Haberler

Işık kirliliği, yıldızları söndürüyor

Tarih: 9 Temmuz 2008 Kaynak: Zaman
Yanlış aydınlatma ve ışık kirliliği, gökyüzünü karartarak yıldızların görülmesini engelliyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar bu yüzden, geceleri gökyüzünü süsleyen yıldızları göremiyor.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Başuzmanı Dr. Tuncay Özışık, başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde giderek artan ışık kirliliğinin gökyüzünü kararttığına işaret ederek, "Çocuklar ve gençler, astronominin doğal laboratuvarı olan geceleri, gökyüzünün nasıl bir şey olduğunu bilmiyor." dedi.

Özışık, ışık kirliliğinin, "yanlış yerde, yanlış zamanda, yanlış miktarda ve yanlış yönde ışık kullanılması olduğunu" belirterek, bunun en büyük nedeninin, alışılmış ışıklandırma yöntemlerinin hem çevresel hem de ekonomik zararlarının bilinmemesi olduğunu vurguladı. Işık kirliliği kaynaklarını, "yol, cadde ve sokak aydınlatmaları, park, bahçe ve spor alanları aydınlatmaları, turistik tesislerin ve binaların dış cephe aydınlatmaları, reklam panoları, güvenlik amaçlı aydınlatmalar ve evlerden taşan ışıklar" şeklinde sıralayan Özışık, "Işık üretilirken kömür, petrol ve su gibi doğal kaynaklar kullanıldığı için, boşa giden ışık doğal kaynakların da boşa harcanması demektir." diye konuştu.

Özışık, ışık kirliğinin birçok olumsuz etkilerinin olduğuna dikkat çekerek, "Yanlış yönde aydınlatma sonucu gökyüzüne kaçan ışık dolayısıyla gece gökyüzünün parlaklığı artar. İnsanlar, şehirlerden gece gökyüzüne baktıklarında artık yıldız göremiyor. Oysa normal bir gecede herkesin bin adet yıldız sayabilmesi gerekir. Çocuklar ve gençler, yanlış aydınlatmanın sebep olduğu ışık kirliliği yüzünden geceleri gökyüzünün nasıl bir şey olduğunu bilmiyor." dedi.

Tuncay Özışık, kötü aydınlatmanın devlet bütçesi ve gece gökyüzünü izlemek isteyenlerin yanı sıra doğal hayata da olumsuz yansımalarının olduğunu dile getirdi ve bunları şu sözlerle açıkladı: "Gece, gökyüzünü ve karanlığı kullanarak yaşamlarını düzenleyen birçok canlı, yeterince karanlık bir gökyüzü bulamamaktadır. Örneğin gece seyahat eden göçmen kuşlar için ışık kirliliği büyük bir tehlikedir. Kimi deniz hayvanlarının yuvalama alışkanlıkları da ışık kirliliği yüzünden tehlikededir."

Tuncay Özışık, ışık kirliliğinin insan sağlığına da olumsuz etkileri olduğunu vurgulayarak, ışık kirliliğinin insan gözünün çok parlak ve zayıf ışık kaynaklarına ve karanlığa hızlı bir şekilde adapte olabilme yeteneğini körelttiğini söyledi. Işık kirliliğinin tüm dünya için önemli bir problem olduğunu ifade eden Özışık, bu konuda alınacak tedbirlerin hem göz sağlığının korunmasını, hem de enerji tasarrufu sağlayacağını kaydetti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.