilk rehberlerinden Mehmet İhsan Gençcan, bugünse ziyaretçilerin en çok gezmek istediği yerlerin başında geldiğini söyledi. Diğer savaş alanlarında siperler haricinde bir yapı kalmadığını belirten Gençcan, Namazgâh Tabyası'nın bonetlerinin her birinde dramlar yaşandığını, ziyaretçilerin buraları gezerken 93 yıl önceki olayları hayalinde canlandırabildiğini ifade etti. O zamanlar bölgeye gelenleri otobüslerle önünden göstermeden geçirdiklerini, şimdi ise tabyanın her yerinin saatlerce gezildiğini vurgulayan alan kılavuzu Ali Osman Ekici de grupların ilk görmek istediği yerlerin Şehitler Abidesi ve ardından Namazgâh Tabyası olduğunu kaydetti. Yenileme sayesinde tabyanın, rehbersiz gelenlerin bile Çanakkale Savaşları'nın bütün aşamalarını öğrenebileceği bir müze olduğunu ifade eden Ekici, restorasyona harcanan paranın da girişte ücretiyle geri döneceğini sözlerine ekledi. Namazgâh Tabyası'nın cazibe merkezi olduğu konusunda rehberlerle hemfikir olan Millî Parklar Müdürlüğü yetkilileri de 2007 yılında burayı yaklaşık 1,2 milyon kişinin ziyaret ettiğini açıkladı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.