Haberler

Mühürlü mağaranın sırrı

Tarih: 17 Temmuz 2008 Kaynak: Taraf
Amerika kıtasının bir zamanlar en büyük yerleşimi olan yüksek piramitleri ve geometrik tapınaklarıyla ünlü Teotihuacan’daki mühürlü mağarada antik bir uygarlığın sırları yatıyor

Farklı ülkelerden uzmanların yer aldığı bir ekip, temmuz ayı sonunda, Dünya Mirası Listesi’ndeki Teotihuacan’ın en önemli kalıntılardan biri olan Piramide del Sol’da (Güneş Piramidi) çok önemli bir çalışma gerçekleştirecek. Ekip, esas olarak, piramidin altında bulunan insan yapısı tüneli ve hâlihazırda mühürlü halde olan bir mağara sistemini inceleyerek, burada insan kurban etme gibi ritüellerin gerçekleştirildiğine dair teorileri test etmeye çalışacak.

Teotihuacan arkeoloji müdürü Alejandro Sarabia bu tünelin ibadet amaçlı kullanıldığını ve tünelin sonunda da adakların sunulduğunu ifade etti. Sarabia, piramidin 6 metre altındaki, 90 metre uzunluğunda ve 2,5 metre tavan yüksekliği olan tüneldeki çalışmalarda Meksikalı, Amerikalı ve Japon arkeologlardan oluşan ekibe liderlik edecek. “Teotihuacan’da yaşayanların neden mağarayı mühürleme ihtiyacı duyduğunu ortaya çıkarmak istiyoruz” şeklinde konuşan Sarabia, “Mağarada yapılacak kazılar, Teotihuacan’da ne olduğuna dair ipuçları sunabilir” dedi.

Dönemin En Büyük Şehri
Teotihuacan, en şaşaalı dönemi olan MS 150-450 yılları arasında, farklı etnik kökenlerden 200 bin kişiye ev sahipliği yapıyordu. Teotihuacan’ın o dönemde, Roma dahil bugünkü herhangi bir Avrupa şehrinden daha büyük olduğu düşünülüyor. Ancak daha sonra yedi ya da sekizinci yüzyıl civarında, muhtemelen bir isyan sırasında ateşe verildikten sonra terkedilmiş.

Mağara “Aydınlatılacak”
Bundan binlerce yıl sonra tarih sahnesine çıkan Aztekler kutsallığına inandıkları şehri güneşin yaratıldığı yer olarak tanımlıyor, oraya “Ölümlülerin tanrı olduğu yer” diyordu.

Piramidin altında yer alan tünel,1971 yılında, taban kenarı 224 metre olan piramide ışık ve ses sistemi yerleştirilirken şans eseri ortaya çıktı. İlk incelemelerden sonra doğal mağara olarak bırakıldı ve iki yıl boyunca mühürlü kaldı. Bilgilerin büyük bir kısmı ise, mağarayı keşfeden arkeoloğun ölümüyle, tekrar karanlığa gömüldü.

Işık olmadığı ve kötü bir girişi olduğu için tünel yapılacak kazı çalışmalarının ustalık gerektirdiğini belirten Sarabia, “Eğer ne olduğunu, neden ve nasıl olduğunu bulabilirsek, Güneş Piramidi’nin ve genel olarak şehrin tarihiyle ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabiliriz” dedi. Mağaranın gündelik etkinlikler için kullanılmadığını ve muhtemelen sadece belli bir kesimin erişim hakkı olduğunu vurgulayan ekip lideri, “mağaranın kurban ayinleri, dans veya benzer ritüeller için kullanılmış olabileceğini rahatlıkla düşünebiliriz” dedi.

Teotihuacan’daki insan kurban etme pratiğinin izlerine şehrin birçok noktasında rastlamak mümkün. Bunlar arasında en çarpıcı olanı ise, Güneş Piramidi’nin dört köşesinde bulunan çocuk mezarı kalıntıları.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.