Haberler

Ulu Camide yeni düzenleme

Tarih: 14 Temmuz 2008 Kaynak: Zaman
Türk İslam mimarisinin en önemli eserlerinden olan Bursa Ulu Cami'nin içinde bulunan şadırvanlarda artık abdest alınamayacak.

1399'da Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılan Bursa Ulu Cami'nin içinde bulunan ve Türkiye'de alanında tek olan şadırvanlarda artık abdest alınmayacak.

Şuanda restorasyonda olan şadırvanlar orijinaline göre yaşatılacak olup, abdest almak ise yasaklanacak. Vatandaşlar tarafından şadırvanlarda abdest alındıktan sonra ıslak ayaklarla halılara çıkılmasından dolayı yaşanan koku ve kirliliğin önüne geçilebilmesi için restorasyondan sonra bu karar uygulamaya konulacak.

Bursa'nın en çok ziyaret edilen tarihi mekanlarından olan Ulu Cami'yi ziyaret eden yerli ve yabancı turistler için de nahoş bir görüntü olduğundan dolayı bunun önüne geçilecek.

Başta Bursa Müftülüğü olmak üzere, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Ulucami Onarım Donatım ve Bakım Derneği ve Bursa Valiliği işbirliği ile hayata geçirilecek proje ile Ulu Cami bahçesinde bulunan şadırvanlar daha iyi hale getirilip, cami içinde abdest yasaklanacak.

Ulu Cami Onarım Donatım ve Bakım Derneği Başkanı İbrahim Aydın, cami içinde bulunan şadırvanlarda abdest alanların ayaklarını halılarda kurttuğunu belirterek, bununda nemlenme, koku ve halılarda çürümeye neden olduğun vurguladı.

Başta İl Müftülüğü ve vakıflar bölge müdürlüğü ile yaptıkları görüymeler sonrasında burada abdest almayı yasaklama konusunda fikir birliğine vardıklarını anlatan İbrahim Aydın, Vali Şahabettin Harput'u da ziyaret ederek konuyu anlattıklarını ve olumlu karşılandığını söyledi.

Ulu Cami'de namaz kılan vatandaşlardan da kendilerine halıların koktuğu ve ıslak olduğu şeklinde sık sık şikayet geldiğini anlatan İbrahim Aydın, "Budurumun en başta gelen nedeni şadırvanlarda abdest alan vatandaşların ayaklarını halılarda kurutması. Bunun yanında en çok ziyaret edilen cami bura olduğu için vatandaşların kirli çoraplarla içerde gezmesi ve ayakkabılarını elinde taşıyarak halılara pisliklerin dökülmesidir." dedi.

Alınan kararı uygun bir dille hatiplerinde yardımı ile vatandaşa anlatacaklarını vurgulayan Aydın, vatandaşlarında bu konuda anlayışlı olacalarını belirtti.

Cami bahçesinde bulunan şadırvanlarında üzerilerinin kapatılarak daha iyi hale getirileceğini anlatan İbrahim Aydın, sözlerini; "Bu şadırvanların üzerini örteceğiz. Eskimiş olanları değiştirip yenilenecek. Bunun ardından izerde ise abdest yasaklanacak. Şuanda cami içinde ki şadırvanında restorasyonu tamamlandı. Ancak üzerinde ki kubbenin restorasyonu devam ediyor. Ayrıca caminin halılarıda İstanbullu bir hayırsever tarafındanyeni yapıldı, restorasyon tamamlandıktan sonra serilecek." şeklinde sözlerini tamamladı.

Bursa İl Müftü Temsilcisi Mustafa Uyar'da, dini yönden de camiye dışarıda abdest alarak girmenin daha güzel olduğunu belirterek, Ulu Cami'de bulunan şadırvanda abdest almayıda yasaklamayıdüyündüklerini anlattı.

