Haberler

Sigara yasağında çarpıcı sonuç

Tarih: 1 Temmuz 2008 Kaynak: Radikal
Türkiye’deki sigarasız yaşam yasasının benzerini uygulayan İngiltere’de 400 bin kişinin sigarayı bıraktığı anlaşıldı. Bu, ülkede bugüne kadar görülen en büyük düşüş. İngiliz uzmanlar, ‘Hedef, pasif içicileri iş ortamında dumandan korumaktı. Ama yasa, sigarayı bırakmayı da teşvik etti’ diyor.

Türkiye kamuya açık yerlerde ve kapalı mekânlarda sigara içme yasağına uyum sağlamaya çalışırken İngiltere’de geçen yıl yürürlüğe giren yasağın sigara içenlerin sayısında ‘bugüne kadar görülen en büyük düşüşü’ de beraberinde getirdiği anlaşıldı. İngiliz Independent gazetesi, ‘Sigara yasağı 40 bin hayatı kurtardı’ diyerek manşetine taşıdı.

University College London’ın Sağlık Davranışı Araştırma Birimi’nin yürüttüğü araştırmanın sonuçlarına göre İngiltere’de yasağın yürürlüğe girmesinin ardından 400 bin kişi sigarayı bıraktı. 2 milyardan daha fazla adet sigara daha az içildi. Araştırmacılar bu rakamların önümüzdeki 10 yıl içerisinde 40 bin ölümün önlenmesi anlamına geldiğini hesapladı.

İngiltere’de publar ve restoranlar dahil olmak üzere bütün kapalı alanlarda sigara içilmesi uzun tartışmaların ardından 1 Temmuz 2007 tarihinde yasaklanmıştı. 26 Mart 2006’da İskoçya’da, 2 Nisan 2007’de de Galler’de benzer yasaklar yürürlüğe girdi. Yasaya uyumun yüzde 100 olduğu İngiltere’de insanların dörtte üçü yasayı destekliyor. Britanya’da şu anda yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 22’si sigara içiyor.

Zengin de fakir de etkilendi
Doktorlar da araştırmanın sonuçları karşısında duydukları şaşkınlığı gizlemiyor. 32 bin kişi üzerinde yapılan araştırmanın başındaki Robert West “Bu rakamlar sigara içenlerin sayısındaki kayıtlara geçmiş en büyük düşüşü gösteriyor. Yasağın etkisi bütün sosyal gruplar üzerinde, hem fakirlerde hem de zenginlerde büyük oldu. Bu kadar dramatik bir etki beklemiyordum. Eğer Sağlık Bakanlığı ulaşılan aşamayı korursa 10 yıl içerisinde nüfusun yüzde 15’inden daha azının sigara içmesini hedeflemek gerçekçi bir ihtimal olur” diye konuştu.

‘Cancer Research UK’in tütün kontrol yöneticisi Jean King de “Yasak çalışanları pasif içicilikten korumak için çıkmıştı, ancak sonuçlar yasağın aynı zamanda tiryakilerin sigarayı bırakmasını da teşvik ettiğini gösteriyor” diye konuştu.

Türkiye’de de ‘Tütün ve Tütün Ürünlerinin Kullanım Alanını’ sınırlayan yasa, 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girdi. Sigarayı bırakma merkezi IQS’in Türkiye Direktörü Hicret Akarsu’nun verdiği bilgiye göre, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından kendilerine yapılan bireysel başvurular yüzde 20, kurumlar bazındaysa yüzde 40 arttı. Kurumsal başvurulardaki artış, özellikle bankacılık sektöründe arttı. Dünyanın pek çok ülkesinde faaliyet gösteren IQS’nin Türkiye’nin 10 ilinde şubesi bulunuyor. Akarsu, Türkiye’de sigara tüketiminin son 20 yılda yüzde 80 arttığını söyledi.

Sigarayla Savaşım Vakfı Eğitim Danışmanı Hilal Arda da yasayı olumlu bulanlardan. Arda’ya göre sigara içenlerin çoğu yasağı destekliyor, sigara bırakma merkezlerine başvurular da yaklaşık yüzde 50 oranında arttı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.