Haberler

Körfez'e "Dört Dörtlük" Çözüm

Tarih: 1 Temmuz 2008 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Büyükşehir Belediyesi’nin DEÜ ile birlikte yürüttüğü 4 yıllık çalışmanın sonucunda, İzmir Körfezi’nde sirkulasyonu sağlayarak ağır metallerin uzaklaşmasını sağlayacak 4 çözüm önerildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü ile birlikte yürüttüğü “İzmir Körfezi’nin Temizlenmesi ile ilgili Oşinografik ve Jeojiziksel Araştırmalar” sonuçlandı.

4 yıl süren araştırmalarda, Büyük Kanal Projesi’nden sonra Körfez’in hızla temizlenmesi sağlayacak 4 çözüm önerisi ortaya konuldu. Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Maliyeti ne olursa olsun, Körfez’in daha da temizlenmesini sağlayacak çözüm önerilerini hiç vakit kaybetmeden hayata geçireceğiz. İzmir’i bir liman kenti olarak genç kuşaklara bırakmak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

D.E.Ü Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Fiziksel Oşinografi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Sayın ve Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Günay Çiftçi, yaptıkları sunumda, Körfez’i etkileyen akıntıları, rüzgarları, fay hatlarını ve çamur volkanlarını anlattı. Öğretim üyeleri, İzmir Körfez’inde yapılan çalışmalarda son derece gelişmiş cihazlar kullandıklarını ve deniz tabanının 3 boyutlu olarak görüntülendiğini belirttiler.

Alıcı “Körfez için kolları sıvamalıyız”
Araştırmanın sonucunda ortaya çıkan çözüm önerilerini sıralayan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Emin Alıcı, İzmir’in liman kenti özelliğini temiz Körfez’i ile koruyacağına değinerek, “4 yılı aşkın süredir Körfez’i inceliyoruz. Belediyemiz ile Körfez’i kurtarmak için kolları sıvadık. Maliyeti çok yüksek olmayan girişimlerle Körfez’deki doğal akıntıyı koruyarak Körfez’i temizleyebiliriz” diye konuştu.

Kocaoğlu, “Hemen harekete geçeceğiz”
İzmir Körfez’in kent için önemine değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in bir liman kenti olarak gelişip büyümesi ve 3. nesil gemilerin limana gelmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi. Körfez’in bugüne kadar çok badireler atlattığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, Büyük Kanal Projesi’nde emeği geçen başkanlara da teşekkür etti. Büyük Kanal Projesi’nin devreye girmesi ile birlikte Körfez’e evsel atıkların gelmediğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, D.E.Ü’nin ortaya koyduğu çözüm önerilerinin Körfez’de sirkulasyonu sağlayarak ağır metallerin de uzaklaşmasını sağlayacağını vurguladı.

Hükümet birimleri, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ile birlikte hareket ederek hazırlanacak projenin ardından çalışmalara başlayacaklarını bildiren Başkan Kocaoğlu, “Körfez, çevre ve arıtmalar bizim öncelikli projelerimiz. Maliyet olarak da altından kalkamayacağız bir durum yok. Körfez’in temizliğine radikal bir çözüm getiriyor. Bu projeyi hayata geçirdiğimizde İzmir’in Liman kenti olarak genç kuşaklara bırakacak bir ideale katkıda bulunmuş olacağız” dedi.

İşte Körfez’i hızla temizleyecek çözüm önerileri
1. Yenikale geçidi enlemesine genişletilmesi akıntıyı rahatlatacak.
2. Dalyan duvarından sonra akıntıyı engelleyen setin yıkılması gerekiyor.
3. Ragıp Paşa Dalyanı bölgesi suyun rahatlıkla akabilmesi için kanallarla derinleştirilmesi gerekiyor.
4. Jeofizik çalışmalar sırasında bulunun ve su akışını engelleyen batıkların çıkarılması gerekiyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.