Restorasyon tamamlandıktan sonra bu düşünceyi gerçekleştireceklerini anlatan Mustafa Uyar, "Türkiye'de alanında tek olan Ulu Cami içinde şadırvanda abdest alma konusunda vatandaşlarımızda dikkat etmiyor. Islak ayaklarla halıya basıyorlar buda kirlilik, koku ve halıların yıpranmasına neden oluyor. Tabi bunu hayata geçirmek ise zaman alacaktır." dedi.

Türkiye'de bunun bir örneğinin olmadığının altını çizen Uyar, "Zaten camiye abdessiz girmek dinimizcede uygun değil. En güzeli dışarıda abdestini alarak camiye girmektir. Bu nedenle vatandaşında bunu makul karşılayacağını umuyoruz." şeklinde konuştu.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre ise Türkiye'de alanında tek örnek olar cami içinde abdest alma imkanına sahip Ulu Cami'de bulunanan şadırvanlarda abdest alınmasını önleyecekleri belirtildi.

Yerli ve yabancı turistlerin Bursa'da en çok ziyaret ettiklerin Ulu Cami'de yaşanan bu olumsuzluğun turizm açısından da olumsuz sonuçları olduğu belirtilerek, caminin önü ve yan tarafında bulunan şadırvanları düzenleyerek abdest ihtiyacı için vatandaşa buralardan hizmet verileceği ifade edildi.

"Ulu Cami"
Ulu Cami, Bursa'nın en görkemli camisi ve en önemli tarihi yapılarındandır. Evliya Çelebi'nin ifadesi ile Bursa'nın Ayasofyası'dır.

Ulu Cami, Osmanlı Devleti'nin dördüncü hükümdarı Yıldırım Bayezıd tarafından mimar Ali Neccar'a 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır. Rivayete göre Sultan, Niğbolu Zaferi öncesinde savaşı kazanmak için Allah'a yalvarmış ve 20 cami yaptırmayı adamıştı. Zaferden sonra damadı Emir Sultan'ın önerisi ile 20 cami yerine 20 kubbeli tek bir cami yaptırmaya karar vermişti.

Cami, zaferden elde edilen ganimet ile yapılacaktı. Ancak 1402'deki Ankara Savaşı'nda sultanın esir düşmesinden sonra Timur camiyi ahır olarak kullanmış, 1403 yılında Moğol Şeyhi Emir Bedrüddin yaktırmış, 1413'de Karamanoğlu Mehmet Bey'in kuşatması sırasında cami tekrar yanmış.

Onarımı, Bayezıd'ın oğlu 1. Mehmet tarafından gerçekleştirilen cami 1421 yılında ibadete açılmış. 1 Mart 1855 tarihlerindeki büyük depremde 17 kubbesi çöken cami, onarım görerek 1862 yılında tekrar ibadete açılmış; 1889 yangınında da hasar görmüş olan Ulucami Bursa'nın en çok ziyaret edilen dini ve tarihi mekanlarındandır.

"Şadırvan"
Yıldırım Bayezıd, 1396 Niğbolu Zaferi sonrası büyük bir mescid yaptırmak ister. Mimarlar Ulucami'nin bulunduğu mevkide karar kılarlar. Bu yerin seçilmesinde ise Emir Sultan'ın gördüğü rüya üzerine karar verilir ve Sultan Yıldırım belirlenen yeri çok beğenir. Söz konusu arsa üzerinde evi, bahçesi olanlara başka yerden muadil yer verilir. Ancak yaşlı bir kadın evini satmak istemez. Kadın evini satmak istemeyince zorla alınacağı söylenir. Ancak daha sonra kadın yerini satmaya razı olursa da gönül rızası olmadan alınan yerde namaz kılınmaz gerekçesiyle evin yerine gelen kısımda şadırvan yaptırıldığı rivayet edilmektedir. Bu nedenle Ulu Cami'nin ortadaki kubbesinin altında havuzlu, 18 köşeli bir şadırvan bulunur.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.