Haberler

Merkez İstanbul’a taşınmaya yeşil ışık yaktı, ‘Yasa çıkarsa taşınırız’ dedi

Tarih: 19 Haziran 2008 Kaynak: Radikal
Hükümetle Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması konusunda gerginlik yaşayan Başkan Yılmaz, ‘Yasa değiştirilirse İstanbul’a geliriz’ diyerek taşınmaya yeşil ışık yaktı.

Geçtiğimiz aylarda hükümetin bazı bakanlarıyla Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması konusunda üstü örtülü bir polemiğe giren ve ‘Ben İstanbula taşınan Merkez Bankası’nın başkanı olmam’ anlamına gelecek açıklamalar yapan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz bu konuda ilk kez yeşil ışık yaktı. Yılmaz, “Eğer bugünkü yasa geçerliliğini devam ettirirse biz Ankara’da kalacağız. Ancak yasa değiştirilirse İstanbul’a geliriz” dedi.

Yılmaz, Euromoney Conferences’ın Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle düzenlediği Euromoney Türkiye Finans ve Yatırım Forumu’nda yaptığı konuşmanın ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Durmuş Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması ile ilgili olarak bir soru üzerine de, Merkez Bankası olarak İstanbul’un bölgesinde finansal merkez haline getirilmesi çabalarını desteklediklerini vurgulayıp, “Eğer bugünkü yasa geçerliliğini devam ettirirse biz Ankara’da kalacağız. Ancak yasa değiştirilirse İstanbul’a geliriz” diye konuştu.

‘Meydan okumalar var’
Toplantıda konuşan Başkan Yılmaz, “Fiyat istikrarı amacımıza bağlıyız ama önümüzde önemli meydan okumalar var” dedi. Yılmaz, Euromoney Forumu’nda yaptığı konuşmada, son zamanlarda hem yükselen hem de gelişmekte olan ülkelerin yükselen enflasyon ve düşük büyümeyle karşı karşıya kaldığını belirterek, bunun uluslararası piyasalarda çıkan çalkantı ile uluslararası emtia fiyatlarındaki yükseliş olmak üzere iki nedeni bulunduğunu söyledi.

2007’nin ikinci yarısının merkez bankaları için kolay geçmediğini, 2008’in daha da zorlu geçmesinin beklendiğini ifade eden Yılmaz, dünyanın her yerinde tüketici fiyatları endeksinin yükseldiğini, emtia fiyatlarındaki yükselişin devam ettiğini ve petrol fiyatlarının varil başına 140 dolara çıktığını anlattı. Subprime (yüksek riskli krediler) krizinin birçok ülkede finansal sistemin istikrarını tehlikeye attığına dikkat çeken Yılmaz, bunun Türkiye ekonomisi üzerinde de belirli etkiler yapacağını kaydetti.

Yüzde 4 uzun zaman alacak
Yılmaz, “Türkiye ekonomisinin göstergeleri, küresel piyasalardaki dalgalanmalara karşı direncinin ciddi şekilde artmış olduğunu göstermektedir. Şu aşamadaki direnç aslında kararlı bir şekilde uygulanan makroekonomik politikalar ve yapısal reformlara bağlıdır. Yine de zorlu sorunlarla karşı karşıyayız” diye konuştu.

Sürdürülebilir büyümeye ulaşmanın en sağlam yolunun fiyat istikrarı olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye’nin enflasyon hedefleme rejimini tüm olarak 2006’da benimsediğini, geriye doğru bakıldığında gıda ve petrol fiyatlarındaki yükselmenin enflasyon hedefleme rejiminde beklendiğinden daha yüksek bir enflasyonla sonuçlanmasına yol açtığını söyledi.

Yılmaz, “Ama maalesef hafif yükselme şirketlerin fiyat saptama politikalarını değiştirmiştir, enflasyonun yüzde 4’e düşmesinin uzun dönem alacağı tahmin edilmektedir. En önemli politika dokümanımız 2005’te yayımlanmış ve enflasyon hedeflemesi rejimini tanımlamaktadır. Bu dokümanın 24’üncü paragrafı son dönemdeki koşulları tamamen tanımlamakta... 2009-2010 yılları için enflasyon hedefini neden değiştirdiğimizi açıklamaktadır. Bu koşullar altında enflasyon hedeflerindeki değişiklik teknik gereklilik haline gelmiştir. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası hükümete 2009 ve 2010 için yüzde 7.5 ile 6.5 hedeflerini değiştirme önerisi yapmıştır. 2011 yılının hedefinin ise yüzde 5,5 olarak saptanması önerilmiş, hükümet bu öneriyi kabul etmiştir.”

Türkiye’nin sorunu gıda ve emtia
Gözden geçirilmiş hedeflere simetrik olarak yaklaşmayacaklarını ve para politikasının gözden geçirilmiş hedef patikasını izlemeye çalışacağını ifade eden Yılmaz, “Fiyat istikrarı amacımıza bağlıyız ama önümüzde önemli meydan okumalar vardır” dedi.

Her şeyden önce gıda fiyatlarındaki hızlı yükselişin beklendiğinden daha sürekli olabileceğini, emtia fiyatlarının öngörülebilir gelecekte yüksek kalabileceğini aktaran Yılmaz, bunun Türkiye için bir sorun oluşturabileceğini çünkü Türkiye’nin net olarak bir emtia ithalatçısı olduğunu ifade etti.

‘Merkez hedefi bir kez değiştirmeli’
Durmuş Yılmaz, “Merkez Bankası itibarını inanırlılığını yitirmeden hedefini kaç kez değiştirebilir?” sorusu üzerine ise şöyle konuştu: “Merkez Bankası hedefini bir kez değiştirmelidir. Hedefi değiştirmemek ama o hedefe ulaşamamak inanırlılığı yitirmek anlamına gelir. Ama hedefi değiştirip ona da erişememek daha da büyük itibar kaybı. Dolayısıyla hedefimizi bir kez değiştirdikten sonra hedefe ulaşmak için gerekli bütün politikaları uygulamak zorundayız.” Yılmaz, bir katılımcının Merkez geçen yıl faizleri düşürmeye başladı. Enflasyon hedeflemesi yapan bir banka için bu alışılmamış bir şey. Bir yandan enflasyon yükseliyor, bir yandan faizler düşürülüyor” değerlendirmesi üzerine, 18-20 ay ile iki yıl arasındaki döneme baktıklarını söyledi. O dönemdeki göstergelerin enflasyonun aşağıya gelişmekte olduğunu gösterdiğini ifade eden Yılmaz, dolayısıyla o politikanın doğru olduğunu kaydetti.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.