Haberler

İzmir, üniversite kenti olmalı

Tarih: 1 Temmuz 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Selamettin Bayındır
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Murat Barkan, kendisini İzmir'a karşı sorumlu hissedenlerden. Geçenlerde kapısını çaldım.

Barkan'a göre, yerkürenin eğitime en çok ihtiyacı olan coğrafyasının tam göbeğindeyiz. Ortadoğu, Orta Asya, Kuzey Afrika bugüne dek bilimi Batı'da arıyordu. 11 Eylül'den sonra Ortadoğu kökenliler ve Müslümanlar ABD'den soğudu. Aynı neden Avrupa için de söz konusu.

Nitekim ABD ve Avrupa üniversiteleri yatırımlarını Ortadoğu ve Doğu'ya çekmeye başladılar. Türkiye gelişen şartlardan en çok yararlanabilecek ülke. İzmir ise Türkiye'nin üniversite kenti olmaya aday en ideal kenti.

Bünyeye Uygun
Rektör Barkan, kent elitinin çoğu gibi, İzmir'in sanayi potansiyelinin gelişemediğini, ya da Denizli, Aydın, Manisa örneklerinde gördüğümüz gibi çevreye yayıldığını düşünüyor. Türkiye ihracatının yarısını yüklenen limana rağmen ticaret de yerinde sayıyor.

O halde İzmir'e yeni bir elbise giydirmek gerek. Üniversite kenti hedefi bünyeye uygun. Çünkü İzmir çağdaş değerlere duyarlı, kent kültürü bilime yatkın. Bilim endüstrisi ve bilim ekonomisini yeşertecek her türlü cazibe ve potansiyele sahip.
Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya'dan sadece öğrenci değil, analar, babalar, öğretim görevlileri de gelir. Akademik turizm oluşur. Paralelinde jeotermal, yani sağlık turizmi de gelişir.

Yabancı İlgisi
Prof. Barkan, Amerikan ve Avrupa üniversitelerinin Türkiye'de ve İzmir'de yeni üniversite açmaya ya da mevcutlarla işbirliği yapmaya, bilimsel projeler üretmeye, araştırmalar yapmaya hazır olduğunu belirtiyor.

Şu anda Ege, Dokuz Eylül, İzmir Ekonomi ve Yaşar üniversiteleriyle Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ne sahibiz. İzmir Üniversitesi de öğretime başlıyor. Gediz Üniversitesi'nin kuruluş çalışmaları sürüyor. Bilim yuvalarımızın hepsiyle övünüyoruz. Bunların sayısı niye on, on beş, yirmi olmasın. Bana göre de İzmir, üniversite kenti olarak misyon üstlenebilir ve aradığı vizyonu burada bulabilir.

2020 Exposu'na asılalım
Yaşar Üniversitesi Rektörü, bu arada Expo'nun da peşinin bırakılmamasından yana. Çeşme'deki "Arayış Toplantısı"nda özet projesini sunmuş. Dünyanın ortak düşmanı terörden yola çıkarak "Küresel barış için erişilebilir bilim" temasını önermiş. Gerekçeleri kısaca şöyle;
1- Expo 2015 süreci kente önemli bir deneyim, birikim, dinamizm ve motivayon sağladı.
2- Projenin fikir alt yapısındaki maddeler, yani terör ve göç, 2015 oylamasında destek alamadığımız ülkelerin temel konuları.
3- Expo-2020 ile Bilim ve Üniversiteler Kenti projeleri birlikte ele alınabilir.
4- Proje, İzmir'deki sanat ve kültür mekanlarını, olanaklarını artırır. İzmir, kültürünü, sanatını, müzelerini kıskandığımız dünya kentleri arasına girebilir.

Yeni yuva heyecanı
Rektör ziyareti olur da üniversiteden konuşulmaz mı? 2002-2003 öğretim yılında kapılarını açan Yaşar Üniversitesi'nin öğrenci sayısı 2600'e ulaşmış. Bu yıl 950 öğrenci daha alacak.

Fen-edebiyat, mühendislik-mimarlık, iktisadi ve idari bilimler ve iletişim olmak üzere dört fakültesi var. Ayrıca uluslararası ticaret, lojistik, bankacılık, bilgisayar proğramlarının yer aldığı bir meslek yüksekokulu. Yeni eğitim yılında güzel sanatlar fakültesi, daha sonra da hukuk açılacak.

Üniversite, önümüzdeki aylarda eski Dewilüx fabrikasının olduğu yerdeki yeni kampüsüne taşınacak. 29 metrekarelik alanda amfi ve laboratuvarların yanı sıra açık ve kapalı spor salonları, dev bir kütüphane, amfitiyatro, cep sineması, eğlence ve dinlence alanları yer alacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.