Haberler

AKP’nin talan kardeşliği

Tarih: 4 Temmuz 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Murat Kışlalı
Hükümet, son dönemde yaptığı yasal düzenlemelerle, birer birer ülke kaynaklarının sınırsız bir şekilde dağıtılmasının önünü açıyor. Hazine arazilerini talan edenler için öngörülen 3 yıllık cezanın kaldırılmasına yönelik tasarının ardından, kaçak tarihi eser koleksiyoncularına getirilmek istenen af bu düzenlemelerin sonuncusu oldu. Elektrik dağıtımı ile kaynak aktarımı ise uygulamaya sokuldu. CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, “AKP’nin bu olanakları sağlamasının ardında kendine taraftar sağlama isteği var” dedi.

Hükümet’in, ülke kaynaklarının sınır gözetmeden dağıtmaya yönelik yaptığı ve gerçekleştirmek istediği yasal düzenlemelerden bazıları şöyle:

Tarihi eser koleksiyoncularına af: Koleksiyonerlerin 15 Mart 1984’ten itibaren taşınmaz kültür varlıkları ve bunlardan koparılan tarihi eserleri yasadışı olarak envanterlerine kaydetmeleri üzerine, bir Danıştay kararı ve Kültür Bakanlığı’nın üç genelgesi ile yüzlerce kaçak tarihi eserin son olarak Şubat 2008’e kadar toplatılması istendi. Ancak sonradan bakanlık eserleri toplamaktan vazgeçti ve kaçak eserlerin “alım-satım yapılmaması” şartıyla koleksiyoncularda kalmasına izin verecek tasarıyı Meclis’e gönderdi.

Hazine arazilerini talan edenlerin cezalarının kaldırılması: AKP’lilerin getirdiği yeni yasa önerisiyle, kamu taşınmazlarını işgal eden, bozan ya da sınırlarını değiştirenlere 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi hükmü mevcut yasadan kaldırıldı. Böylece AKP, kıyılar başta olmak üzere kamu arazilerinin işgal ve talan edilmesinin önünü açtı.

Elektrik dağıtım özelleştirmeleri başladı: Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. 2006’da 107 milyar kilovatsaat elektrik dağıttı. Tüketiciler her bir kilovatsaat elektrik için hizmet bedeli olarak 2.3 Yeni Kuruş ödüyor. Hafta içinde Başkent ve Sakarya bölgeleri ile başlayan özelleştirmeler tamamlandığında, bu para özel şirketlerin kasasına girecek. Dağıtım bölgelerinin ihalesini kazanan şirketler 107 milyar kilovatsaatlik tüketim üzerinden yılda 2.5 milyar YTL, 30 yıllık imtiyaz süresi boyunca ise toplam 75 milyar YTL kâr elde edecekler. Üstelik ihale bedeli ile yapacakları yatırımları tüketicilerin faturalarına ekleyecekler.

Su hakları özel sektöre devrediliyor: Devlet Su İşleri’ne ait 800’ün üstündeki su kaynağı, baraj yapılarak, elektriğin kilovatsaati başına küçük bir bedel alınması karşılığı özel sektöre devrediliyor. Elektriğin kilovatsaati 18 YKrş’a ulaşmışken, yapılan ihalelere göre devlete kilovatsaat başına yapılacak ödemeler 0.04 YKrş’a kadar düştü. Barajların inşaat maliyetinden sonra bile, özel sektör buradan imtiyaz süresi olan 49 yılda 400 milyar YTL’nin üzerinde brüt gelir kazanacak.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.