Haberler

İMÇ’de bizlere merhaba diyen 9 sanat eseri

Tarih: 13 Haziran 2008 Kaynak: Milliyet Yazan: Meral Tamer
Unkapanı’ndaki İstanbul Manifaturacılar Çarşısı İMÇ, İstanbul’un ilk alışveriş merkezi. Tıpkı Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) gibi, İstanbul’un mimarlık tarihi açısından önemli bir yapı.

İMÇ, 1960’da İstanbul Belediyesi tarafından, tüm sektörleri biraraya getiren bir alışveriş merkezi olarak tasarlanır. Proje için açılan yarışmayı ünlü mimarlar Doğan Tekeli, Sami Sisa ve Metin Hepgüler kazanır. Ve son dönemde İstanbul’un dört bir yanında mantar gibi biten alışveriş merkezlerinin, erken dönem örneği olarak 1967’de tamamlanır.

Tasarlanırken çevresindeki kentsel koşullarla ilişkisi ön planda tutulan İMÇ, eski şehir ile kent merkezi arasında canlı, akıcı bir köprü oluşturan, günlük hayatın içinde olan modernist bir yapıdır.

Kuzgun Acar, Bedri Rahmi
6 bloktan oluşan ve 2300 işyerini barındıran çarşı, açık alanlarda 60’lı yılların sanatsal üretimini yansıtan 9 sanat eserine de ev sahipliği yapar. Ünlü sanatçılarımız Kuzgun Acar‘ın duvar heykeli, Füreya Koral‘ın seramik panosu, Bedri Rahmi Eyüboğlu‘nun 2 mozaik panosu, Eren Eyüboğlu‘nun mozaik panosu, Yavuz Görey‘in dekoratif havuz-çeşmesi, Ali Teoman Germaner‘in duvar rölyefi, Sadi Diren‘in seramik panosu ve Nedim Günsur‘un mozaik panosu, İMÇ açıldığından beri açık alanda halkla iç içedir.

Biliyorsunuz İstanbul Büyükşehir Belediyesi İMÇ’yi yıkmak ve yerine Osmanlı mimarisiyle 50 adet ahşap villa yapmayı planlanıyor. (Villaları Kiptaş yapacak) İMÇ yetkilileri, yürütmenin durdurulması için dava açmış, Danıştay 6. Dairesi de yürütmeyi durdurmuştu. Ancak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, geçtiğimiz ay bu kararı bozdu ve yürütmenin durdurulmasını kaldırdı. Şimdi Danıştay 6. Dairesi, Yıldız Üniversitesi’nden 3 profesörün hazırladığı bilirkişi raporunu da dikkate alarak dosyayı yeniden inceleyecek ve İMÇ’nin geleceği için karar verecek.

Bu işe gönül koyunca...
Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Başkanı Faruk Pekin, işte tam bu noktada İMÇ’de açık havada sergilenen bu 9 eserin İstanbullu gönüllü sanatseverlerce temizlendiği haberini verdi. Önceki gün İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı’nın da katıldığı bir açılış yapıldı.

Vakfın İMÇ Yönetimi ve gönüllü Tangram Ekibi’yle yürüttüğü ortak proje sonucunda, açık havada 40 yıldır duran 9 eser uzman bir restoratörün denetiminde temizlenmiş, tahrip olmuş ufak parçalar tamamlanmış. İlaveten hangi eserin kime ait olduğunu belirten bilgilendirme levhaları konulmuş. Böylelikle 40 yıldır sessiz sedasız sergilenen eserlerin kime ait olduğu da artık ilk bakışta bilinecek.

Faruk Pekin’e göre “İstanbul’da bu kadar değerli eserin açık havada birarada bulunduğu başka bir örnek yok.” Projeyi sırtlayan gönüllü Tangram ekibinden Emre Eryüksel “Bizler bilmeyenlere bu eserleri anlatmak, bilenlere de hatırlatmak istedik. Büyük ustaların bu eserlerine dokunabilmek bile unutulmayacak bir deneyimdi,” diyor.
İMÇ’nin sadece mimarisiyle değil, içinde barındırdığı eserlerle de gerek mimarlık gerekse sanat tarihimizde önemli bir yeri olduğunu bizlere yeniden hatırlattılar.

Sağolsunlar.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.