Haberler

Vacidiye Medresesi tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor

Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Yeni Şafak
700 yıl önce Germiyanoğulları tarafından yapılan Vazicideyi Medresesi 1965'ten beri Arkeoloji Müzesi olarak kullanılıyor. Müzede dünyada bulunan 27 amazon lahdinden en sağlamı bulunuyor.

Kütahya'da yaklaşık 700 yıl önce inşa edilen Vacidiye Medresesi, 1965 yılından bu yana Frig, Roma,Bizans gibi köklü medeniyetlerin bıraktığı tarihi mirasa ev sahipliğiyapıyor.

Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün, tarih öncesi ve eski çağlardan kalma maddi kültür ürünlerinin sergilendiği Arkeoloji Müzelerinin, medeniyetlerin geçmişine ışık tuttuğunu söyledi. Germiyanoğlu beylerinden Umur Bin Savcı'nın, Alaşehir'deki gayrimüslim erkeklerden topladığı cizye ile 1314 yılında yaptırdığı Vacidiye Medresesi'nin 1965'te Kütahya Arkeoloji Müzesi'ne dönüştürüldüğünü belirten Türktüzün, bu yapının 1999'da restore edildiğini bildirdi. Medrese binasının ilginç özellikler taşıdığına işaret eden Türktüzün, şöyle konuştu:"Bu yapı, kesme taştan inşa edilmiş ve portali, Beylikler dönemi sanatının özelliklerini gösteriyor. Cam kubbeli aydınlık orta mekana kapıları açılan 9 küçük odası var. Medresede gök bilimleri ile ilgilenenMolla Abdülvacid'in uzun süre ders verdiği ve buraya defnedildiği biliniyor. Bu nedenle Vacidiye Medresesi olarak isimlendirilmiş. Müzede korunan bir usturlap da bu bilgiyi destekliyor."Türktüzün, müzede Geç Miyosen dönemden başlayarak Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar olan kültür ve tabiat varlıklarının müzedesergilendiğini anlattı. Çeşitli fosillerle başlayan zaman yolculuğunun paleolitik taş baltalarladevam ettiğini belirten Türktüzün, müzede tunçtan çanak ve çömlekler,mızrak uçları, Friglerden kalma güvercin ve tavuk şeklindeki oyuncaklarile antik çağın çengelli iğneleri olan fibulaların yer aldığını bildirdi.

Dünyanın en sağlam Amazon Lahdi
Dünyada bulunan 27 Amazon lahdinden en sağlamı da Kütahya ArkeolojiMüzesi'nde korunuyor.Müzenin orta eyvan kısmında bulunan lahit, Çavdarhisar ilçesiyakınındaki Aizanoi Antik Kenti'nin 3 kilometre batısındaki nekropolalanında 1990 yılında yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı.Müze ziyaretçilerinin en çok ilgisini çeken eserlerin başında gelen,boyu 2.40, eni 1.24, yüksekliği de 1.60 santimetre olan yekpare lahdin, AizanoiValisi Cladius Severinus'un kendisi ve eşi Berenice için ölmeden öncemermer ustalarına yaptırdığı rivayet ediliyor.Bilimsel araştırmalara göre, dünyada 27 Amazon lahdinin bulunduğu veiçlerinden en sağlamının da Kütahya'da muhafaza edildiği biliniyor.Diğer ülkelerdeki Amazon lahitlerinin her birinin parçalardan oluştuğuda bu araştırmalarda ortaya çıkarılmış.

Ana tanrıça Kybele'nin ana vatanı
Altıntaş ilçesinde bulunan ve çağdaş kapı formlarının ilk örneklerinden sayılan kapı tipi mezar stelleri de, Arkeoloji Müzesi'nde tutuluyor. Romalı çiftçilerin kullandığı kara sabanın benzerlerini de müzedekimezar taşlarında görmek mümkün. Kütahya merkeze bağlı Ağızören köyündeki kazılarda bulunan Hitit mezarlarında ele geçen kaplar ise, bu medeniyette öldükten sonra dirilişinancının var olduğunu belgeliyor. Kütahya yöresi aynı zamanda Friglerin Ana Tanrıçası Kybele'nin anavatanı olarak biliniyor. Arkeoloji Müzesi'nde Kybele'nin değişikbiçimlerde yapılmış heykelcik ve kabartmaları bulunuyor.Ay Tanrıçası Hekate'den Afrodit'e, Satyr'den Romalı rahiplere kadarnadir heykeltıraşlık eserleri, burada korunuyor.Seyitömer Linyitleri İşletmesine (SLİ) ait sahadaki höyükte yapılankazılarda bulunan eserlerin bir kısmı, yine bu müzede sergileniyor.Bunların arasında günümüzde benzerlerine az rastlanan altın takı veyüzük gibi süs eşyaları bulunuyor.Müzede, Aslanapa ilçesinin Karadiğin köyündeki Akalan tümülüsünde ortayaçıkarılan Frigyalı bir kadına ait eşyalarla aynı yerde bulunan cenazearabası tekerinin tarihi 2 bin 500 yıl öncesine dayanıyor.Roma İmparatorluğunca para basma yetkisi verilen 7 antik kente sahipKütahya'da basılan sikkelerin seçkin örneklerinin muhafaza edildiğiArkeoloji Müzesi'nde 37 bin eser bulunuyor.Müze, pazartesi hariç haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasındaziyaretçilerine hizmet veriyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.