Haberler

Lego Ofislere Hoş Geldiniz

Tarih: 9 Haziran 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Ahu Uz
Mobilya tasarımına verilen önem, dekorasyon trendlerindeki çeşitliliğin de etkisiyle artmaya başladı. Kurumlar, iş verimini artırmak ve çalışanlarına daha ‘albenili’ bir ortam yaratmak için kurumsal kimliklerine uygun tasarımlara ihtiyaç duyuyor.

1967 yılından beri sektörde olan Alparda Mobilya da kendi sektöründe tasarımın önemini erken keşfedenlerden. 1992’de Milano’da serbest tasarımcı olarak çalışan Defne Koz’un tasarımı ‘Tomo’ ofis serisinden ‘Tomotop klasör dolabı’, yenilikçi mimar ve tasarımcı Alessandro Mendini tarafından 1996 yılında ‘Dünya Tasarım Yıllığına’ seçilerek, Bremen’deki Übersee Müzesi’nde üç ay boyunca sergilenmiş.

Alparda, geçen yıl da 40. kuruluş yılı dolayısıyla dünyanın en başarılı tasarımcılarından Aziz Sarıyer ile özel bir koleksiyon hazırladı. Bu koleksiyona ait ürünlerden ‘Moon masa’, Elle Decor International Design Awards-EDIDA Tasarım Yarışması'nın 2006 Türkiye Mobilya Kategorisi'nde birinci oldu. Alparda, bu sene de Aziz Sarıyer’le işbirliğini sürdürüyor. 2008 ofis trendlerini Alparda’nın sahibi Sinan Alparda ve koleksiyonuyla açık ofis sistemlerini ‘lego’laştıran Aziz Sarıyer’le konuştuk.

Sinan Bey, üretime başladığınızdan bu yana ofis mobilyası sektöründe neler değişti?

Sinan Alparda: Çok şey… Türkiye’de üretim yoktu ve ofis mobilyası çelik eşyaydı. Önce taklit üretim başladı. Sonra malzemeler değişti, teknolojiyle birlikte insanların mutluluğu ve verimliliği devreye girdi. Açık ofis sistemleri ve bilgisayar da önemli gelişmeler getirdi. Çalışanlar bilgisayarın yorucu ekranının başından kalktıklarında güzel ve sıcak bir ortam görmek istiyorlar. Bu da renk kavramını doğurdu.

Dünya tasarım ofislerle bizden önce tanıştı ama sizin 2007 koleksiyonunuzdan ihraç ettiğiniz modeller de var, dünyaya tasarım pazarlıyorsunuz…

S.A: İlk İspanya’ya sattık. Önemli çünkü İspanya, Almanya ve İtalya’dan sonra dünyanın en büyük mobilya ihracatçısı. Sonra da Fransa’ya ihracat yaptık ki bence Fransa’nın dizaynı farklıdır. Böyle farklı bir kültürün tasarımcısı ve üreticisinin Türk mobilyalarını kullanıyor olması önemli. 2008 koleksiyonunu da sergilerde tanıtacağız, gelen tepkilere göre pazarlama çalışmaları başlayacak.

Alparda için tasarım yaparken neleri göz önünde bulundurdunuz?

Aziz Sarıyer: Teknoloji çok ilerledi, randımanı yüksek tutmak için özellikle açık ofis sistemlerinde grup çalışmaları ön plana çıkıyor. Bu da kendi içinde çoğalabilen, puzzle gibi sistemlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Maliyetler de önemli. Bu koleksiyon, 2007’de daha çok yönetici odalarıyla ilgili ihtiyaçları çözmeyi düşündüğüm; çok kreatif, çok tasarımsal hatta sanatsal koleksiyonun devamı.

Bu koleksiyon alışılagelmiş açık ofis sistemine nasıl bir farklılık getiriyor?

A.S: Endüstriyel ofis sistemlerinde masalar hep duvara yaslanır ve karşılıklı olur, ortada geçiş için koridor bırakılır. Ben, mekanın tam ortasına alıp bu geniş alanı değerlendirip duvar kısımlarının koridor halinde bırakılması düşüncesiyle yola çıktım. İki farklı sistem ortaya çıktı, bunların her birini birer lego gibi düşünebiliriz.

Fonksiyonun yanında neye önem veriyorsunuz?

A.S: Endüstriyel tasarıma kendimi çok yakın hissetmiyorum. Yaptığım işler içinde tabii ki fonksiyonun ön planda olması kaydıyla hayata bakış açımı, felsefemi, sanatsal bir yana şiirsel bir ifade katmadan mutlu olamıyorum. Bu yüzden önümüzdeki dönemde endüstriyel ürün tasarımlarından ziyade sanatla tasarımı birleştirmiş olduğum bazı sergilerim olacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.