Haberler

Saklı Anadolu hazineleri

Tarih: 14 Temmuz 2008 Kaynak: Türkiye Yazan: Kurtbay Önür
Prof. Dr. Rüçhan Arık ve Prof. Dr. Oluş Arık’ın iki yılda hazırladığı kitapta Anadolu’nun 25 şehrinde bulunan çinileriyle ünlü 146 yapının fotoğrafına yer verildi.

Kale Grubu Kültür Yayınları, yeni kitabı “Anadolu Toprağının Hazinesi: Çini - Selçuklu ve Beylikler Çağı” ile Selçuklu ve beylikler dönemi çini sanatı örneklerini bir araya getirdi. Osmanlı öncesi çini sanatının ele alındığı literatürdeki ilk çalışma olan kitap, kazılarda yeni bulunmuş pek çok çini örneğini de ilk defa gün yüzüne çıkardı. Prof. Dr. Rüçhan Arık ve Prof. Dr. Oluş Arık’ın kaleme aldığı eser için fotoğraf sanatçısı Cemal Emden, 25 ilde 146 yapıyı fotoğrafladı. “Anadolu Toprağının Hazinesi”nin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısıda konuşan Prof. Dr. Rüçhan Arık, kitapla; Anadolu’da, Selçuklu ve Beylikler döneminde yapılan çini sanatının seçme örneklerini tanıtmayı ve çinilerin hangi tür ve tekniklerle, nasıl kullanıldığını göstermeyi amaçladıklarını söyledi.

İlk defa sergileniyor
Selçuklu ve Beylikler Devri çinilerinde malzeme, teknik ve fırınlara dair tespitler, çininin tarihçesi, Anadolu Selçuklu ve beylikler dönemi dinî ve kamu yapılarda çini, Selçuklu devri levha çinilerinde form, Kubad Abad Selçuklu çinilerinin bileşimi ve teknolojisi, Anadolu Selçuklu Sarayları’nda çini gibi bölümlerin yer aldığı kitapta, kazılarda çıkarılan “birinci el” denebilecek eserler ilk defa tanıtıldı. Türkçe ve İngilizce olarak iki ayrı versiyonda basılan kitapta Kubad Abad Saray kazılarında ilk defa ortaya çıkan seramik deposundaki çini eserler hakkında fotoğraflar ve bilgiler yer aldı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.