Haberler

Öküz Mehmet Paşa'dan Kuşadası'na yadigar

Tarih: 7 Temmuz 2008 Kaynak: Sabah Yazan: Müjgan Halis



Ayıptır söylemesi yolumuz Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı'na düştü. Hayır, işin içinde şaka falan yok, otelin adı gerçekten bu. Çünkü anlı şanlı bir Osmanlı paşası, Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Deniz ticareti için yaptırılan bir Osmanlı kalesiyken şimdi otel olarak kullanılıyor. Kuşadası'na yolu düşenlerin uğramadan geçemediği yerlerin başında gelen kervansarayın avlusu, sıcak Ege yazlarında bile serin oluyor. Osmanlı'dan kalan 'üryan, var, usta, şalvar' gibi ilginç oda adlarıyla da dikkati çeken otel, kentteki birçok etkinliğin de merkezi. Kuşadası İskelesi yakınındaki kervansaray, 1618 yılında Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Güvercin Ada'ya giden yol üzerinde bulunan otelin kocaman bir avlusu var. Avlunun etrafını iki katlı, revaklı mekânlar çevreliyor.

Öküz Mehmet Paşa denizden gelecek saldırıları önlemek amacıyla, kuzeybatı ve kuzeydoğu yönlerine ayrı bir önem vermiş. Kuzey tarafındaki girişi, mermer bir kapı boşluğu tamamlıyor ve kapının üstü basık bir kemerle örülmüş durumda. Bina yüzyıllar önce kervanların konaklama yeri olmasının yanı sıra gümrük binası olarak da kullanılmış. İki katlı olan kervansaray, diğer Selçuklu ve Osmanlı kervansaraylarından farklı olarak mescit ve hamama da sahip. Üstelik şehirliler de kullansın diye hamam ve mescit kervansarayın dışına yapılmış. Yapıldığı dönemde avlunun ortasına kurulan şadırvan, kazılarla ortaya çıkarılmış ve bugün bir havuza dönüştürülmüş. Avlunun etrafındaki revakların arkasında yer alan odaların her birinde ocak ve değişik ölçülerde dolaplar bulunuyor. Üst kattaki 26 oda, tüccarların ve kervancıların konaklaması için yapılmış, alt kattakilerse kervanlar için ahır hizmeti verilen yerler, eşya depoları ve mutfak olarak tasarlanmış.

Restorasyonu uzun sürdü
Yüzyıllar boyu bugünkü anlamıyla bir otel olarak kervanlara hizmet veren Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı zamanın acımasızlığına dayanamayarak bir harabe haline gelmiş, ta ki 1963 yılındaki restorasyonuna kadar. Uzun yıllar Kuşadası'nın ortasında işsiz güçsüzlerin, yersiz insanların barınağı olan kervansaray, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tam 10 yılda restore edilmiş. Restorasyon sonrası kuruluş işlevine uygun bir şekilde otel haline getirilen kervansaray, Fransızlar tarafından altı yıl boyunca işletilmiş. 1979 yılında şimdiki işletmecileri tarafından kiralanan kervansaray, 1993 yılında ikinci bir restorasyon geçirmiş ve bu süreç de iki yıl sürmüş. Kervansarayın bir özelliği de diğer otellerde görülmeyen kendine özgü oda adları. Atlet odasından, Belki odasına, Cici odasından Çabuk odasına kadar birbirinden ilginç isimlere sahip olan Kervansaray Otel'de diğer oda adları ise şunlar: "Divan, Enfes, Fıkra, Gaga, Hayat, İşsiz, İyi, Jilet, Kare, Naz, Omlet, Öküz, Pek, Raya, Saz, Şalvar, Tamam, Usta, Uryan, Var, Yolcu ve Zafer."



Her türlü konforun ve modern imkanların tarihi dokusuyla kaynaştırılarak dekore edilmiş odalarıyla Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı 15 yıldır yeni yüzüyle Türk turizmine hizmet ediyor. Otelin alt katında turistik eşya ve halı satan bir satış bölümü de düşünülmüş. Bahçesinde gece-gündüz kafe ve restoran hizmeti verilen kervansaray, haftanın belirli geceleri dünyada ünlenen Kervansaray Türk Geceleri de organize ediyor. Ayrıca şehrin kültür merkezi işlevini de gören kervansarayda, resim ve sanat sergileri açılıyor, sivil toplum örgütlerinin etkinlikleri düzenleniyor. Yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı şimdiye kadar pek çok ünlüyü ağırlamış. Aralarında İspanya kralının babası Juan Carlos, Rauf Denktaş, yazar Arthur Hailey, Jimy Carter, Yorgos Papandreu, İsmail Cem ile Dimitrios Avramopulos ve birçok ünlü sanatçının da olduğu konukların fotoğrafları otelin giriş katında sergileniyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.