Haberler

Ciğeri kediye emanet ediyorlar

Tarih: 14 Temmuz 2008 Kaynak: Evrensel
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kaz Dağı Milli Parkı ve mücavirindeki altın arama sahaların dosyalarına, “Kaz Dağı Milli Parkı içinde yer almaktadır, üretim yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu Kararı gerekmektedir” şerhi düşülmesine karar verdi. Bölgenin içme suyunun kirlenmesine karşı altın arayan şirketlerin uyarılması kararı alan Bakanlık, altın arama ve üretim faaliyetlerinin düzenli olarak denetlenmesi için Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne talimat verdi.

Altın arama aşamasında siyanür kullanımının “olmadığını” kayıt altına alan Bakanlık, kaygıların giderilmesi için halkın aydınlatılması gerektiği sonucuna da vardı.

Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın hazırladığı altın raporu Enerji Bakanı Hilmi Güler tarafından onaylanarak gereğinin yapılması için Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. 9 Kasım 2007’de müfettişten çıkan rapor, 10 Nisan 2008 tarihinde Bakan Güler’den onay aldı. Raporda, Biga Yarımadası ile Kaz Dağı ve uzantılarında faaliyet gösteren ve incelemeye konu olan ruhsat sahiplerinin, sondaj ve madencilikle ilgili diğer faaliyetlerinin Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nce verilen ruhsatlar çerçevesinde gerçekleştirildiği belirtildi.

Siyanür yokmuş
Sahada faaliyet olup olmamasına ve ruhsat durumlarına göre orman, ÇED, GSM izinlerinin kontrol edildiği ifade edilen raporda, “Yapılan sondaj çalışmalarında siyanür kimyasalı kullanıldığına dair iddiaların gerçek olmadığı, zaten siyanür kimyasalının sondaj faaliyetlerinde kullanılmasının teknik olarak da mümkün olamayacağı” iddia edildi.

Raporda, Kaz Dağı bölgesinde çalışan ruhsat sahibi şirketler ile toplam sondaj sayıları şöyle açıklandı: Teck Cominco (362), Kuzey Truva (209), Doğu Truva (66), Tüprag Metal (22), Global Mad. (8), Yeni Anadolu (8), Park Enerji (4), Koza Altın İşletmeleri (372).

Bölgede toplam 1051 adet sondaj yapıldığı belirtilen raporda, Balıkesir Havran’daki ruhsatın Koza Altın tarafından Tüprag Madencilik’ten devralındığı, toplam 372 sondajın 350 adedinin devir öncesinde bu şirket tarafından yapıldığı ifade edildi.

Sondajların çoğunu Kanadalılar yaptı
Raporda, Kaz Dağları ile birlikte Çanakkale Biga, Balıkesir Edremit ve Havran’da faaliyet gösteren firmaların sermaye yapılarına da açıklık getirildi. Teck Cominco, Kuzey Truva, Doğu Truva firmalarının yüzde 100 Kanada sermayeli, Tüprag’ın yüzde 99.6 oranında Hollanda sermayeli, Koza Altın’ın yüzde 60 ABD sermayeli, Yeni Anadolu’nun yüzde 99.5 oranında ABD sermayeli olduğu kaydedildi. Raporda; Çanakkale Madencilik, Global Madencilik, Pregold Madencilik, Park Enerji firmalarının yüzde 100 Türk sermayeli şirketler, Hüseyin Avni Akol’un da yerli sermayeli işletmeci olduğu belirtildi.

145 bin ton metal altın için ruhsat alındı
Ekim 2007 itibariyle verilmiş olan ruhsatlı projelere göre, Çanakkale ve Balıkesir illerinde toplam 42 milyon 752 bin 523 ton tüvenan cevher içerisinde 57 bin 436 ton metal altın, 288 bin 85 ton metal gümüş rezervinin hesaplandığı belirtildi. Biga yarımadasında 38 milyon 110 bin 380 ton tüvenan cevher içerisinde 51 bin 120 ton metal altın, 278 bin 456 ton metal gümüş rezervinin olduğu belirtilen raporda; Kaz Dağı ve uzantılarını kapsayan bölümde ise 22 milyon 591 bin 918 tüvenan cevher içerisinde 36 bin 662 ton metal altının, 18 bin 145 ton metal gümüş rezervinin bulunduğu ifade edildi.

Bakanlar Kurulu izin vermeden üretim yapılamaz
Kaz Dağı Milli Parkı içinde ve mücavirindeki alanda 26 adet ruhsat bulunduğu kaydedilen raporda, Milli Park alanında maden üretimi için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğinin altı çizildi. Raporda, “Kaz Dağı Milli Parkı ve mücavirinde bulunan ihalelik sahalarda Bakanlar Kurulu Kararı alınmadan çalışılması mümkün olmadığından dolayı, bu sahaların dosyalarına ‘Kaz Dağı Milli Parkı içinde yer almaktadır, üretim yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu Kararı gerekmektedir’ şerhinin düşülmesi sonuç ve kanaatine varılmıştır” denildi.

Kaz Dağı Milli Parkı, Kaz Dağı ve uzantılarında yer alan işletme izni almış işletme ruhsatlarına ilişkin faaliyetlerin aksatılmaksızın her yer denetlenmesi önerilen raporda, Çanakkale Çan ilçesindeki Söğütalan içme suyuyla ilgili ruhsat sahiplerinin uyarılması, su uyarısı, şerh ve denetim konusunda Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne talimat verilmesi istendi.

1700 metreküp orman için kesim izni
Arama ve sondajda siyanür kullanıldığı iddialarının gerçek dışı olduğu kabul edilen raporda herhangi bir işleme gerek olmadığı ifade edilirken Çanakkale Bölge Orman Müdürlüğü sınırları içinde kalan Kazdağı ve uzantılarında altın madeni ilgili olarak ormanlık alan içinde toplam 952 bin 914 metrekare alana izin verildiği ifade edildi. Raporda, altın arama ile ilgili olarak ,2007 yılında 16 Ekim itibariyle 1699 metreküp ağaç kesimi için izin verildiği, altın dahil toplam madencilik faaliyetleri ile ilgili olarak 2 bin 931 metreküp orman kesimi için izin verildiği anlatıldı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.