Haberler

Konya havzası can çekişiyor

Tarih: 22 Temmuz 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Küresel Isınma ve bilinçsiz sulama yüzünden gölleri ve sulak alanların önemli bölümünü kaybeden Konya havzası can çekişiyor. Türkiye son 40 yılda 2.5 milyon hektarlık sulak alanının yarısını kaybederken bu kaybın yüzde 25'ine yakınının Konya Kapalı Havzası'nda olduğu belirtildi.

Küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulama yüzünden gölleri ve sulak alanlarının önemli bölümünü kaybeden, dünyanın en önemli havzaları arasında gösterilen Konya Kapalı Havzası'nda geriye kalanlar da can çekişiyor.

Bugüne kadar 320 bin hektar alanını kaybeden Konya'da bulunan Çavuşçu Gölü, kaybedilenlerden ders alınmadığının en acı örneğini oluşturuyor. Konya İl ve Çevre Orman Müdürlüğü ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye (WWF-Türkiye) ve DSİ 4. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, dünyanın en önemli havzaları arasında yer alan Konya Kapalı Havzası, küresel ısınmanın yarattığı tehdit ve bilinçsiz tarımsal sulamanın önlememesi nedeniyle son yıllarda ciddi sorun yaşıyor. Türkiye son 40 yılda 2.5 milyon hektarlık sulak alanının yarısını kaybederken bu kaybın yüzde 25'ine yakını Konya Kapalı Havzası'nda oldu. DSİ tarafından yapılan envanter çalışmalarında havzada 92 bin sulama kuyusu tespit edildi ve bunlardan 66 bininin kaçak olduğu belirlendi. Kontrolsüz şekilde kuyulardan çekilen sular, önce yer altı suyu ardından doğrudan etkilenen yer üstü suyu olan göl ve sulak alanlarının sonunu getirdi. Türkiye'deki kullanılabilir yer altı sularının yüzde 40'ını bünyesinde barındıran Konya Kapalı Havzası, yer altı suyunun 25 metrenin üzerinde düşüş göstermesinin ardından yer altından beslenen sulak alanlarını dabir bir kaybetti. Konya, önemli bölümü son yıllarda olmak üzere bugüne kadar, Akşehir Gölü(30 bin hektar), Hotamış Sazlığı (16 bin hektar), Ereğli Sazlıkları (37bin hektar), Eşmekaya Sazlığı (11 bin 250 hektar), Bolluk Gölü (1150hektar) Samsam Gölü (830 hektar), Tersakan Gölü (6400 hektar), Suğla Gölü (16 bin 500 hektar) Yarma Bataklığı (10 bin hektar), Arap Çayırı (20 bin hektar), Karapınar Ovası (15 bin 200 hektar) gibi önemlia lanlarını kaybetti.

Geriye kalanların fazla zamanı yok
Birçok türde çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yapan, oluşturduğu iklimle tarımsal üretime ve güzelliğiyle doğa turizmine katkısı olanbinlerce hektarlık sulak alanlarını kaybeden Konya'da ciddi zarar gören diğer sulak alanların da fazla zamanı kalmadı. Çamurlaşan Meke Gölü de eski güzelliğini arıyor. Son 90 yılda yüzde 85 civarında küçülen Tuz Gölü, son 10-12 yılda su miktarı yarı yarıya azalan Beyşehir Gölü küresel ısınmaya direnmeye çalışırken Konya, balık ve ıstakoz üretimiyle bilinen Çavuşçu Gölü'nü kaybetmek üzere. Bugüne kadar toplam 320 bin hektar civarında sulak alanını yitiren Konya'da bulunan Çavuşçu Gölü'ndeki su miktarı şu anda 20 milyon metreküpe kadar geriledi. Gölün normal kapasitesinin 184 milyon metreküp olması, içinde bulunulan durumun ciddiyetini açıkça gösteriyor. Her geçen yıl yağışların az olması ve kaynaklarının üzerine göletler kurulması nedeniyle daha az su toplayan Çavuşçu Gölü'nden çekilen suyla ,Ilgın ve Atlantı ovalarındaki toplam 150 bin dekarlık tarım alanı sulanıyor. 5 yıl önce yaz sezonunda 120 milyon metreküp suyu bulunan gölden yıldae n az 50 milyon metreküp su çekilirken bu yıl 20 milyon metreküp güçlükle alındı. En acısı da suyun salma sulama yöntemiyle hoyratça harcanması. Bu haliyle göl, kaybedilenlerden ders alamadığının en ac ıörneği olarak görünüyor. Çünkü bugüne kadar birçok sulak alan önlemalınamadığı için yok olup gitti. Yağmurlama sulamaya geçildiğinde gölden çekilen su, en az yüzde 50 azalacak ve daha fazla alan sulanabilecek.

Çavuşçu Gölü su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Taşal, bir süre öncesine kadar yılda 180 ton balık, 90 ton ıstakozun çıktığı gölden son birkaç yıldır 15 ton balık, 7-8 ton ıstakozun güçlükle alındığını söyledi. Göl kıyısının bataklığa dönüştüğünü, kıyı kesimlerdeki ıstakozlarınöldüğünü belirten Taşal, "Elek olmadığı için balıklarımız tarımar azilerine akıyor. Konya'nın bir değeri olan Çavuşçu Gölü de kuruyor. Suyumuzu çekmesinler, gölümüzü rahat bıraksınlar" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.