Haberler

Batılı mimarların İstanbul sevgisi

Tarih: 30 Haziran 2008 Kaynak: Türkiye
Arnodin'in boğaz köprüsü 
Sultan II. Abdülhamid döneminde Fransız mühendis Arnodin iki köprü yardımıyla kenti çepeçevre kuşatan demir yolu projesi hazırlamıştı. Bostancı’dan Kandilli’ye, Rumeli Hisarı’ndan Bakırköy’e, Sirkeci’den Üsküdar’a ulaşan proje gerçekleşseydi bugünkü trafik problemi olmayabilirdi.

Dünya mimari tarihine damgasını vurmuş birçok Batılı sanatkarın İstanbul için yüzyıllar önce hazırladığı köprü, demiryolu, sokakları düzenleyen plan ve nazım plan projeleri, tarihin tozlu sayfalarında kaldı. Eminönü Belediyesi tarafından yayınlanan “Payitaht-ı Zemin Eminönü: Bir Dünya Başkenti” adlı kitapta yer alan bilgilere göre; Rönesans döneminin önemli isimlerinden Leonardo da Vinci, Michelangelo, Alman Helmuth Von Moltke, Fransız mühendis Arnodin ve meşhur Fransız mimar Joseph Antoine Bouvard İstanbul için projeler geliştirmiş.

Kabul görmedi
Fatih Sultan Mehmed zamanında birçok sanatçının Osmanlı Devleti’nde faaliyet göstermesi, oğlu II. Bayezid’ın da batıyla ilgilenmesinden dolayı bazı Avrupalı sanatkarlar, araştırmalarına maddi destek sağlamak için sultanla temas kurmaya çalıştı. Bunlardan ilki Rönesans döneminin en önemli isimlerinden ressam ve bilim adamı Leonardo da Vinci oldu. İstanbul, köprü ile 1800’lü yılların sonunda tanışırken, Leonardo da Vinci 500 yıl önce Haliç’e ve Boğaziçi’ne köprü yapmayı önerdi, ancak kabul görmedi.

Rönenans döneminin bir diğer ünlü ressamı Michelangelo da Sultan II. Beyazid’in hükümdarlığı zamanında İstanbul’a gelmeyi düşündü. Osmanlı Devleti’ne iltica etmeyi düşünen Michelangelo, İstanbul’a gelemedi.

Alman Helmuth Von Moltke ise Padişah II. Mahmud tarafından, İstanbul’un ayrıntılı bir haritasını yapmak ve İstanbul’un şehir sokaklarını düzenleyecek bir plan hazırlamak üzere görevlendirildi. İstanbul haritasını çizen Moltke, şehrin kapıları ile Topkapı Sarayı arasında kesintisiz bir ulaşım gerçekleştirmeyi önerdi. Ancak projesi hayata geçirilemedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.